Αποχώρησε από την έκτακτη Σύνοδο της Ιεραρχίας ο μητροπολίτης Μεσσηνίας.
Ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος, έχει εκφράσει ανοιχτά την αντίθεσή του στη συμφωνία Εκκλησίας-Κυβέρνησης.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Μεσσηνίας έλαβε τον λόγο, ανάμεσα στους 19 εγγεγραμμένους να μιλήσουν. Οταν ολοκλήρωσε την ομιλία του ζήτησε εκ νέου, αρκετές φορές, το λόγο και όταν του ζητήθηκε να αναμένει το τέλος των εισηγήσεων αποχώρησε από την αίθουσα.
Οι ίδιες πληροφορίες διαψεύδουν τις «διαρροές» ότι δήθεν ειπώθηκε στην αίθουσα πως «όποιος διαφωνεί με την Συμφωνία Εκκλησίας-Πολιτείας να φύγει» και δήλωναν άγνοια για την προέλευσή τους.
Οπως όλα δείχνουν, πάντως, η συνεδρίαση αναμένεται μαραθώνια.
Οι τρεις προτάσεις Ιερώνυμου
Η συνεδρίαση αναμένεται να αποφανθεί αναφορικά με το προσύμφωνο του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για τις σχέσεις Εκκλησίας – Πολιτείας.
Κατά τη διάρκειά της, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος πραγματοποίησε εισήγηση με θέμα «Ενημέρωσις περί προτάσεως υπό της Ελληνικής Κυβερνήσεως επί του θέματος της Εκκλησιαστικής Περιουσίας».
Σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida, στην πολυσέλιδη εισήγησή του ο Αρχιεπίσκοπος κατέληξε σε τρεις προτάσεις:
1. Κάλεσε τους αρχιερείς να εγκρίνουν τις προτάσεις που διαμόρφωσε η Εκκλησία από κοινού με την πολιτεία
2. Πρότεινε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος να προχωρήσει στη δημιουργία Νομοπαρασκευαστικής Ομάδας Εργασίας, η οποία θα απαρτίζεται από αρχιερείς με νομικές γνώσεις, νομικούς συμβούλους της Εκκλησίας της Ελλάδος και κληρικούς, οι οποίοι θα εργαστούν από κοινού με την Πολιτεία για να καταλήξουν στην επιθυμητή Συμφωνία Εκκλησίας-Κράτους.
3. Διαβεβαίωσε ότι θα εξασφαλίσει το ποσό που απαιτείται για την μισθοδοσία του κλήρου, προτείνοντας ακόμη και να συμπεριληφθεί στην Αναθεώρηση του Συντάγματος.
Κύκλοι της Εκκλησίας σχολίαζαν τα δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία η πρόταση Ιερώνυμου για Σύσταση Νομοπαρασκευαστική επιτροπής είναι «στρίβειν διά του διαλόγου» ή παραπομπή σε καλένδες της Συμφωνίας με τον Αλέξη Τσίπρα και ανέφεραν ότι αυτό δεν ισχύει.
«Η σημερινή ημέρα είναι αφετηρία για μια ελεύθερη Εκκλησία», είπε ο Αρχιεπίσκοπος, κλείνοντας την ομιλία του.
Διαβεβαίωσε, μάλιστα, τους κληρικούς ότι θα σταθεί κοντά τους, στα συμπαρασταθεί στα προβλήματά τους και θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να διασφαλίσει τους ίδιους και τα πιο αγαπημένα τους πρόσωπα.
ΑΠΕ: Μιάμιση ώρα μιλούσε ο Αρχιεπίσκοπος
Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, σύμφωνα με τις αποκλειστικές πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, είπε ακόμα ότι ασχολείται εδώ και 30 χρόνια με το θέμα της εκκλησιαστικής περιουσίας, κάτι που το έθεσε από την αρχή στον ενθρονιστήριο λόγο του.
Προς τούτο, διευκρίνισε, ότι συνεργάστηκε με όλους τους πρωθυπουργούς από τον Γιώργο Παπανδρέου μέχρι και τον σημερινό πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, σημειώνοντας ότι ένα πρώτο βήμα έγινε με τον Αντώνη Σαμαρά για τη διαμόρφωση εταιρείας για την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας. Μάλιστα, παρουσίασε τα πρακτικά όλων των ενημερώσεων στους αρχιερείς και την Ιερά Σύνοδο.
Σύμφωνα με τις αποκλειστικές πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Αρχιεπίσκοπος είπε χαρακτηριστικά: «Ως επικεφαλής της Εκκλησίας της Ελλάδος έχω υποχρέωση και καθήκον να εργαστώ για την ευόδωση και την επίτευξη αυτών των στόχων. Δεν υπάρχει τρόπος να πάρει σάρκα και οστά αυτός ο οραματισμός, χωρίς ανθρώπους που να συμμερίζονται, να επιθυμούν και να αγωνιούν για την εκπλήρωση του. Απευθύνω, λοιπόν, θερμή παράκληση στον Ιερό Κλήρο και στα στελέχη του εκκλησιαστικού έργου: σταθείτε στο πλευρό μου, υιοθετήστε τις αγωνίες μου, αφουγκραστείτε τις προσδοκίες του λαού μας, συμμεριστείτε τις κοινές μας ευθύνες. Υπόσχομαι να σταθώ κοντά σας, να συμπαρασταθώ στις δυσκολίες σας, τα προβλήματα σας. Να καταβάλλω κάθε δυνατή προσπάθεια για την αναβάθμιση της διακονίας σας και την εξασφάλιση σας, όπως και των αγαπημένων σας προσώπων».
Κλείνοντας ο κ. Ιερώνυμος, υπογράμμισε ότι «παρά τις στεναχώριες των τελευταίων ημερών, η σημερινή ημέρα είναι η αφετηρία για μια ελεύθερη Εκκλησία».