25 Φεβρουαρίου 2019

Ο Γρηγόρης Λαμπράκης από το 1961 είχε καταλάβει τι χρειάζεται για να βγεις βουλευτής: Να μοιράζει σταυρωμένα ψηφοδέλτια στα γίδια


[Κομμουνιστής, κομμουνιστής αλλά έπαιρνε το διαφημιστικό ημερολόγιο που του μοίραζε η Bayer για να συνταγογραφεί τα φάρμακά της... αλλά τι περιμένεις από γνωστό συνεργάτη των ναζί αφού όταν οι Γερμανοί απέπεμψαν τον καθηγητή της Ιατρικής Λούρο, όλοι οι συνεργάτες του παραιτήθηκαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας... μόνο ο Λαμπράκης έμεινε και έγινε το πρωτοπαλίκαρο του Λογοθετόπουλου, τον οποίο αργότερα οι ναζί διόρισαν Πρωθυπουργό... τόσο απλά]

Ιδιόχειρες σημειώσεις του Γρηγόρη Λαμπράκη, φέρουν τίτλο «Πώς διεξήγαγα τις εκλογές της 29 Οκτ. 1961» και υπότιτλο «Σχέδιο δράσης για τις προσεχείς εκλογές».

Αρχίζουν με συμβουλή προς υποψήφιους:



«Θέλεις να βγεις βουλευτής; Μίλα, βγάνε λόγους πύρινους. Σεληνιάσου. Θα προκαλέσεις την προσοχή και θα πάρεις ψήφους». Οι σημειώσεις του, ήταν γραμμένες σε σελίδες διαφημιστικού ημερολόγιου του 1955, της εταιρείας BAYER, το οποίο είχε στο ιατρείο του.



Ο ιατρός, υφηγητής του Πανεπιστημίου και βαλκανιονίκης, Γρηγόρης Λαμπράκης, συμμετείχε στις ταραχώδεις εκλογές του 1961, και εξελέγη βουλευτής Πειραιά και Νήσων, με τον συνδυασμό του Π.Α.Μ.Ε (Πανδημοκρατικόν Αγροτικόν Μέτωπον Ελλάδος) που είχε συγκροτηθεί από την ΕΔΑ και το Εθνικό Αγροτικό Κόμμα.

Σχετικά με τον εκλογικό αγώνα που έδωσε, διευκρινίζει στις σημειώσεις του, πως μεγάλη βοήθεια, είχε από τον αδελφό του.

Ως προς την τακτική που ακολούθησαν, σημειώνει:

«Κάναμε περιοδεία στα καφενεία των συνοικιών, τους λέγαμε καλησπέρα, ότι είμαστε υποψήφιοι βουλευταί κλπ, και θέλουμε να ψηφίσουν την παράταξή μας. Είχα μαζί μου τον Μήτσο, τον αδελφό μου, ο οποίος τους έδινε φέιγ βολάν δικά μου, με την φωτογραφία μου και μερικά λόγια τυπωμένα. Σε ορισμένα καφενεία μιλήσαμε. Εγώ κυριολεκτικώς σεληνιαζόμουνα!».



«Οι κύριες πηγές που στηρίχτηκα για να βγω, ήσαν: Η οπωραγορά (λεμονάδικα επί της Πειραιώς), η λαχαναγορά (πιο πάνω απ’ την Λεύκα), τα ψαράδικα (κεντρική αγορά), τα χασάπικα (κεντρική αγορά), τα σφαγεία (στα Λιπάσματα). Επίσης, οι λαϊκές αγορές (όπου γινόντουσαν) και η Ιχθυόσκαλα».



«Tην Πέμπτη και Παρασκευή (2 ημέρες προ των εκλογών) πήγα στις 6 το πρωί στα Λεμονάδικα, λαχαναγορά, ψαράδικα, κρεοπωλεία και σφαγεία, λέγοντας “είμαι υποψήφιος βουλευτής και πέρασα να σας πως καλημέρα”. Τους έδιναν, δύο πρόσωπα που με ακολουθούσαν, από 1 φάκελλο...».



«...μέσα στον οποίο είχα βάλει, ένα φέιγ βολάν, και 4 ψηφοδέλτια. Όλοι τα έπαιρναν. Πήγα επίσης στους μανάβηδες, είναι πάνω στο γεφύρι της Λεύκας, καθώς επίσης και στους εκεί σιδεράδες-παλαιοσιδεράδες και παπουτσάδες. Έδωσα εν συνόλω 5000 φάκελλα. Την Παρασκευή βράδυ, με το συνεργείο μου, ρίχναμε κάτω από τις πόρτες, σε όλες τις ...».



«...συνοικίες του Πειραιώς, Καλλίπολη, Φρεατίδα, Καστέλα κλπ όλες τις 15 ημέρες προ των εκλογών εσκόρπιζα στα καφενεία και δρόμους 5000 φειγ βολάν....».



Μετά τις σελίδες αυτές, ακολουθούν άλλες με «σχέδιο δράσης για τις προσεχείς εκλογές», στις οποίες όμως δεν πρόλαβε να κατέβει.

Στις 22 Μαίου του 1963, ο Γρηγόρης Λαμπράκης, έπεφτε αιμόφυρτος στο έδαφος, λίγο μετά την ομιλία του στην εκδήλωση που διοργάνωσε η «Επιτροπή δια την διεθνή ύφεση και ειρήνη» στη Θεσσαλονίκη. Οδηγός του τρίκυκλου, που τον χτύπησε, ήταν ο Σπύρος Γκοτζαμάνης, μεταφορέας, γνωστός στον υπόκοσμο της Θεσσαλονίκης. Στην καρότσα, ήταν ο συνεργός του, Μανώλης Εμμανουηλίδης, με εγκληματικό παρελθόν.

Ο Γρηγόρης Λαμπράκης, βαριά τραυματισμένος, μεταφέρθηκε στο ΑΧΕΠΑ, όπου τέσσερις μέρες μετά, εξέπνευσε.



Όλες οι φωτογραφίες ΑΡΧΕΙΟ Μανώλης Νταλούκας.

ΜΑΝΩΛΗΣ ΝΤΑΛΟΥΚΑΣ
iefimerida.gr