26 Φεβρουαρίου 2019

Novartis, νέα στοιχεία και πολλά ερωτήματα

Oι ελβετικές τράπεζες και οι ελβετικές αρχές δεν βρήκαν ενδείξεις διακίνησης χρήματος σε λογαριασμούς πρώην στελέχους της Novartis, που σύμφωνα με την ελληνική Εισαγγελία Διαφθοράς φέρεται να έχει διακινήσει «τουλάχιστον» –όπως αναφέρουν τα σχετικά αιτήματα δικαστικής συνδρομής του επίκουρου εισαγγελέα κατά των εγκλημάτων διαφθοράς κ. Χρ. Ντζούρα– «45 εκατομμύρια ευρώ σε δώρα». Τα αιτήματα –είναι δύο– σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» υπεβλήθησαν στην ομοσπονδιακή Εισαγγελία της Ελβετίας τέλη του 2017 και αρχές του 2018 και ανέφεραν χαρακτηριστικά ότι το πρώην στέλεχος της Novartis Hellas διατηρούσε λογαριασμούς σε δύο μεγάλες ελβετικές τράπεζες και στο υποκατάστημα μιας γερμανικής τράπεζας στη Ζυρίχη.

Περίπου ένα μήνα μετά την αποστολή του δεύτερου αιτήματος, οι ελβετικές αρχές δέσμευσαν τον μοναδικό –όπως αποδείχθηκε– λογαριασμό που διατηρούσε ο Ελληνας υπήκοος, πρώην στέλεχος της Novartis, με τα δύο τέκνα του στο υποκατάστημα γερμανικής τράπεζας στη Ζυρίχη. Τα χρήματα προέρχονταν όλα από ελληνική συστημική τράπεζα και αφορούσαν φορολογημένες αμοιβές, εισοδήματα από πώληση αξιογράφων και καταβολή μερίσματος στο πλαίσιο προγράμματος καταβολής «μπόνους» σε εργαζομένους της ελβετικής φαρμακευτικής εταιρείας.

Τα ποσά εμβάστηκαν στην Ελβετία με αλλεπάλληλες σχετικές πράξεις από το 2011 ώς το 2015 και στη συνέχεια δεν μεταβιβάστηκαν από τον λογαριασμό της τραπέζης της Ζυρίχης σε λογαριασμό άλλου δικαιούχου. Οι λογαριασμοί τροφοδότες είχαν «μπλοκαριστεί» πιο πριν, το καλοκαίρι του 2017, από τον αναπληρωτή οικονομικό εισαγγελέα κ. Γαληνό Μπρη, ο οποίος, ωστόσο, ταυτόχρονα με την αποστολή του πρώτου αιτήματος δικαστικής συνδρομής από τον αναπληρωτή Εισαγγελέα Διαφθοράς στην Ελβετία ανακάλεσε τη διάταξη με την οποία είχε «μπλοκάρει» τους λογαριασμούς του πρώην στελέχους της φαρμακευτικής εταιρείας.

Σε υπόμνημα που κατέθεσαν οι συνήγοροί του, κ. Θ. Παναγόπουλος και Μ. Φαράντος τον Μάιο του 2018, επανέλαβαν τον ισχυρισμό του πελάτη τους ότι δεν διαθέτει άλλον τραπεζικό λογαριασμό. Να σημειωθεί ότι οι ελβετικές εισαγγελικές και τραπεζικές αρχές επιβεβαίωσαν μόνο την ύπαρξη του λογαριασμού της Ζυρίχης.

Γραπτή συναίνεση

Φαίνεται ότι μετά την υποβολή του δεύτερου αιτήματος των ελληνικών αρχών, ο συνήγορος του στελέχους της Novartis ενώπιον των ελβετικών εισαγγελικών αρχών συναίνεσε γραπτά στην ομοσπονδιακή εισαγγελέα Μίριαμ Σπίτλερ να διαβιβαστούν από τις ελβετικές αρχές τα στοιχεία που είχαν συλλέξει για τον λογαριασμό του κεντρικού προσώπου στην υπόθεση Novartis στη γερμανική τράπεζα της Ζυρίχης. Η ύπαρξη άλλων λογαριασμών κατά τη διαδικασία αυτή δεν επιβεβαιώθηκε.

Ταυτόχρονα, το πρώην στέλεχος της Novartis απέστειλε εξώδικη πρόσκληση στον πρώην εργοδότη του ζητώντας να στείλει εκπρόσωπο και να καταθέσει στην Εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς κ. Ελένη Τουλουπάκη ότι ο ίδιος δεν είχε πρόσβαση σε τροφοδότη λογαριασμό της μητρικής εταιρείας που πράγματι ετηρείτο σε μια από τις δύο ελβετικές τράπεζες στη Βασιλεία. Η προκάτοχος της κ. Τουλουπάκη, κ. Ελένη Ράικου, είχε επισημάνει παραιτούμενη τον Απρίλιο του 2017 ότι από τον λογαριασμό αυτό είχαν «εκταμιευθεί» μίζες 28 εκατ. ευρώ.

Επιβεβαίωση

Πηγές κοντά στην ελβετική εταιρεία επιβεβαίωναν ότι παρόμοιος λογαριασμός ήταν ενεργός ώς το 2011 στη Βασιλεία, δεν διευκρίνιζαν ωστόσο αν οι καταβολές –σε γιατρούς– ήταν νόμιμες ή παράνομες.

Από τον συγκεκριμένο λογαριασμό φέρεται να έχουν ενθυλακώσει χρήματα πάνω από 4.000 Ελληνες γιατροί (σ.σ. και όχι πολιτικοί). Δύο, ωστόσο, από τους γιατρούς που εφέροντο να έχουν λάβει χρήματα στο πλαίσιο μιας «ανάρμοστης» κατά τη Εισαγγελία Σερρών σχέσης με τη Νovartis αθωώθηκαν σε δίκες τόσο στις Σέρρες όσο και στη Θεσσαλονίκη, σε μία δίκη που αρχικά ήσαν κατηγορούμενοι και παράγοντες της ελβετικής μητρικής εταιρείας (σ.σ. απηλλάγησαν διότι κρίθηκε ότι δεν είχαν κλητευθεί νόμιμα, καθώς δεν τους είχαν κοινοποιηθεί ουσιώδη έγγραφα της δικογραφίας στη γλώσσα τους). Πάντως, τα ίδια δικαστήρια απήλλαξαν και το στέλεχος της εταιρείας που βρίσκεται στο επίκεντρο της υπόθεσης με αιχμή πολιτικούς που ξέσπασε πριν από περίπου ένα χρόνο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο εισαγγελέας κ. Ντζούρας, στο σχετικό αίτημα του προς τις ελβετικές αρχές, αναφέρει ότι ένα ποσό 5 εκατ. ευρώ διακινήθηκε προσωπικά από το πρώην στέλεχος της ελβετικής εταιρείας στην Ελλάδα για δωροδοκία «κρατικών αξιωματούχων», αλλά σύμφωνα με την παραδοχή των ελβετικών αρχών το ποσό που βρέθηκε στους λογαριασμούς, χωρίς να παρουσιάζει κίνηση σε τρίτους, υπολείπεται κατά πολύ του ποσού που αναφέρεται στο αίτημα του αναπληρωτή Εισαγγελέα Διαφθοράς. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έστειλε ο κ. Ντζούρας στους Ελβετούς και αντλούνται αποκλειστικά από τις καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων, τα χρήματα «έβγαιναν» από τους ισολογισμούς της ελληνικής Νovartis με την έκδοση εικονικών τιμολογίων από διαφημιστικές εταιρείες που συνεργάζονταν μαζί της και στη συνέχεια διοχετεύονταν στο πρώην στέλεχος της ελβετικής φαρμακευτικής εταιρείας. Να σημειωθεί ότι ο κ. Ντζούρας μετά τις εξελίξεις στην Ελβετία, που στην ουσία δεν επιβεβαίωσαν το αρχικό αίτημα κατά το μεγαλύτερο μέρος του, απέρριψε το αίτημα αποδέσμευσης του λογαριασμού του στελέχους της Νovartis στο υποκατάστημα της γερμανικής τράπεζας στη Ζυρίχη.

TΑΣΟΣ ΤΕΛΛΟΓΛΟΥ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ