27 Νοεμβρίου 2018

Να εξαντλήσει τον χρόνο για τις κάλπες επιχειρεί ο Τσίπρας -Στόχος να αλλάξει το κλίμα με την παρoχολογία

Πολιτικό χρόνο προκειμένου να αλλάξουν το κλίμα και να γυρίσουν το παιχνίδι επιχειρούν να κερδίσουν στην κυβέρνηση, με ορίζοντα τη διενέργεια εθνικών εκλογών μέσα στο 2019.

Η σεναριολογία τα τελευταία εικοσιτετράωρα για το πότε ο Τσίπρας θα επιλέξει να στήσει κάλπες φούντωσε και πάλι. Το  γεγονός, δε, ότι η μη περικοπή των συντάξεων την 1η Ιανουαρίου του 2019  πλαισιώνεται από τη συνεχόμενη για τρίτη χρονιά χορήγηση του κοινωνικού μερίσματος, εξαγγελίες για προσλήψεις και άλλες παροχές, καταδεικνύει ότι ο πρωθυπουργός θέλει – το λιγότερο- να συγκρατήσει δυνάμεις και να πάρει μια πολιτική «ανάσα» προκειμένου να αποφασίσει το χρόνο των εκλογών.

Το όλο κλίμα, συντηρούν με δηλώσεις τους ο ένας μετά τον άλλον οι κυβερνητικοί, oι οποίοι συντηρούν σε πρώτο πλάνο την «ατζέντα» της οικονομίας με αιχμή τα θετικά μέτρα που έρχονται προς ψήφιση  στη Βουλή με στόχο την... αποκατάσταση των αδικιών. Και από την άλλη, κρατούν ζεστή τη συζήτηση  για την επαναφορά της 13ης σύνταξης στο τραπέζι, παρά το γεγονός ότι τα δημοσιονομικά μεγέθη δεν αφήνουν τέτοια περιθώρια.

Σχέδια επί χάρτου για 13η σύνταξη από Βούτση

Καθόλου τυχαία, ο πρόεδρος της Βουλής έσπευσε να ...αποκαλύψει τις προθέσεις της κυβέρνησης και είπε σε ραδιοφωνική σου συνέντευξή του με αφορμή την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο και τη διανομή του μερίσματος ότι: «Θα δημιουργήσει κι ένα πρόκριμα για τα επόμενα χρόνια, εφόσον η χώρα θα συνεχίζει με ικανή ανάπτυξη και χωρίς προβλήματα, να υπάρξουν και πιο θεσμικές παρεμβάσεις. Υπονοώ για 13η  σύνταξη κ.λπ.  πιο μόνιμων καταστάσεων. Το κοινωνικό μέρισμα που θα βγαίνει κάθε Νοέμβρη, θα μπορούσε ενδεχομένως -και η προσδοκία είναι να το πραγματοποιήσει η κυβέρνηση- να μετατραπεί σε κάτι θεσπισμένο. Να μετατραπεί δηλαδή σε ένα δικαίωμα και όχι σε μια κυβερνητική διάθεση σε ετήσια βάση», κατέληξε.

«Διπλωματικός» χειρισμός από Τζανακόπουλο

Ο ίδιος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επέλεξε να ακολουθήσει τη γραμμή Βούτση. Και δεν απέκλεισε την πιθανότητα θεσμοθέτησης του σημερινού κοινωνικού μερίσματος, το οποίο βέβαια σήμερα δίνεται με βάση εισοδηματικά και οικογενειακά κριτήρια. Ωστόσο,ο κ. Τζανακόπουλος στην τελευταία συνέντευξή του στον Αθήνα 9.84 το άφησε μάλλον να «αιωρείται» και είπε πως εφόσον υπάρχουν οι δημοσιονομικές δυνατότητες «θα διερευνήσουμε τα συγκεκριμένα πεδία που θα απορροφήσουν αυτές τις δυνατότητες εφόσον προκύπτουν».