12 Φεβρουαρίου 2019

ΝΑΙ, ΜΟΝΟ ΜΗ ΣΚΙΣΟΥΝ ΚΑΝΑ ΚΑΛΣΟΝ! Μπλόκο και ανατροπές από τους Δανειστές στις ψηφοθηρικές επιλογές του Μαξίμου για τα «κόκκινα» δάνεια

Η δυσφορία από τις Βρυξέλλες για την πρόταση της κυβέρνησης σχετικά με το διάδοχο του νόμου Κατσέλη και η απειλή ότι χωρίς νέο πλαίσιο η δόση του 1 δισ. ευρώ δεν θα εγκριθεί στο Eurogroup του Μαρτίου έκοψαν τις κυβερνητικές διαθέσεις για μονομερείς ενέργειες στο θέμα της συνέχισης της προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Τα παραπών είχαν σαν αποτέλεσμα και ενώ έχως εχθές φάηνκε στο Μαξίμου να επικρατούσε η λογική Φλαμπουράρη που στηριζόταν κι από άλλα στελέχη για εκλογές με τους πάντες ευχαριστημένους, αλλά με... διαλυμένες τράπεζες, ήρθε η ανατροπή.

Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι μέχρι το τέλος του μήνα δεν θα υπάρξουν κι άλλες διαφοροποιήσεις της κυβέρνησης η οποία κινείται στη λογική να καλύψει τη μαύρη τρύπα που άφησε δημοσκοπικά το Μακεδονικό.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι μόλις πήραν οι δανειστές την ελληνική πρόταση με υπογραφή Φλαμπουράρη και στη λογική «Αλέξη δώστα όλα», έπαθαν σοκ. Και διεμήνυσαν στον Ευκλείδη Τσακαλώτο ότι πρέπει να ξεχάσει μια ρύθμιση που θα έκανε νόμιμους και τους στρατηγικούς κακοπληρωτές και που θα διέσωζε ακόμη και μεγαλόσχημους επιχειρηματίες.

Μάλιστα άφηναν να εννοηθεί κάτι που εδώ στην Ελλάδα είναι τοις πάσι γνωστό. Ότι δηλαδή με την εμμονή κάποιων να ενταχθούν στο αυτοποιημένο σύστημα διαχείρισης κόκκινων δανείων και τα επιχειρηματικά δάνεια, θα έμπαιναν από την πίσω πόρτα και «φίλοι» επιχειρηματίες του ΣΥΡΙΖΑ ή συγκεκριμένων στελεχών.

Με προμετωπίδα την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία προειδοποιεί εδώ και καιρό ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να πληγούν με «περίεργα» μέτρα, οι δανειστές είπαν «forget it Euklides», στέλνοντας στην Αθήνα το μήνυμα ότι όριο προστασίας 250 χιλ. ευρώ δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό όπως επίσης και ρυθμίσεις που θα επιβραβεύουν τους κακοπληρωτές.

Ουσιαστικά έκοψαν το βήχα στην κυβέρνηση που αναζητά προεκλογικές σανίδες σωτηρίας αδιαφορώντας για τη ζημιά που μπορεί να προκαλέσει.

Και κάπως έτσι η σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου άλλαξαν τα δεδομένα. Οι 250 χιλιάδες ευρώ κατέβηκαν στις 150 χιλιάδες, ενδεχομένως να κατέβουν και στις 100 χιλιάδες για να τα βρουν οι δυο πλευρές κάπου στη μέση.

Αρκεί βεβαίως να μην κάνει η κυβέρνηση κανένα «λεβέντικο» λέγοντας ότι αφού είμαστε εκτός μνημονίου μπορούμε να πάρουμε ό,τι αποφάσεις θέλουμε.

Επίσης τελειώνουν και τα σενάρια για παράταση του νόμου Κατσέλη μέχρι τις εκλογές ώστε να βγάλει ένα αγκάθι από πάνω του ο ΣΥΡΙΖΑ.

Σε ό,τι αφορά τις ρυθμίσεις για τα κόκκινα δάνεια, θα δημιουργηθεί ένα αυτοματοποιημένο σύστημα, τύπου εξωδικαστικού μηχανισμού, όμως, σ’ αυτόν δεν θα μπαίνει όποιος θέλει. Κάθε δανειολήπτης θα περνά από κόσκινο, το οικονομικό του προφίλ, τα εισοδήματα και η περιουσία του, η τραπεζική συμπεριφορά του, δηλαδή πόσο καιρό πλήρωνε και όσα χρήματα.

Και βεβαίως δεν φαίνεται να περνά και η πρόταση για γενικευμένο κούρεμα ακόμη και στο σύνολο του δανείου. Κατά περίπτωση θα μπορούσε να υπάρχει κούρεμα στο υπόλοιπο του δανείου ανάλογα με την αξία του ακινήτου και του εισοδήματος του δανειολήπτη.

H πρόταση που έπεσε στο τραπέζι από τον πρωθυπουργό μιλά για ρύθμιση του υπολοίπου του δανείου και όριο προστασίας της κατοικίας τα 150 χιλ. ευρώ και στο ποσό που μένει να αποπληρωθεί ανεξάρτητα από την αντικειμενική αξία του ακινήτου. Δηλαδή, αν κάποιος είχε πάρει δάνειο 300 χιλ. ευρώ και του απέμειναν 150 χιλ. ευρώ η ένταξη στη ρύθμιση και στον νέο εξωδικαστικό μηχανισμό να αφορά το εναπομείναν ποσό.

Το καμπανάκι

Φρένο στις υπερβολικές προσδοκίες του κυβερνητικού επιτελείου για το διάδοχο του νόμου Κατσέλη – Σταθάκη είχε προσπαθήσει να βάλει τις προηγούμενες μέρες ο ίδιος ο κ. Δραγασάκης.

Η αρχική διαρροή ήθελε όριο κάλυψης οριακά μειωμένο σε σχέση με το νόμο Κατσέλη – Σταθάκη. Ξεκινούσε από τα 150.000 ευρώ (έναντι 180.000 στο νόμο Κατσέλη) για το άγαμο και έφτανε τα 250.000 (έναντι των 280.000 ευρώ) για την οικογένεια με παιδιά.

Το πακέτο του νέου ρυθμιστικού πλαισίου συμπληρωνόταν με επιδότηση της δόσης από 30% ή το 50%, που μπορούσε να φτάσει και το 100% σε περιπτώσεις πλήρους ένδειας (π.χ. μακροχρόνιας ανεργίας), επιδότηση επιτοκίου, οριζόντιο κούρεμα του κεφαλαίου του δανείου και εισοδηματικά όρια ανάλογα του νόμου Κατσέλη – Σταθάκη.

Η γενναιόδωρη αυτή λύση, όπως φάνηκε, δεν ενόχλησε μόνο τους τραπεζίτες, αλλά και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ. Δραγασάκη, ο οποίος έσπευσε να στείλει τα πρέποντα μηνύματα. «Πρέπει να προσέξουμε γιατί αν κάνουμε λάθος ρυθμίσεις, τότε οι τράπεζες θα χρειαστούν νέα κεφάλαια και αυτά θα πρέπει να πληρώσει ο φορολογούμενος», είπε δύο φορές μέσα στη Βουλή ο υπουργός Ανάπτυξης, στέλνοντας μήνυμα και «προς τα μέσα».

Στη συνέχεια ήρθαν και τα αρνητικά πρώτα σχόλια από τις Βρυξέλλες, που έχουν το προσχέδιο της πρότασης για το διάδοχο καθεστώς στην προστασία της πρώτης κατοικίας από την Παρασκευή, οπότε και ορίστηκε η χθεσινή συνάντηση με τους τραπεζίτες ώστε να λειανθούν οι διαφορές.