10 Οκτωβρίου 2018

Το μεγάλο φαγοπότι του προσφυγικού και το πρόγραμμα Philos

Του ΠΕΤΡΟΥ ΚΟΥΣΟΥΛΟΥ

«Κίτρινη κάρτα» στην διαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων για το προσφυγικό με αναφορές για υπηρεσίες που έμειναν «ακάλυπτες» αλλά και χρονοδιαγράμματα που δεν τηρήθηκαν ύψωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην ελληνική Κυβέρνηση και συγκεκριμένα στο υπουργείο Υγείας. Η δημοσιογραφική έρευνα της «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ» αποκαλύπτει όλα όσα ψιθυρίζονται ότι συμβαίνουν με τα δεκάδες εκατομμύρια τα οποία παρέχονται στην χώρα μας για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης και διερευνώνται ήδη από την OLAF. Από το ρεπορτάζ παράλληλα αποκαλύπτεται χορός «απευθείας αναθέσεων» σε «ημέτερους» οι οποίοι φέρονται να εισπράττουν μέχρι και 5.000 ευρώ για την συντήρηση κινητών μονάδων του ΚΕΕΛΠΝΟ. Τα συγκεκριμένα στοιχεία που δημοσιεύουμε σήμερα έχουν ήδη αποσταλεί στην Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης, Μαρία Παπασπύρου, με το αποτέλεσμα των ελέγχων ακόμη να αγνοείται…

Το φαγοπότι με το πρόγραμμα PHILOS

Στις 13 Αυγούστου 2018 ο επίτροπος Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Αβραμόπουλος, στέλνει σε ιδιαίτερα αυστηρό ύφος εμπιστευτική επιστολή στον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό η οποία, μεταξύ άλλων, κοινοποιείται και στον Έλληνα Πρέσβη στις Βρυξέλλες, Ανδρέα Παπασταύρου. Το αντικείμενο της επιστολής αφορά το διαβόητο πρόγραμμα PHILOS του ΚΕΕΛΠΝΟ για το οποίο σε πρώτη φάση η χώρα μας έλαβε ενίσχυση ύψους 25 εκ. ευρώ. Μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος αλλά και των κονδυλίων που εκταμιεύθηκαν θα έπρεπε να στελεχωθούν οι υπηρεσίες υγείας με το απαραίτητο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Από το περιεχόμενο όμως των επιστολών προκύπτει ότι σε ορισμένες περιπτώσεις τα λεφτά έκαναν… φτερά.

Αρχικά ο κ. Αβραμόπουλος αναφέρεται σε «ακάλυπτες περιοχές» παρά τις εκατοντάδες προσλήψεις οι οποίες έγιναν, ενώ διαπιστώνει και «χονδροειδείς» αδυναμίες στην υλοποίηση του προγράμματος. Διαπιστώνει ότι ο σχεδιασμός του PHILOS πέφτει έξω καθώς δεν τηρούνται τα χρονοδιαγράμματα τα οποία έχουν συμφωνηθεί με υπαιτιότητα των ελληνικών Αρχών ενώ γίνεται λόγος για λύσεις «μπαλώματα» αναφερόμενος στις αυτόματες ανανεώσεις συμβάσεων και μάλιστα με χρήματα του κρατικού προϋπολογισμού.

Μάλιστα ενόψει της έναρξης του προγράμματος PHILOS ΙΙ και της επιπλέον χρηματοδότησης ύψους 50 εκ. ευρώ ο Ευρωπαίος επίτροπος ζητεί να μάθει τον σχεδιασμό των ελληνικών Αρχών προκειμένου να μην επαναληφθούν τα «λάθη του παρελθόντος».

Η επιστολή-κόλαφος

Στην αρχή της επιστολής του ο κ. Αβραμόπουλος με διπλωματικό τρόπο εξάρει τον τρόπο χειρισμού του προσφυγικού από τις Ελληνικές Αρχές. «Γνωρίζω απόλυτα την πίεση που δέχεται η Ελλάδα λόγω του μεταναστευτικού ζητήματος και επιδοκιμάζω τις προσπάθειες της Ελλάδας να διαχειριστεί τις μεταναστευτικές ροές…». Ωστόσο λίγο πιο κάτω ξεκινάει το σκληρό ροκ.  «Όπως γνωρίζετε σύμφωνα με το Χρηματοδοτικό Πρόγραμμα 2018 που συμφωνήθηκε με τις ελληνικές Αρχές, είχε προβλεφτεί η χρηματοδότηση του προγράμματος «PHILOS» να περάσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση στα Ελληνικά Εθνικά Προγράμματα μέχρι τα μέσα Αυγούστου», αναφέρει και συνεχίζει λίγο πιο κάτω: «Ωστόσο κατά την διάρκεια της Επιτροπής Συντονισμού της 26ης Ιουλίου οι υπηρεσίες μου ενημερώθηκαν οτι ο διαγωνισμός για την πρόσληψη επαγγελματιών υγείας με χρηματοδότηση από τα εθνικά προγράμματα δεν θα προκηρυχτεί εγκαίρως ώστε να εξασφαλιστεί η έναρξη του προγράμματος έως τα μέσα Αυγούστου και ότι ως λύση γέφυρα προκειμένου στην κάλυψη του μεσοδιαστήματος προκρίθηκε η ανανέωση των συμβάσεων του ήδη υπάρχοντος προσωπικού με δυο μήνες κάλυψη της σχετικής δαπάνης από τους ίδιους πόρους μέχρι δηλαδή την έναρξη του προγράμματος PHILOS II πέρι τα μέσα Οκτωβρίου. Θα επιθυμούσα την επιβεβαίωση ότι προβαίνετε σε αυτήν την βραχυπρόθεσμη λύση κάλυψης του μεσοδιαστήματος εξασφαλίζοντας με αυτόν τον τρόπο ότι δεν θα υπάρξουν κενά στην παροχή των σχετικών υπηρεσιών…».

Ακολούθως ο Ευρωπαίος επίτροπος αναφέρεται στις δυσκολίες υλοποίησης του συγκεκριμένου προγράμματος. Κάνει λόγο για «δυσχέρεια» στις προσλήψεις επαγγελματιών υγείας, όπως γιατρών και οι διαπολιτισμικών μεσολαβητών ενώ η έλλειψη του προαναφερόμενου προσωπικού έχει ως αποτέλεσμα την δημιουργία κενών στην παροχή προσωπικού σε ορισμένες περιοχές. Θα ήθελα συνεπώς να σας ζητήσω να μας γνωρίσετε τον σχεδιασμό σας για την διόρθωση προηγούμενων προβληματικών αναφορικά με τις απαραίτητες προσλήψεις. Είναι επίσης σημαντικό να επικεντρώσετε τις προσπάθειές σας στην προκήρυξη του διαγωνισμού για την πρόσληψη του προσωπικού έτσι ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα η παροχή αυτής της βασικής υπηρεσίας σε όλους τους παράτυπους μετανάστες και στους αιτούντες άσυλο χωρίς καμία διακοπή και σε συμμόρφωση με τις προβλεπόμενες διατάξεις του νόμου…».

Απευθείας αναθέσεις-σκάνδαλο

Τα όσα καταγγέλλονται εξηγούν, εν πολλοίς, την δραματική διαπίστωση του γενικού γραμματέως της Διεθνούς Αμνηστίας, Κούμι Ναϊντού, ο οποίος επεσήμανε ότι το hot spot της Μόριας είναι χιλιάδες φορές χειρότερο από αντίστοιχο της Κένυα! Από την έρευνα της «ΜΠΑΜ» προκύπτει ότι μέρος του χρημάτων του προγράμματος PHILOS δόθηκαν σε «ημέτερους» με την διαδικασία των απευθείας αναθέσεων. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση της εταιρείας «Αναστάσιος Τσότρας ΑΕ» που απασχολείται με επισκευές αυτοκινήτων. Η συγκεκριμένη εταιρεία υπέγραψε με την διαδικασία της απευθείας ανάθεσης συμβάσεις με το ΚΕΕΛΠΝΟ συμβάσεις διάρκειας ενός μηνός για την επισκευή και τα σέρβις των κινητών μονάδων έναντι 5.000 ευρώ η κάθε μία. Πρόκειται για την ίδια εταιρεία η οποία στο παρελθόν είχε λάβει από το ΚΕΕΛΠΝΟ 61.000 ευρώ χωρίς την διενέργεια διαγωνισμού (όπως ορίζει ο νόμος) αλλά με απόφαση του μέλους του ΔΣ, Δ. Κουντουρά όπως άλλωστε είχαμε αποκαλύψει στο παρελθόν. Το παράδοξο της υπόθεσης είναι ότι από τον Δεκέμβριο του 2017 υπάρχουν ενυπόγραφες καταγγελίες τόσο στην Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης όσο και στην εισαγγελία Διαφθοράς χωρίς όμως κάποιο απτό αποτέλεσμα.

http://www.ereportaz.gr/to-megalo-fagopoti-toy-prosfygikoy-kai-to-programma-philos/