Αντιµέτωπος µε το φάσµα µιας «ολικής ήττας», όπως τη χαρακτηρίζουν έµπειροι δηµοσκόποι, βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ στις επερχόµενες αυτοδιοικητικές εκλογές, σε επίπεδο τόσο ουσίας όσο και εντυπώσεων.
Αυτό προκύπτει από τις δηµοσκοπήσεις που έχουν δει το φως της δηµοσιότητας και αφορούν περιοχές στις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ είτε είχε µια σχετική «προϊστορία» είτε έχουν ξεχωριστή πολιτική σηµασία. Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για κάλπες οι οποίες το 2014 είχαν χρησιµοποιηθεί για τη δηµιουργία εντυπώσεων και να υποδηλώσουν την πολιτική αλλαγή που ευαγγελίζονταν από την Κουµουνδούρου. Το πλέον αντιπροσωπευτικό παράδειγµα αποτελεί η Περιφέρεια Αττικής.
Η νίκη της Ρ. ∆ούρου το 2014 απέναντι στον Γ. Σγουρό είχε διαφηµιστεί ως το προανάκρουσµα της νίκης του ΣΥΡΙΖΑ στις βουλευτικές εκλογές. Η εικόνα έπειτα από πέντε χρόνια είναι τελείως διαφορετική, όπως προκύπτει από τα αποτελέσµατα των δηµοσκοπήσεων, µε τον Γ. Πατούλη να καταγράφει σαφές προβάδισµα και τη Ρ. ∆ούρου να έρχεται δεύτερη.
Σε δύο δηµοσκοπήσεις, της RASS και της ALCO, ο Γ. Πατούλης, µε το επίσηµο χρίσµα της Ν.∆., ξεπερνά το 30%, ενώ η νυν περιφερειάρχης, έχοντας τη στήριξη του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα, δεν φτάνει το 20%. Η ήττα του ΣΥΡΙΖΑ σε επίπεδο Περιφερειών αποτυπώνεται ανάγλυφα στο διαφαινόµενο «Βατερλώ» στην Κ. Μακεδονία. Εκεί ο νυν περιφερειάρχης, Απ. Τζιτζικώστας, δηµιουργεί προϋποθέσεις νίκης από τον α’ γύρο, ευρισκόµενος µια ανάσα από το 50%.
Σύµφωνα µε δηµοσκόπηση της Innovation Metrisis Poll, που δηµοσιεύθηκε στο ένθετο «Κάλπη19» της εφηµερίδας «Π», ο Απ. Τζιτζικώστας συγκεντρώνει 46,1%, ενώ ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ, ο δηµοσιογράφος Χρ. Γιαννούλης, καταγράφει το πενιχρό 12,4%. Ακόµα µεγαλύτερο είναι το άνοιγµα της ψαλίδας µεταξύ των υποψηφίων της Ν.∆. και του ΣΥΡΙΖΑ στην Περιφέρεια Ηπείρου.
Στην έρευνα της Innovation Metrisis Poll για την περιφερειακή ενότητα Αρτας ο Αλ. Καχριµάνης συγκεντρώνει το σαρωτικό 53,4%, ενώ ο Γ. Ζάψας του ΣΥΡΙΖΑ εµφανίζει το απογοητευτικό ποσοστό 7,1%. Εκτός β’ γύρου εµφανίζεται να βρίσκεται ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, ∆. Αναγνωστάκης, ο οποίος σε µέτρηση της PRORATA συγκεντρώνει 8%, πολύ µακριά από το δίδυµο Γκλέτσου – Σπανού, που έχει προβάδισµα για τον β’ γύρο. Στην Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, αντιθέτως, ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ, Μ. Γλυνός, ναι µεν, περνάει στον β’ γύρο, αλλά σε µέτρηση της ALCO υπολείπεται σαφώς του νυν περιφερειάρχη, Γ. Χατζηµάρκου. Η συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ στις αυτοδιοικητικές εκλογές διαφαίνεται και σε επίπεδο κεντρικών δήµων. Στην Αθήνα, όπου το 2014 ο Γ. Σακελλαρίδης είχε ηττηθεί στον β’ γύρο από τον απερχόµενο δήµαρχο, Γ. Καµίνη, µε 3%, στις επερχόµενες εκλογές ο εκλεκτός της Κουµουνδούρου θα δει τον β’ γύρο από την τηλεόραση.
Σύµφωνα µε το βαρόµετρο της Metron Analysis, παίρνει 10%, υποτριπλάσιο του Κ. Μπακογιάννη, χάνοντας την είσοδο στον β’ γύρο από τον Π. Γερουλάνο. Ακόµα πιο απογοητευτική είναι η εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη.
Στη συµπρωτεύουσα η εκλεκτή του Μαξίµου, Κ. Νοτοπούλου, δίνει µάχη µε τον Γ. Ορφανό για την είσοδο στον β’ γύρο, σύµφωνα µε δηµοσκόπηση της Innovation Metrisis Poll, ενώ σε µέτρηση της ALCO συγκεντρώνει 8%, ποσοστό χαµηλότερο και από εκείνο του υποψήφιου δηµάρχου το 2014, Τρ. Μηταφίδη. Νοτιότερα, στον ∆ήµο Τρίπολης, η στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ στον νυν δήµαρχο, ∆. Παυλή, του στοιχίζει όχι µόνο την ανανέωση της θητείας, αλλά και την είσοδο στον β’ γύρο, καθώς σε µέτρηση της RASS έρχεται τρίτος, µε 12,9%.