Πώς το Καυταντζόγλειο και το… δυσκοίλιο ελληνικό δημόσιο αναβάλει την μετακόμιση του ΠΑΟΚ για μία χρονιά, με τους αγώνες της νέας σεζόν να γίνονται στην Τούμπα
Ο ΠΑΟΚ θα ήθελε να μετακομίσει στο Καυταντζόγλειο από την ερχόμενη αγωνιστική περίοδο, να παίξει σε αυτό για τρία χρόνια και εφόσον όλα πήγαιναν βάσει σχεδιασμού με το νέο του γήπεδο, να επιστρέψει για να παίξει στη Νέα Τούμπα από το καλοκαίρι του 2022. Όλα δείχνουν ότι ο πρώτος στόχος που αφορά το Καυταντζόγλειο Εθνικό Στάδιο, δεν μπορεί να υλοποιηθεί.
Με βάση όλο το ρεπορτάζ που αφορά το νέο γήπεδο του ΠΑΟΚ, για να εκδοθούν άδειες θα πρέπει να μπούμε στο 2020. Άρα σε εκείνο το διάστημα θα έπρεπε να γίνουν και οι εργασίες στην Τούμπα που θα έπρεπε να κατεδαφιστεί ώστε από την Άνοιξη να ξεκινήσουν τα έργα για το νέο γήπεδο. Όλα δείχνουν ότι οι πολύ αργές διαδικασίες που αφορούν το Καυταντζόγλειο, θα πάνε λίγο πιο πίσω και τα υπόλοιπα.
ΔΕΝ ΒΓΑΙΝΕΙ ΑΚΡΗ ΜΕ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
Ο ΠΑΟΚ για να φύγει από την Τούμπα έπρεπε να δημιουργήσει όλες τις κατάλληλες προϋποθέσεις με το Καυταντζόγλειο. Οι πρώτες διερευνητικές επαφές ξεκίνησαν από πέρυσι. Φέτος και πριν από ένα περίπου μήνα, οι άνθρωποι του ΠΑΟΚ ξαναβρέθηκαν στο Εθνικό Στάδιο και συζήτησαν με λεπτομέρειες για όλα εκείνα τα έργα που πρέπει γίνουν στα αποδυτήρια, στα VIP, στα δημοσιογραφικά και στις ζώνες προελέγχου. Όλα αυτά που ο ΠΑΟΚ θα τακτοποιούσε οικονομικά, ώστε το γήπεδο να ήταν έτοιμο ακόμη και για τους ευρωπαϊκούς αγώνες.
Μέχρι και τώρα όμως, το δημόσιο στο οποίο ανήκει στο στάδιο δεν έχει δώσει κανένα στοιχείο όλων αυτών. Πέρα από θετικές απαντήσεις, δεν υπάρχει τίποτα χειροπιαστό, για να ξέρει ο ΠΑΟΚ πώς, πότε και από πού μπορεί να ξεκινήσει.
Αυτή η καθυστέρηση και η άγνοια για το πότε μπορεί να ξεκαθαρίσουν όλα τα παραπάνω στοιχεία, έχει φθάσει τους ανθρώπους του ΠΑΟΚ σε ένα πρώτο συμπέρασμα, ότι… η μετακόμιση αναβάλλεται. Αυτό που προκύπτει είναι η ΠΑΕ ΠΑΟΚ θα ξεκινήσει από τώρα πολύ πιο πιεστικές επαφές με τους ανθρώπους του Σταδίου και της ΓΓΑ, έτσι ώστε να πάρει όσα στοιχεία χρειάζεται τους επόμενους μήνες, για να ξεκινήσει τις εργασίες σε αυτό μέσα στο 2020 και τελικά να μετακομίσει του χρόνου το καλοκαίρι! Αλλιώς (απ’ ότι φαίνεται και εκτός συγκλονιστικού απροόπτου) δεν γίνεται.
Όλα αυτά σημαίνουν ότι ο ΠΑΟΚ ετοιμάζεται ήδη να παίξει κανονικά και τη νέα σεζόν στην Τούμπα. Με τα σημερινά δεδομένα θα είναι έκπληξη αν γίνει κάτι άλλο. Θα βγάλει και την επόμενη σεζόν στο γήπεδό του και εφόσον όλες οι γραφειοκρατικές διαδικασίες με το ειδικό χωρικό σχέδιο και τις άδειες τακτοποιηθούν μέσα στις αρχές του 2020, οι εργασίες στην Τούμπα θα ξεκινήσουν του χρόνου τέτοια εποχή, όποτε και θα μετακομίσει στο Καυταντζόγλειο.
Καθυστερούν όλα αυτά το νέο γήπεδο; Για λίγους μήνες. Έτσι και αλλιώς και με τον ΠΑΟΚ στο Καυταντζόγλειο από φέτος, οι εργασίες κατεδάφισης της Τούμπας θα ξεκινούσαν από τον Ιανουάριο του 2020. Αντί να γίνει αυτό, θα ξεκινήσουν τον Μάιο. Είτε έτσι, είτε αλλιώς, οι εργασίες για το νέο γήπεδο θα διαρκέσουν 20-24 μήνες. Μπορεί λοιπόν ο ΠΑΟΚ να έχει έτοιμο το νέο του γήπεδο το καλοκαίρι του 2022.
ΑΛΛΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΕ ΤΟ ΧΩΡΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ
Τα γραφειοκρατικά είναι κουραστικά, αλλά από εκεί ξεκινούν τα πάντα. Όλα όσα αφορούν το ειδικό χωρικό σχέδιο προχωράνε βάσει σχεδίου και αρχικού χρονοδιαγράμματος. Αυτό συντάχθηκε από ειδικούς και δόθηκε για μία προέγκριση από τις αρμόδιες επιτροπές του Δήμου και της Περιφέρειας.
Μετά από αυτές τις πρώτες εγκρίσεις που πήρε ο ΠΑΟΚ από τους τοπικούς φορείς, το σχέδιο κατατέθηκε στο Υπουργείο Περιβάλλοντος. Η ειδική επιτροπή αρχιτεκτονικών θεμάτων του υπουργείου που θα το ελέγξει, συνεδριάζει στις 20 Μαΐου και εκεί πρέπει να ασχοληθεί με το θέμα της Νέας Τούμπας.
Όταν ο ΠΑΟΚ πάρει και αυτή την έγκριση, θα προχωρήσει στο δεύτερο στάδιο αυτού, όπου στόχος θα είναι να οριστικοποιηθούν οι χωροταξικές, περιβαλλοντολογικές και κυκλοφοριακές μελέτες, να γίνει δημόσια διαβούλευση και στο τέλος-τέλος να πάρει προεδρικό διάταγμα. Αυτό μπορεί να γίνει πριν το τέλος του 2019. Αν γίνει, από εκεί και μετά το έργο δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανέναν.
Αν όλα πάνε καλά, η τελική του έγκρισή (και αφού περάσει ακόμη και από δημόσια διαβούλευση) αναμένεται στο τέλος του 2019.
Πηγή:www.gazzetta.gr