Του Γιώργου Φιντικάκη
Τρεις τουλάχιστον υπουργοί, οι Σταθάκης, Φλαμπουράρης και Δραγασάκης, γνώριζαν το σχέδιο “ακίνητα Λαυρεντιάδη”, δηλαδή την απόπειρα συμψηφισμού χρέους προς τη ΔΕΠΑ με τα δεσμευμένα και προσημειωμένα οικόπεδα της Eλληνικά Λιπάσματα (ΕLFE), και παρ’ όλα αυτά είχαν δώσει την έγκρισή τους να προχωρήσει το σχέδιο.
Το εντυπωσιακό μάλιστα είναι ότι η μεθόδευση αυτή είχε ως στόχο τη πώληση στη ΔΕΠΑ ακίνητων αξίας κάτω των 9 εκατ ευρώ σε... δεκαπλάσια τιμή, προκειμένου να διαγραφούν αντίστοιχου ύψους χρέη, της τάξης των 90 εκατ ευρώ, όπως έχει παραδεχτεί στη προ δεκαημέρου συνέντευξη Τύπου, ο ίδιος ο υπόδικος πρώην διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ Θ.Κιτσάκος.
Ένα μάλιστα από τα πολλά που είχε παραλείψει τότε να πει ο κ. Κιτσάκος, είναι πως η μελέτη αποτίμησης των δεσμευμένων ακινήτων της πλευράς Λαυρεντιάδη προς 90 εκατ ευρώ, είχε εκπονηθεί για λογαριασμό της… ELFE, και όχι της ΔΕΠΑ, σύμφωνα με έγγραφα που αποκαλύπτει η "Καθημερινή".
Ταυτόχρονα το "ΒΗΜΑ" αποκαλύπτει μια σειρά emails που αντήλλασσαν οι κ.κ. Σταθάκης, Φλαμπουράρης και Δραγασάκης με τον Θ. Κιτσάκο, σύμφωνα με τα οποία, οι υπουργοί όχι μόνο γνώριζαν για τη διόγκωση του χρέους, αλλά μεθόδευαν και την ανταλλαγή των ακινήτων, παρ’ ότι ήξεραν ότι αυτά είναι δεσμευμένα και προσημειωμένα.
Το περίφημο Μνημόνιο Συνεργασίας
Στο τρίτο απ’ αυτά τα emails, που έχει αποδέκτες τους Στέλιου Αποστόλου (διευθυντή γραφείου του υπουργού Επικράτειας Αλέκου Φλαμπουράρη) και Μιχάλη Νικολακάκη, (διευθυντή του γραφείου του υπουργού Ενέργειας, Γιώργου Σταθάκη), ο κ. Κιτσάκος υπενθυμίζει την "υφιστάμενη εκκρεμότητα αναφορικά με την ενδεχόμενη ανάληψη πολιτικής πρωτοβουλίας για την εξεύρεση βιώσιμης λύσης στο σύνθετο πρόβλημα των υπερχρεωμένων ELFE”. Και σαν αποτέλεσμα είχε προτείνει ως "βιώσιμη λύση" να υπογραφεί ένα Μνημόνιο Συνεργασίας (MoU) ανάμεσα στη ΔΕΠΑ και στην ELFE, βάσει του οποίου θα ρυθμιζόταν η συνολική οφειλή 91-92 εκατ. ευρώ. Το μοντέλο Κιτσάκου ήταν το εξής:
Ποσό 65-71 εκατ ευρώ του συνολικού χρέους, θα διαγράφονταν μέσω της μεταβίβασης των δύο βιομηχανικών ακινήτων της Θεσσαλονίκης (52 στρέμματα στο sea access terminal Καλοχωρίου και 193 στρέμματα στα Διαβατά).
17 με 18 εκατ. ευρώ θα διαγράφονταν μέσω “κουρέματος". Πρόκειται για ισόποσες χρεώσεις τόκων υπερημερίας των τελευταίων ετών.
3 με 10 εκατ. ευρώ θα ρυθμίζονταν μέσω ισόποσων δόσεων σε 18-24 μήνες εντόκως (EURIBOR +1%).
Βέβαια, υπήρχαν και οι προϋποθέσεις και τέτοια ήταν η έγκριση του deal από την Γενική Συνέλευση των Μετόχων, δηλαδή τα ΕΛΠΕ και το ΤΑΙΠΕΔ. Έπρεπε "να ληφθεί σχετική απόφαση από την Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της ΔΕΠΑ, ήτοι ΤΑΙΠΕΔ 65% και ΕΛΠΕ 35%, μιας απόφασης που, κατά την άποψή μου, χρήζει σχετικής σύμφωνης γνώμης του υπουργού Ενέργειας ως καθ' ύλην πολιτικού προϊσταμένου της ΔΕΠΑ”, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.
Στην Γενική όμως Συνέλευση της 12ης Ιουνίου 2017, ουδείς εκ των μετόχων της εταιρείας (ΤΑΙΠΕΔ, ΕΛΠΕ) δεν αποδέχθηκε να εγκρίνει ένα “τρελό”, όπως το είχαν αποκαλέσει, σχέδιο συμψηφισμού χρεών με δεσμευμένα ακίνητα, και ενώ νωρίτερα είχαν ενημερωθεί οι εκπρόσωποι των δανειστών, καθώς η ΔΕΠΑ ήταν, και παραμένει, μια από τις προς ιδιωτικοποίηση κρατικές εταιρείες.
Σημειωτέον ότι ακόμη και το Νοέμβριο του 2017, ένα δηλαδή μήνα πριν την "καρατόμηση" Κιτσάκου, το περίφημο Μνημόνιο Συνεργασίας (MοU) για την ανταλλαγή ακινήτων με χρέος, περιφερόταν στα συναρμόδια υπουργεία.
Το «φούσκωμα» στις τιμές των ακινήτων
Κεντρική θέση στο σχέδιο “ακίνητα Λαυρεντιάδη”, είχε η μεταβίβαση στη ΔΕΠΑ του οικοπέδου στο Καλοχώρι Καβάλας, για το οποίο ο κ. Κιτσάκος είχε ενημερώσει ήδη από τις 25/10/2016, τα μέλη του ΔΣ της ΔΕΠΑ ότι υπήρχε σχετική επικοινωνία με τη διοίκηση της ELFE.
Σύμφωνα με την "Καθημερινή", στις 17/3/2016, ο αντιπρόεδρος της ELFE, Γ. Γεωργάρας, στον οποίο έχει επίσης ασκηθεί ποινική δίωξη για κακουργηματική απάτη και σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, στέλνει επιστολή στον κ. Κιτσάκο, με συνημμένη την εκτίμηση που διενήργησε η τεχνική εταιρεία ”Σαμαράς & Συνεργάτες” για την αγοραία αξίας του ακινήτου στα Διαβατά, επιφάνειας 193 στρεμμάτων. Το ενδιαφέρον είναι ότι η ”Σαμαράς & Συνεργάτες” παραδέχεται στην επιστολή ότι το ακίνητο δεν ανήκει στην ELFE, αλλά της έχει παραχωρηθεί από το Ελληνικό Δημόσιο, καθώς και ότι είναι πολλαπλώς βεβαρυμένο.
Στις 17/3/2017, ο κ. Κιτσάκος, παρά όλα όσα έχουν περιέλθει σε γνώση του για τη κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα ακίνητα της πλευράς Λαυρεντιάδη, εντούτοις παρουσιάζει στο Δ.Σ. της ΔΕΠΑ, περίγραμμα συμφωνίας μέσω Μνημονίου Συνεργασίας (MoU), με την ELFE για τη μεταβίβαση των ακινήτων του Καλοχωρίου και των Διαβατών έναντι μέρους της διαγραφής των χρεών. Εκεί επισημαίνει ότι διαπραγματεύεται τη μεταβίβαση στη ΔΕΠΑ των οικοπέδων σε Καλοχώρι και Διαβατά (τμήματος 95 στρεμμάτων ή και των συνολικών 193 στρεμμάτων του τελευταίου), τη διαγραφή μέρους της οφειλής και τη ρύθμιση του υπολοίπου της οφειλής σε 24 δόσεις.
Παραθέτει μάλιστα τρεις εκτιμήσεις για την αξία των ακινήτων, από την Atticabank Properties, τη “Σαμαράς & Συνεργάτες” και το γραφείου εκτιμητών Flexice, που κυμαίνονται από 30-35 εκατ ευρώ (εκτίμηση κλασικής εμπορικής αξιοποίησης) έως 60-70 εκατ ευρώ, (εκτίμηση ειδικού αγοραστή). Σύμφωνα μάλιστα με εκείνη την ενημέρωση του προς το Δ.Σ. της ΔΕΠΑ, η συνολική εκτίμηση ειδικού αγοραστή, θα μπορούσε να φτάσει έως και το ύψος των 86 εκατ ευρώ, αν συνυπολογίζονταν όλη η έκταση του οικοπέδου στα Διαβατά.
Σύμφωνα όμως με την “Καθημερινή”, η μελέτη της τεχνικής εταιρείας “Σαμαρά” εμφανίζεται ως μελέτη που είχε ζητήσει η ΔΕΠΑ, ωστόσο είχε εκπονηθεί για λογαριασμό της ELFE. Επιπλέον αντίστοιχη μελέτη για τον προσδιορισμό της εμπορικής αξίας του συνόλου των παγίων της ELFE που είχε εκπονηθεί για λογαριασμό της ΔΕΠΑ, τον Μάιο του 2011, και είχε τεθεί υπόψιν των μετόχων της, τα είχε αποτιμήσει σε 8.279.700 ευρώ.
Έξι δηλαδή χρόνια μετά, τα ίδια ακριβώς ακίνητα, αποτιμήθηκαν δέκα φορές πάνω, σε τιμή κοντά στα 90 εκατ ευρώ. Τα παραπάνω σχέδια απορρίφθηκαν από τους μετόχους της ΔΕΠΑ (ΕΛΠΕ, ΤΑΙΠΕΔ) στην Γενική Συνέλευση της 12ης/6/2017.
Στην προ δεκαημέρου μάλιστα συνέντευξή του προς τους δημοσιογράφους, ο κ. Κιτσάκος είχε δηλώσει ότι το ακίνητο στο Καλοχώρι Καβάλας θα μπορούσε να μετατραπεί σε τέρμιναλ για φυσικό αέριο LNG, και γι’ αυτό το λόγο είχε αποτιμηθεί από την KPMG προς 70 εκατ ευρώ, με αξία μεταπώλησης 30 εκατ ευρώ. Όσο δηλαδή περίπου τα χρέη της ELFE στα τέλη του 2016, ύψους 90,7 εκατ ευρώ. Ο ίδιος μάλιστα είχε υποστηρίξει ότι το ακίνητο ήταν καθαρό βαρών, ωστόσο σύμφωνα με δημόσια έγγραφα, μόνο η... Attica Bank - γνωστή για τις περίεργες διαδρομές της - είχε πάνω του υποθήκη ύψους 21 εκατ. ευρώ.
Τους έλεγε ότι θα αποδεσμευτούν
Τα πάντα αποδεικνύεται ότι γίνονταν εν γνώση της πολιτικής ηγεσίας, όπως όταν το Μάιο του 2017 ενημέρωσε το Δ.Σ. ότι θα περιμένει μη τυχόν αποδεσμευτούν τα ακίνητα, υπεραμυνόμενος πάντα της υπογραφής ενός Μνημονίου Συνεργασίας (MUO) με την ELFE.
Η δικαιολογία που λέγεται ότι επαναλάμβανε μονότονα o ίδιος ο κ. Κιτσάκος ενώπιον του Δ.Σ. της εταιρείας όπου προΐστατο, ήταν ότι με την υπογραφή ενός MUO θα μπορούσε η ΔΕΠΑ να πετύχει την άρση της δέσμευσης των ακινήτων από την επικεφαλής της Αρχής για την Καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, Άννας Ζαΐρη.
Κάτι που ακόμη κι αν συνέβαινε, και πάλι τα οικόπεδα δεν θα μπορούσαν να ανταλλαγούν με χρέος, αφού είχαν πάνω τους δεκάδες υποθήκες πολλών εκατομμυρίων ευρώ από τις πιστώτριες τράπεζες, οι οποίες "δεν είναι διατεθειμένες να τις άρουν", όπως ο ίδιος ο κ. Κιτσάκος είχε παραδεχτεί σε Δ.Σ. της ΔΕΠΑ, από τον Δεκέμβριο του 2015.
https://www.liberal.gr/arthro/230514/oikonomia/2018/ta-apokaluptika-email-kitsakou-me-treis-upourgous-kai-ta-akinita-laurentiadi.html