-Διαψεύδει η Υφουπουργός αλλά οι διαψεύσεις τους είναι γνωστές...
-Ανακοινώσεις από Κτηνιάτρους, Γεωπόνους και επαγγελματικές ενώσεις Κτηνοτρόφων
Γενναίο κοινοτικό πρόγραµµα, µε αυξηµένες πριµοδοτήσεις για την οµαλή έξοδο από το επάγγελµα των παραδοσιακών αιγοπροβατοτρόφων, επεξεργάζονται, σύµφωνα µε αποκλειστικές πληροφορίες της Agrenda, οι Βρυξέλλες. Το θέµα εξετάζεται ενδελεχώς σε τεχνοκρατικό επίπεδο, δεν έχει φθάσει ακόµα στο Συµβούλιο Υπουργών Γεωργίας και θα περιληφθεί, όπως όλα δείχνουν, στο πακέττο µέτρων της νέας ΚΑΠ 2020-2027.
Οι πληροφορίες θέλουν τη φιλοσοφία του Μέτρου να κινείται στη λογική των πριµοδοτήσεων που δόθηκαν πριν από λίγα χρόνια στους καπνοπαραγωγούς προκειµένου να εγκαταλείψουν την καλλιέργεια του καπνού. Ο εν λόγω νέος προσανατολισµός εκ µέρους της ΕΕ έχει να κάνει:
- Με το κόστος που έχει για τον κοινοτικό προϋπολογισµό η µέχρι σήµερα στήριξη των αιγοπροβατοτρόφων.
- Με το κοινωνικό κόστος που θα είχε η χωρίς δίχτυ προστασίας εγκατάλειψη του συγκεκριµένου κλάδου.
- Με τις αναδιαρθρώσεις που επιχειρούνται στο αιγοπρόβειο γάλα, όπως και στο επίµαχο τελικο προϊόν που ακούει στο όνοµα «Φέτα».
Σηµειωτέον ότι η επεξεργασία που γίνεται στο παραπάνω θέµα, επιχειρείται να κρατηθεί µυστική ως κόρην οφθαλµού, κι αυτό γιατί η εφαρµογή της νέας ΚΑΠ δείχνει να καθυστερεί (ενδεχοµένως να µην ισχύσει από το 2020), ενώ ο υπολογισµός των πριµ αποζηµίωσης των κτηνοτρόφων που θα θελήσουν να βγουν από το επάγγελµα, θα πρέπει να υπολογισθούν µε βάση τα «ιστορικά στοιχεία» της δραστηριότητάς τους. Με άλλα λόγια, καλό είναι, οι αιγοπροβατοτρόφοι που θα θελήσουν να επωφεληθούν του µέτρου, να διατηρήσουν, τουλάχιστον για κάποιο διάστηµα ακόµα, τη µέγιστη δυνατή παρουσία, από πλευράς ζωικού κεφαλαίου και κατοχυρωµένων βοσκοτόπων, έτσι ώστε να είναι µέσα στο παιχνίδι των επικείµενων ενισχύσεων.
Ίσως γι’ αυτό το λόγο, ακόµα και κυβερνητικοί παράγοντες που θα µπορούσαν να έχουν γνώση των όσων εξετάζουν επί του θέµατος στις Βρυξέλλες, αποφεύγουν προσεκτικά οποιαδήποτε αναφορά. To ρεπορτάζ της Agrenda κλήθηκε πάντως να σχολιάσει ο αρµόδιος γενικός γραµµατέας Αγροτικής Πολιτικής και Κοινοτικών Πόρων, Χαράλαµπος Κασίµης, ο οποίος δήλωσε προσεκτικά ότι «τέτοιο θέµα δεν έχει προς το παρόν απασχολήσει κανένα από τα προηγούµενα Συµβούλια Υπουργών Γεωργίας», τονίζοντας µάλιστα ότι ο ίδιος δεν έχει λείψει σε κανένα από αυτά. Αντίθετα, οι συζητήσεις στα τεχνικά κλιµάκια, φαίνεται πως έχουν διαρρεύσει στα lobby της γαλακτοβιοµηχανίας, απ’ όπου και «διακινείται» συστηµατικά το τελευταίο διάστηµα η πληροφορία. Το ποιος άνοιξε αυτή τη συζήτηση και ποιος έχει συµφέροντα από µια τέτοια εξέλιξη, ίσως πρέπει τελικά να προβληµατίσει τους ιθύνοντες.
Ευθύνες για την εξελίξη φέρουν και οι ηγήτορες
Η αλήθεια είναι ότι το... πουλόβερ της ελληνικής κτηνοτροφίας και δη των παραδοσιακών εκµεταλλεύσεων στον κλάδο της αιγοπροβατοτροφίας έχει από καιρό «ξεχειλώσει». Θα µπορούσε να πει κανείς ότι ιστορικά, τον ρόλο του δούρειου ίππου στα κτηνοτροφικά πράγµατα ανέλαβε ο Σύνδεσµος Ελληνικής Κτηνοτροφίας, µια οργάνωση µε µηδενική αναφορά στη βάση των κτηνοτρόφων αλλά µε τεράστια εµπλοκή στις διαβουλεύσεις µε τις πολιτικές αρχές. Το γιατί, µια οργάνωση «σφραγίδα» έτυχε τέτοιας αποδοχής από τις κρατικές αρχές, είναι κι αυτό ένα θέµα συζήτησης. Το αποτέλεσµα πάντως ήταν να «πνιγεί» τη φωνή των πραγµατικών κτηνοτρόφων και την εκπροσώπησή τους να αναλάβουν «ηγήτορες» µε προσωπικές στρατηγικές, γνωστοί κόλακες της γαλακτοβιοµηχανίας. Κάπως αργά αντιλαµβάνονται τώρα όλοι, ότι το πεδίο που έµεινε κενό από τους παραγωγούς, αφήνει έκθετη και την εγχώρια βιοµηχανία γαλακτοκοµικών.
Γιάννης Πανάγος
https://www.agronews.gr/ekmetaleuseis/aigoprovatotrofia/172903/gennaio-prim-tis-koinotitas-gia-exodo-ton-provatotrofon-ap-to-epaggelma/
Κάλεσμα Κτηνιάτρων και Γεωπόνων σε εγρήγορση ώστε το υπό εξέταση μέτρο να μην ευδοκιμήσει
Οι πληροφορίες που έρχονται σε γνώση μας, από ενώσεις αιγοπροβατοτρόφων, υπηρεσιακούς παράγοντες, αλλά και τον εξειδικευμένο τύπο (Εφημερίδα «Agrenda», 4/1/2019, Αρ. Φύλλου 683, σ. 1, 10-11), αναφέρουν ότι στην υπό κατάρτιση νέα ΚΑΠ περιόδου 2020-2027, που αυτή την περίοδο συζητείται, σε τεχνοκρατικό επίπεδο ακόμα, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, επεξεργάζεται μέτρο αυξημένων πριμοδοτήσεων "…για την οµαλή έξοδο από το επάγγελμα των παραδοσιακών αιγοπροβατοτρόφων…", όταν μάλιστα η ενίσχυσή της είχε αποτελέσει στρατηγικό στόχο, σε όλα τα προηγούμενα κοινοτικά πλαίσια στήριξης!!..
Οι πληροφορίες αυτές δημιουργούν έντονη ανησυχία και, στον βαθμό που ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, αγανάκτηση! Θα έπρεπε ήδη να έχει σημάνει συναγερμός για την αποτροπή ενός τέτοιου ενδεχόμενου. Λιτές ανακοινώσεις διαψεύσεων, όπως συνέβη κατά το παρελθόν με ανάλογα θέματα που τελικά επιβεβαιώθηκαν, ίσως να μην είναι αρκετές..
Η ανησυχία και αγανάκτηση ενισχύονται, καθώς φαίνεται πως εξετάζεται παράλληλα η επανεισαγωγή του μέτρου της πρόωρης συνταξιοδότησης αγροτών, που είχε δοκιμαστεί και αποτύχει κατά την περίοδο 2007-2013.
Ειδικά για την αιγοπροβατοτροφία οι λόγοι που προβάλλονται, σύμφωνα με το παραπάνω δημοσίευμα, συνδέονται:
- «..Με το κόστος που έχει για τον κοινοτικό προϋπολογισµό η µέχρι σήµερα στήριξη των αιγοπροβατοτρόφων.
- Με το κοινωνικό κόστος που θα είχε η χωρίς δίχτυ προστασίας εγκατάλειψη του συγκεκριμένου κλάδου.
- Με τις αναδιαρθρώσεις που επιχειρούνται στο αιγοπρόβειο γάλα, όπως και στο επίµαχο τελικό προϊόν που ακούει στο όνοµα ΦΕΤΑ..»
Τα παραδείγματα του παρελθόντος, δικαιώνουν την ανησυχία μας , καθώς η πριμοδότηση της αποχώρησης καπνοπαραγωγών και τευτλοπαραγωγών στο παρελθόν, οδήγησε πρακτικά στην εξάλειψη της δραστηριότητας και σε ανάλογη αύξηση των εισαγωγών. Η δε σταφιδοκαλλιέργεια, ακόμα να συνέλθει από την ανάλογη τακτική στα μέσα της δεκαετίας του 80.
Σήμερα στην Ελλάδα εκτρέφονται 12,5 περίπου εκατομμύρια αιγοπρόβατα (Πηγή: ΕΛΣΤΑΤ, 2018), από 155.000 περίπου εκμεταλλεύσεις (Πηγή: ΕΛΣΤΑΤ, 2018) και παραδόθηκαν στις γαλακτοβιομηχανίες και τις μεταποιητικές επιχειρήσεις 795.000 τόνοι γάλακτος, το οποίο αναλώθηκε κυρίως για την παραγωγή Π.Ο.Π. προϊόντων (78% του πρόβειου και 42% του γίδινου) και ιδιαίτερα ΦΕΤΑΣ (Πηγή: ΕΛ.Γ.Ο. «ΔΗΜΗΤΡΑ», 2018), ενώ η παραγωγή αιγοπρόβειου κρέατος ανήλθε στους 82.000 περίπου τόνους (Πηγή: ΕΛΣΤΑΤ, 2017)
Ίσως η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου ( Η.Β) από την Ε.Ε να συνιστά ανομολόγητη αιτία, καθώς είναι η χώρα με τον μεγαλύτερο πληθυσμό αιγοπρόβατων στην Ε. Ε, ενώ μετά το BREXIT η Ελλάδα θα περάσει δεύτερη, πίσω από την Ισπανία.
Οι άμεσες συνέπειες από την κατάργηση αυτής της δραστηριότητας είναι προφανείς. Ενδεικτικά:
- Αύξηση της ανεργίας.
- Αύξηση εισαγωγών πρώτων υλών και τελικών προϊόντων της παραπάνω κατηγορίας.
- Μείωση ή και παύση παραγωγής πολλών προϊόντων Π.Ο.Π., καθώς βασικό προαπαιτούμενο για την παραγωγή τους αποτελεί ο παραδοσιακός τρόπος.
- Απελευθέρωση μεγάλων εκτάσεων (σήμερα βοσκότοποι), οι οποίες είτε θα εγκαταλειφθούν, είτε θα μετατραπούν σε πάρκα φωτοβολταϊκών ή σε πεδία εξορύξεων.
- Υποχώρηση μιας σειράς διατροφικών συνηθειών.
Οι έμμεσες συνέπειες μιας τέτοιας επιλογής αφορούν κυρίως στην εμφάνιση ενός νέου κύματος μετανάστευσης, είτε προς το εσωτερικό, στα ήδη επιβαρυμένα αστικά κέντρα, είτε και προς το εξωτερικό, με θλιβερό επακόλουθο την περαιτέρω ερήμωση της ελληνικής υπαίθρου, των χωριών και των οικισμών.
Το γεγονός ότι μέχρι και σήμερα, όχι μόνο δεν έχει λάβει χώρα, αλλά ούτε καν έχει παρουσιαστεί, ένα στρατηγικό σχέδιο αποκέντρωσης για την ελληνική επικράτεια, ενισχύει ακόμη περισσότερο την αγωνία για τις έμμεσες συνέπειες μιας τέτοιας επιλογής, για το μέλλον και τις προοπτικές της ενδοχώρας.
Είναι αλήθεια πως η αιγοπροβατοτροφία έχει πολλά προβλήματα, όπως άλλωστε όλες οι δραστηριότητες στην Ελλάδα, ιδιαίτερα δε στα χρόνια της κρίσης. Προβλήματα όμως που, ενώ έχουν αναδειχθεί εδώ και δεκαετίες, η επίλυσή τους παραμένει κενό γράμμα, γεγονός που έχει οδηγήσει σε κόπωση και απελπισία μεγάλο τμήμα του πληθυσμού που ασχολείται με την αιγοπροβατοτροφία. Με λίγα λόγια, έχει δυστυχώς διαμορφωθεί ένα κοινωνικό υπόστρωμα ικανό να αντιμετωπίσει την παραπάνω προοπτική εγκατάλειψης αυτής της δραστηριότητας ως ένα ελκυστικό δέλεαρ.
Η ελπιδοφόρα και ταυτόχρονα η ρεαλιστική αντιμετώπιση όμως των παραπάνω προβλημάτων, δεν μπορεί να είναι η –επί πληρωμή - εξαφάνιση της δραστηριότητας αυτής, αλλά η αντιμετώπιση των χρόνιων προβλημάτων της, με την εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου σχεδίου ανασυγκρότησής της, επιλέγοντας κάποιο ή κάνοντας έναν συνδυασμό, από τα εκατοντάδες σχέδια, που εδώ και πάρα πολλά χρόνια, διάφοροι φορείς (πανεπιστημιακές σχολές, ενώσεις κτηνοτρόφων, επιστημονικοί σύλλογοι, κόμματα, κά) έχουν παρουσιάσει.
Καλούμε όλους όσους έχουν θεσμική ευθύνη, αλλά και κάθε πολίτη με αίσθημα ευθύνης και ενδιαφέρον, να κινητοποιηθούν όσο είναι καιρός, ώστε το υπό εξέταση μέτρο να μην ευδοκιμήσει .
Πατριωτικό και οικονομικά βιώσιμο είναι ότι διασφαλίζει το παραγωγικό δυναμικό της χώρας μας, όχι ότι αυξάνει τον αριθμό των απομάχων.
Γαλαμάτης Δημήτρης, Κτηνίατρος Α.Π.Θ., MSc, PhD
Γιαννακόπουλος Κώστας, Κτηνίατρος Α.Π.Θ.
Γιαννόπουλος Γιώργος, Γεωπόνος Γ.Π.Α.
Κρέστος Βασίλης, Γεωπόνος Γ.Π.Α, MSc
Οικονόμου Ιωάννης, Γεωπόνος Γ.Π.Α.,MSc
Παπαγιάννης Ιωάννης, Γεωπόνος Γ.Π.Α.
Παππάς Κώστας, Κτηνίατρος Α.Π.Θ., MSc
Ρόζος Γιώργος, Κτηνίατρος Α.Π.Θ., MSc, PhD
Χαραλαμπάκης Γιώργος, Κτηνίατρος Α.Π.Θ.
Καμία κουβέντα περί πριμ εξόδου στην αιγοπροβατοτροφία λέει η Υφυπουργός
Στο μεταξύ το υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης με ανακοίνωση της υφυπουργού Ολυμπίας Τελιγιορίδου αρνείται την ύπαρξη συζητήσεων σε τεχνοκρατικό επίπεδο σε Βρυξέλλες και Αθήνα για πριμ στους αιγοπροβατοτρόφους για έξοδο από το επάγγελμα.
Αναλυτικά η δήλωση της υφυπουργού για το θέμα:
Τα σενάρια που έχουν σχέση με δήθεν πριμ στους αιγοπροβατοτρόφους για έξοδο από το επάγγελμα δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Καμία σκέψη και καμία συζήτηση δεν υπάρχει ούτε σε επίπεδο της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ ούτε σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ στηρίζει την προσπάθεια των αιγοπροβατοτρόφων και είναι αποφασισμένη να χτυπήσει την αισχροκέρδεια εναντίον τους, όπως αυτή προκύπτει από την μείωση της τιμής του γάλακτος και τις ελληνοποιήσεις.
ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ: Ανατροπή των σχεδίων για εγκατάλειψη της αιγοπροβατοτροφίας
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η διοίκηση της ΝΕΑΣ ΠΑΣΕΓΕΣ, για τυχόν υλοποίηση των προθέσεων της Κομισιόν, να δοθούν κίνητρα στους αιγοπροβατοτρόφους να εγκαταλείψουν τον κλάδο.
Αναστάτωση επικρατεί στον κλάδο της κτηνοτροφίας και ειδικότερα της αιγοπροβατοτροφίας, με όσα έχουν γίνει γνωστά το τελευταίο διάστημα, σχετικά με την πρόθεση της Κομισιόν να προχωρήσει στην πριμοδότηση των αιγοπροβατοτρόφων, προκειμένου να εγκαταλείψουν τις εκμεταλλεύσεις τους, δίνοντάς τους ως αντίτιμο μια ισχυρή αποζημίωση.
Η αιγοπροβατοτροφία αποτελεί παραδοσιακά έναν από τους πιο δυναμικούς κλάδους της χώρας και βασικός πυλώνας στήριξης των τοπικών οικονομιών, συμβάλλοντας καθοριστικά στο εισόδημα των αγροτών. Μπροστά στην απειλή να καταρρεύσει, ειδικά σε μια περίοδο, που βάλλεται από τις συνεχείς μειώσεις της τιμή του γάλακτος και των ελληνοποιήσεων, αποτελεί προτεραιότητα η στήριξή της.
Ο πρόεδρος της ΝΕΑΣ ΠΑΣΕΓΕΣ Παύλος Σατολιάς καλεί την πολιτεία να πάρει άμεσα θέση, τονίζοντας ότι μία τέτοια εξέλιξη είναι πολύ επικίνδυνη με δεδομένο ότι οι κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις ασφυκτιούν λόγω της πρόσθετης κατάρρευσης της τιμής του γάλακτος, που τις έχει οδηγήσει σε οικονομικό αδιέξοδο. «Είναι ακόμα πιο επικίνδυνο και θα υπάρξουν δραματικές συνέπειες, αφού ο κτηνοτρόφος σήμερα μη μπορώντας να ανταποκριθεί στα δυσβάστακτα οικονομικά βάρη, μπορεί να παραπλανηθεί και να εγκαταλείψει την εκμετάλλευσή του. Αυτό θα έχει ως επιπρόσθετο αποτέλεσμα την ερημοποίηση της υπαίθρου και την ρήξη του κοινωνικού ιστού», σημειώνει ο πρόεδρος της ΝΕΑΣ ΠΑΣΕΓΕΣ.
Επισημαίνει δε, ότι οι κτηνοτρόφοι της χώρας ζητούν «κίνητρα για να παράξουμε και όχι κίνητρα για να σταματήσουμε την παραγωγή και να γίνουμε και εμείς κομμάτι ανέργων ή επιδοματούχων».
Σε περίπτωση, που επαληθευθούν οι πληροφορίες αυτές, όπως επισημαίνει ο Π. Σατολιάς, η αντίδραση των κτηνοτρόφων της χώρας και των φορέων τους θα είναι άμεση και δυναμική και δεν θα επιτρέψουν να παραδοθούν άνευ όρων και μάχης, στις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παράλληλα, καλεί την πολιτεία και το αρμόδιο Υπουργείο να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να δράσουν άμεσα με όσα μέσα διαθέτουν, σε συνεργασία με τους αγροτικούς φορείς της χώρας, προκειμένου να αποτρέψουν και εμποδίσουν μία τέτοια εξέλιξη, που θα πλήξει καίρια την αγροτική οικονομία και τους κτηνοτρόφους της χώρας.
Ανακοίνωση του Θανάση Πετράκου μέλος της Π.Γ της «Λαϊκής Ενότητας»
Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΑΙΓΟΠΡΟΒΑΤΟΤΡΟΦΕΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ ΤΗ ΦΕΤΑ . ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ;
Το αποκαλυπτικό δημοσίευμα του Agronews και της Agrenda επιβεβαιώνει για μια ακόμη φορά ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι όργανο των μεγάλων πολυεθνικών ομίλων και καταστρέφει συνεχώς την εναπομείνασα παραγωγική βάση της χώρας. Μετά τους σταφιδοπαραγωγούς ,τους καπνοπαραγωγούς τα παραδοσιακά ψαροκάικα αλλά και τη βιοτεχνία και τη βιομηχανία μας η Ε.Ε. θέλει να τελειώσει και τους αιγοπροβατοτρόφους μας και το εμβληματικό μας προϊόν τη ΦΕΤΑ . Η χώρα μας για την Ε.Ε. δεν πρέπει να παράγει τίποτα ,την θέλουν χώρα εισαγωγών για να είναι μόνιμα ελλειμματική και χρεοκοπημένη.
Είναι αποκαλυπτικό για τις επιδιώξεις της Ε.Ε. το ρεπορτάζ του Agronews και της Agrenda το οποίο αναφέρει :
«Με μια ενίσχυση σαν κι αυτή που έλαβαν πριν από λίγα χρόνια οι καπνοκαλλιεργητές, εξετάζει η Ε.Ε. για την «αναίμακτη» αποχώρηση των αιγοπροβατοτρόφων από το επάγγελμα.
Οι Βρυξέλλες εξετάζουν ενδελεχώς την κατάρτιση ενός προγράμματος που θα δώσει την ευκαιρία στους παραδοσιακούς κτηνοτρόφους να «κλείσουν» την επιχείρηση, εισπράττοντας σε αντιστάθμισμα και για κάποιο διάστημα μια αξιόλογη αποζημίωση.
Φαίνεται πως οι Κοινοτικοί εκτιμούν ότι οι ενισχύσεις που λαμβάνουν εδώ και χρόνια οι Έλληνες κυρίως αιγοπροβατοτρόφοι κοστίζουν ακριβά στον κοινοτικό προϋπολογισμό, ενώ παράλληλα δυσκολεύουν τις γαλακτοκομικές και άλλες επιχειρήσεις του ευρωπαϊκού βορρά να κινηθούν με μεγαλύτερη άνεση στην αγορά των γαλακτοκομικών και της φέτας.»
Μείζον θέμα προκύπτει για τη στάση της κυβέρνησης στο μέγα αυτό θέμα. Αφού αποδέχτηκε όσα της ζήτησαν Αμερικανοί και Ευρωπαίοι και ξεπούλησε σε όλες τις διεθνείς συμφωνίες τη ΦΕΤΑ , τώρα προφανώς –δεν εξηγείται διαφορετικά- τους έχει δώσει το πράσινο φως να μοιράσουν τα δόλωμα και να καταστρέψουν και την κτηνοτροφία μας οπότε τελειώνουν και «αναίμακτα» και με τη ΦΕΤΑ . Οφείλει η κυβέρνηση να απαντήσει γιατί έχει αποκρύψει το καταστροφικό σχέδιο της Κομισιόν .Θεωρούμε αδιανόητο να μην το γνωρίζει. Οφείλει να τοποθετηθεί αν συμφωνεί με την πολιτική της Ε.Ε. να καταστρέψει και την αιγοπροβατροφεία στη χώρα μας και να αποτελειώσει τη ΦΕΤΑ. Αν διαφωνεί να βγει και να πει καθαρά χωρίς μισόλογα πως θα εμποδίσει το καταστροφικό αυτό σχέδιο της Ε.Ε.
Η Λαϊκή Ενότητα καλεί τους κτηνοτρόφους να μην αποδεχτούν τα δολώματα της καταστροφής τους αλλά και όλους όσους δραστηριοποιούνται στην παραγωγή της φέτας και του παραδοσιακού γιαουρτιού εργαζόμενους και βιοτέχνες να αντιδράσουν μαζικά και δυναμικά μαζί με τους κτηνοτρόφους . Οι πολίτες πρέπει να βγάλουν τα συμπεράσματα τους για την Ε.Ε. την κυβέρνηση και όλα τα «ευρώπληκτα» κόμματα.