01 Μαρτίου 2019

Αυτά που ζητάει η Κομισιόν -Τι πρέπει να υλοποιήσει η κυβέρνηση εντός του 2019

Νέα μεταμνημονιακά «λουριά», εννέα στον αριθμό, τα οποία η κυβέρνηση καλείται να υλοποιήσει εντός του 2019, «έκρυβε» η έκθεση της Κομισιόν.

Στο «μενού» των νέων όρων, που έχουν τη μορφή προαπαιτούμενων, περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, οι αντικειμενικές αξίες, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές, το «αγκάθι» του clawback (κάλυψη δαπανών της προηγούμενης χρονιάς) στον τομέα της Υγείας, μεταρρυθμίσεις στο Κτηματολόγιο και τα αναπηρικά επιδόματα και το ζήτημα των αποκρατικοποιήσεων.

Η Κομισιόν εξέδωσε τους νέους αυστηρούς όρους λόγω των υπερβάσεων στις προσλήψεις δημοσίων υπαλλήλων -ενδεικτικά στους εποχικούς υπαλλήλους ΝΠΙΔ η αύξηση προσλήψεων «άγγιξε» το 50%- που κατέγραψε το 2018.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαμηνύει ότι θα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις σε ό,τι αφορά τις προσλήψεις στο Δημόσιο, προκειμένου να μην παρατηρηθούν παθογένειες του παρελθόντος.

Επιπλέον, στην έκθεση επισημαίνεται η διόγκωση των δαπανών για το κοινωνικό μέρισμα -από τα 710 εκατ. ευρώ στα 782 εκατ. ευρώ- λόγω της σημαντικής αύξησης των μονοπρόσωπων νοικοκυριών.

Τα εννέα «λουριά» 

Με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι η Ελλάδα έχει λίγες μέρες για να διορθώσει τη «ρότα» της, τα νέα δεδομένα που θέτει η έκθεση της Κομισιόν αυξάνουν την πίεση προς το κυβερνητικό επιτελείο και, πρωτίστως, στο υπουργείο Οικονομικών.

Στην έκθεση της Κομισιόν τονίζεται ότι εντός του 2019 θα πρέπει να έχουν «κλειδώσει» οι εξής μεταρρυθμίσεις:

1. Αντικειμενικές αξίες

Η κυβέρνηση καλείται να περάσει από «κόσκινο» τις αντικειμενικές αξίες πανελλαδικά και να τις συγκρίνει με τις εμπορικές -όπως αυτές ίσχυαν το 2018. Η Κομισιόν υπενθυμίζει τον στόχο της πλήρους εξίσωσης αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές το 2020.

2. Ληξιπρόθεσμες οφειλές

Η Κομισιόν σημαίνει προειδοποιητικό «καμπανάκι» για πιθανή συσσώρευση νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών. Στην έκθεση αναγνωρίζει την πρόοδο των ελληνικών Αρχών στο συγκεκριμένο κομμάτι, όμως τονίζει ότι πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες για να διατηρηθούν οι οφειλές σε ελεγχόμενα επίπεδα. Αξίζει να σημειωθεί ότι το στοκ των ληξιπρόθεσμων οφειλών στα τέλη 2018 υπολογίστηκε στο 1,4 δισ., μειωμένο κατά 300 εκατ. ευρώ από τον Αύγουστο του 2018.

3. Κοινωνική Προστασία

Η Ελλάδα καλείται να ολοκληρώσει τη μεταρρύθμιση στο δίχτυ κοινωνικής προστασίας και να εφαρμόσει τη νέα προσέγγισε σε όλο το εύρος των αναπηρικών επιδομάτων.

4. Clawback στην Υγεία

Η Κομισιόν ζητά την αυστηρή εφαρμογή του μηχανισμού αυτόματης επιστροφής (clawback), σημειώνοντας ότι θα πρέπει να καταβάλλεται κάθε χρόνο, πριν τον Ιούνιο. Το συγκεκριμένο μέτρο έχει προκαλέσει αναστάτωση στις φαρμακευτικές, που υποστηρίζουν ότι ενδέχεται να μην καταφέρουν να καλύψουν το περυσινό clawback.

5. Κτηματολόγιο.

Εως τα μέσα του 2019 η Ελλάδα θα πρέπει να ολοκληρώσει τη χάραξη όλων των δασικών χαρτών που απομένουν.

6. Ενέργεια.

Η Κομισιόν εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκειά της για τις καθυστερήσεις στην εφαρμογή του target model στον ενεργειακό τομέα και, κυρίως, στην αγορά ηλεκτρισμού. Στην έκθεσή της ζητά την πλήρη εφαρμογή του target model μέχρι τα μέσα του 2019.

7. Υπερταμείο

Στην έκθεση τονίζεται ότι η αξιολόγηση ή η αντικατάσταση των διοικητικών συμβουλίων των ΔΕΚΟ θα πρέπει να ολοκληρωθεί έως τα μέσα του 2019.

8. Αποκρατικοποιήσεις

Ολοκλήρωση των διαδικασιών για την αποκρατικοποίηση των ΕΛΠΕ και της Μαρίνας Αλίμου.

9. Δημόσια Διοίκηση- τοποθετήσεις

Οι ελληνικές αρχές έχουν ζητήσει τεχνική βοήθεια και η διαδικασία τοποθετήσεων νέων γενικών γραμματέων αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τον Σεπτέμβριο του 2019.