Δεν περνάει από την Εκκλησία της Ελλάδος η συμφωνία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα και του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Ιερωνύμου, για τη μισθοδοσία των κληρικών.
Με την απόφαση να συζητήσουν τα υπόλοιπα σημεία της συμφωνίας, αλλά όχι το ζήτημα της αλλαγής καθεστώτος στη μισθοδοσία του κλήρου ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις τρεις το απόγευμα η σύνοδος της Ιεραρχίας της Ελλάδας.
Οι συνοδικοί ιεράρχες θέτουν ως «κόκκινη γραμμή» να παραμείνει το υφιστάμενο καθεστώς για τη μισθοδοσία.
Τα τρία σημεία της απόφασης στην οποία κατέληξε ομόφωνα η Ιεραρχία είναι:
1. Να συνεχιστεί ο διάλογος με την Πολιτεία επί θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος.
2. Να αναθέσει στην Διαρκή Ιερά Σύνοδο την συγκρότηση Ειδικής Επιτροπής, η οποία θα αποτελείται από Ιεράρχες, Νομικούς, Εμπειρογνώμονες και Εκπροσώπους του Εφημεριακού Κλήρου για την μελέτη των θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος, ο καρπός της οποίας θα υποβληθεί στην Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος προς τελική έγκριση.
3. Να εμμείνει στο υφιστάμενο καθεστώς μισθοδοσίας των Κληρικών και των λαϊκών υπαλλήλων της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδας ουσιαστικά απορρίπτει, χωρίς καν να συζητήσει, έναν από τους βασικούς πυλώνες του προσχεδίου συμφωνίας που είχαν από κοινού ανακοινώσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος. Τη θέση των ιεραρχών περιέγραψε εξερχόμενος της Μονής Πετράκη, ο Μητροπολίτης Κορίνθου Διονύσιος, ο οποίος είπε ότι το ζήτημα της μισθοδοσίας του κλήρου είναι έξω από το τραπέζι της συζήτησης, ενώ υπό συζήτηση είναι τα υπόλοιπα σημεία του προσχεδίου συμφωνίας. Αν η κυβέρνηση επιμείνει και το θέσει εκ νέου, τότε θα συζητηθεί.
Η Ιεραρχία συνεδρίασε σε κλίμα έντασης, που κορυφώθηκε από τις αποχωρήσεις δύο Μητροπολιτών. Πρώτος αποχώρησε περίπου στις 12 το μεσημέρι ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος, όταν δεν του επετράπη να μιλήσει για το ζήτημα της μισθοδοσίας του κλήρου.
Ακολούθησε περίπου στις 2.30 ο Μητροπολίτης Καισαριανής Δανιήλ, ο οποίος φέρεται να είχε έντονη στιχομυθία με τον Μητροπολίτη Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας Γαβριήλ.
Ο κ.Γαβριήλ φέρεται ειπών προς τον Δανιήλ ότι δεν είναι ώριμος να συζητήσει το ζήτημα της μισθοδοσίας για να πάρει την απάντηση σε έντονο ύφος «γιατί εσείς είστε;» Ακολούθως ο κ.Δανιήλ αποχώρησε. Μισή ώρα αργότερα, η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε. Αποφασίστηκε να τεθεί εκτός συζήτησης το ζήτημα της μισθοδοσίας, αλλά να συγκροτηθεί επιτροπή που θα συζητήσει τα υπόλοιπα σημεία του προσχεδίου συμφωνίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ιεράρχες δεν φαίνεται να εγείρουν ιδιαίτερα ζητήματα επί του προσχεδίου συμφωνίας σε ό,τι αφορά τη σύσταση κοινής εταιρείας εκκλησίας- δημοσίου για την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας.
Άλλωστε, ήδη από το 2013, επί κυβέρνησης Σαμαρά είχε συσταθεί διά νόμου εταιρεία με αυτό το αντικείμενο και είχαν μάλιστα ορισθεί και τα μέλη του διοικητικού της συμβουλίου στη συνέχεια.
Ωστόσο, η εταιρεία έμεινε στα χαρτιά και το θέμα επαναδιατυπώνεται στο προσχέδιο συμφωνίας που ανακοίνωσαν ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπας και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.
Η ανακοίνωση της Ιεραρχίας αναφέρει τα εξής:
«Συνήλθε σήμερα Παρασκευή, 16 Νοεμβρίου 2018, στην Συνεδρία της εκτάκτου Συγκλήσεώς της, η Ιερά Συνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, στην Αίθουσα Συνεδριών της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας.
Πρό της Συνεδρίας ετελέσθη Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Ασωμάτων Πετράκη, ιερουργήσαντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερωνύμου.
Περί την 9η πρωινή, στη μεγάλη Αίθουσα των Συνεδριών της Ιεράς Συνόδου, ετελέσθη η Ακολουθία για την έναρξη των εργασιών της Ιεράς Συνόδου. Αναγνωσθέντος του Καταλόγου των συμμετεχόντων Ιεραρχών, διεπιστώθη απαρτία.
Η Επιτροπή επί του Τύπου συγκροτήθηκε από τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεο, Σύρου, Τήνου, Άνδρου, Κέας και Μήλου κ. Δωρόθεο και Πατρών κ. Χρυσόστομο.
Ακολούθως, συμφώνως προς την Ημερησία Διάταξη, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος ανέγνωσε την Ενημέρωσή του με θέμα: «Ενημέρωσις περί προτάσεως υπό της Ελληνικής Κυβερνήσεως επί του θέματος της Εκκλησιαστικής Περιουσίας».
Μετά από την Ενημέρωση ακολούθησε συζήτηση επ’ αυ¬τής, κατά την οποία έλαβαν τον λόγο πολλοί Αρχιερείς.
Η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος ομοφώνως αποφάσισε:
1. Να συνεχιστεί ο διάλογος με την Πολιτεία επί θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος.
2. Να αναθέσει στην Διαρκή Ιερά Σύνοδο την συγκρότηση Ειδικής Επιτροπής, η οποία θα αποτελείται από Ιεράρχες, Νομικούς, Εμπειρογνώμονες και Εκπροσώπους του Εφημεριακού Κλήρου για την μελέτη των θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος, ο καρπός της οποίας θα υποβληθεί στην Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος προς τελική έγκριση.
3. Να εμμείνει στο υφιστάμενο καθεστώς μισθοδοσίας των Κληρικών και των λαϊκών υπαλλήλων της Εκκλησίας της Ελλάδος».