«Στρατηγική επανεκλογής εφαρμόζει το τελευταίο 6μηνο ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας, οδηγώντας τη χώρα του έξω από ένα εξευτελιστικό πρόγραμμα στήριξης και επιλύοντας μία διαμάχη δεκαετιών με τη γειτονική πΓΔΜ. Μέχρι στιγμής, η στρατηγική αυτή δεν αποδίδει καρπούς», όπως γράφει το πρακτορείο Reuters.
Στο άρθρο του με τίτλο «Πώς ελπίζει να λύσει τον γρίφο των εκλογών ο Έλληνας πρωθυπουργός» το Reuters θυμίζει ότι το 2015 ο Αλέξης Τσίπρας εξελέγη με μία αριστερή ατζέντα και την υπόσχεση να ανατρέψει τη λιτότητα. «Αλλά, υπέκυψε στα αιτήματα των πιστωτών και επαναπροσδιορίστηκε ως κονφορμιστής».
Πηγές από το περιβάλλον του πρωθυπουργού λένε ότι «η στρατηγική του τώρα πλησιάζει το σημείο όπου η κυβέρνησή του θα μπορέσει να κάνει πράξει τις προεκλογικές υποσχέσεις της και να θέσει σε εφαρμογή το σχέδιο που εκείνος χαρακτηρίζει αποβλέπει στη "δίκαιη ανάπτυξη"».
Από τον περασμένο Αύγουστο «ο Τσίπρας έχει ήδη χρησιμοποιήσει τη μεγαλύτερη δημοσιονομική ελευθερία για να καταργήσει περαιτέρω περικοπές στις συντάξεις, να μειώσει τους φόρους στα ακίνητα και τις επιχειρήσεις και να ελαφρύνει κάποιες από τις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης. Αύξησε για πρώτη φορά εδώ και μια δεκαετία τον κατώτατο μισθό κατά 11%. Επίσης θέλει να παρατείνει το καθεστώς μειωμένου ΦΠΑ σε πέντε νησιά με μεγάλες προσφυγικές ροές και να διευκολύνει τις αποπληρωμένες χρεών σε ασφαλιστικά ταμεία και τράπεζες», είπαν κυβερνητικοί αξιωματούχοι στο Reuters.
AΟΖ και προσλήψεις στην ατζέντα
Στο ίδιο σχέδιο εντάσσεται και η πρόσληψη χιλιάδων εργαζομένων στο δημόσιο τομέα μέχρι το 2020 καθώς και η συνταγματική μεταρρύθμιση για το σαφή διαχωρισμό της Εκκλησίας -Κράτους – κάτι σημαντικό για τους αριστερούς ψηφοφόρους.
Παράλληλα γίνονται κινήσεις για την επέκταση των δυτικών θαλάσσιων συνόρων της Ελλάδας από τα έξι στα 12 μίλια, είπαν δύο αξιωματούχοι στο πρακτορείο – κίνηση που «μπορεί να αμβλύνει κάποιες εθνικιστικές αντιδράσεις για τη “Μακεδονία” και να επιτρέψει τη δημιουργία ΑΟΖ γύρω από την Ελλάδα, την Αλβανία και την Ιταλία, αλλά και να πυροδοτήσει τις εντάσεις με την Τουρκία», υπογραμμίζει το Reuters.
Οι κινήσεις αυτές αποβλέπουν στη μείωση του προβαδίσματος της ΝΔ πριν τις ευρωεκλογές του Μαΐου, το πρώτο επίσημο τεστ δημοτικότητας του Τσίπρα αφότου ανήλθε στην εξουσία. Αναλυτές εκτιμούν ότι ίσως προτιμήσει μια πρόωρη προσφυγή στις κάλπες αν το προβάδισμα αυτό συνεχίσει να διευρύνεται, αν και ο ίδιος το έχει κατ’ επανάληψη αποκλείσει.
«Θέλουμε να δείξουμε ότι η Ελλάδα έχει επιστρέψει στην κανονικότητα», είπε στο πρακτορείο ένας από τους κυβερνητικούς αξιωματούχους. «Ο στόχος είναι να μειώσουμε το προβάδισμα αυτό στις ευρωεκλογές για να μπορέσουμε να κερδίσουμε στις εθνικές εκλογές αργότερα εντός του έτους».
Το ερώτημα, λέει το Reuters, είναι κατά πόσον ο Τσίπρας έχει εξασφαλίσει αρκετή υποστήριξη από τους εταίρους στην ΕΕ για να χαλαρώσει κι άλλο τα μέτρα λιτότητας και να κερδίσει ψήφους.
Ανοίγει η ψαλίδα με τη ΝΔ
«Η τελευταία δημοσκόπηση της Metron Analysis, για την εφημερίδα Το Βήμα, βρίσκει τον 12 πόντους πίσω από τη Νέα Δημοκρατία, της οποίας ο ηγέτης Κυριάκος Μητσοτάκης υπόσχεται να μειώσει τις φορολογικές και ασφαλιστικές εισφορές για τις επιχειρήσεις και να ενισχύσει τις επενδύσεις. Η κυβέρνηση σκοπεύει να μειώσει αυτή τη διαφορά αυτό το κενό πριν από τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον Μάιο, την πρώτη επίσημη δοκιμή δημοτικότητας του Τσίπρα από τότε που κέρδισε την εξουσία. Οι αναλυτές λένε ότι μπορεί να επιλέξει μια πρόωρη προσφυγής στις κάλπες», επισημαίνει το Reuters.
Στη συνέχεια συμπληρώνει ότι η κυβέρνησή του έχει μια ισχνή πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, αφού ο δεξιός σύμμαχός του συνασπισμού παραιτήθηκε λόγω του ονόματος της πΓΔΜ. Η συμφωνία αποδείχθηκε μη δημοφιλής για τον Τσίπρα στο εσωτερικό , όπου δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές βγήκαν τους ωστόσο, η συμφωνία φαίνεται να έχει κερδίσει τον σεβασμό της από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τον κύριο πιστωτή της χώρας, υποστηρίζει το Reutres.
Οι δανειστές του παρακολουθούν επίσης την πρόοδο της Ελλάδας για να αποφασίσουν εάν θα εκταμιεύσουν εκατομμύρια ευρώ σε ομόλογα.Οι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης σημειώνουν ότι παρόλο που η Ελλάδα αναμένεται να ξεπεράσει τους δημοσιονομικούς της στόχους φέτος, η πρόοδος των μεταρρυθμίσεων είναι χαμηλή. Το υπουργικό συμβούλιο του Τσίπρα τον χειροκρότησε όταν ανακοίνωσε την άνοδο του κατώτατου μισθού την περασμένη εβδομάδα, αλλά μια συνάντηση των υφυπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης κατέληξε σε επιφυλακτική αντίδραση λίγες μέρες αργότερα.
«Η ατμόσφαιρα ... δεν ήταν πολύ θετική», δήλωσε ένας αξιωματούχος της ευρωζώνης.
«Η Ελλάδα κάνει πίσω σε πολλούς τομείς. Τo γενικό πολιτικό αίσθημα είναι φυσικά θετικό για τον Τσίπρα κι αυτό που έκανε στο "μακεδονικό", αλλά εδώ δεν είναι αγορές, δεν μπορείς να ανταλλάξεις το ένα με το άλλο», πρόσθεσε.
Και το πρακτορείο καταλήγει: «Μια αρνητική έκθεση της ΕΕ μπορεί να ανησυχήσει τις αγορές – αποσταθεροποιώντας άλλη μια πτυχή της στρατηγικής επανεκλογής του Τσίπρα: την ανάγκη για ηρεμία στις χρηματαγορές.»
Κι όπως παρατηρεί ο Ντιέγκο Ισκάρο της IHS Markeit Economics: «Υπάρχει μια λεπτή γραμμή που θα πρέπει να προσέξει η Ελλάδα να μην περάσει. Οι Αγορές αντιλαμβάνονται ότι είναι προεκλογική περίοδος, αλλά η Αθήνα πρέπει να οικοδομήσει μια μεταμνημονιακή φήμη μεταρρυθμίσεων».