Του Γιάννη Σιδέρη
Ο φίλος τον φίλον εν πόνοις και κινδύνοις ου λείπει, και ο Αλέξης Τσίπρας θα έρθει σήμερα στη Βουλή κατά την συζήτηση για άρση της ασυλίας του Παύλου Πολάκη, θα ψηφίσει κατά, αλλά παρά τα χθεσινά δημοσιεύματα δεν επιβεβαιωνόταν ότι θα μιλήσει. Ούτως ή άλλως σύμπας ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει τη ΝΔ για παράκαμψη του νόμου περί ευθύνης υπουργών, και προσπάθεια πολιτικού ρεβανσισμού.
Η άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και του ίδιου του Πολάκη να μην οδεύσει στον φυσικό του δικαστή «ως απλός πολίτης» και να ζητά προστασία εντασσσόμενος στο νόμο περί ευθύνης υπουργών, καθιστά ανεχέγγυους τους ίδιους. Γιατί ασχέτως ουσίας, αν ο νόμος είναι καλός ή κακός (και είναι κακός), οι ίδιοι τον είχαν δαιμονοποιήσει και δαιμονολογήσει.
Ο ίδιος ο Πολάκης τον έχει χαρακτηρίσει τον «πιο βρώμικο που έχει οργανώσει και ψηφίσει ο Βενιζέλος». Ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ τον έχει καταγγείλει επανειλημμένως και δική του ήταν η πρόταση για αναθεώρησή του. Μάλιστα υπήρξε προσθήκη ερμηνευτικής δήλωσης του άρθρου 86, με την οποία ξεκαθαρίζεται ότι σε αυτό υπάγονται μόνο όσα αδικήματα διεπράχθησαν κατά την άσκηση των υπουργικών καθηκόντων , και όχι εκείνα που τελούνται επ΄ ευκαιρία της άσκησης αυτών. Αν δηλαδή ένας υπουργός δωροδοκηθεί, αυτό δεν έγινε κατά την άσκηση των καθηκόντων του, αλλά επ΄ ευκαιρία αυτών. Στην περίπτωση αυτή, τη δίωξη δεν την ασκεί η Βουλή αλλά η Δικαιοσύνη.
Εάν η δωροδοκία δεν θεωρείται - και καλώς - ότι έγινε κατά την άσκηση των υπουργικών καθηκόντων αλλά επ’ ευκαιρία αυτών, πόσο μάλλον μια παράνομη ηχογράφηση μπορεί να εντάσσεται στην άσκηση καθηκόντων; Ο αντίλογος του ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι αν δεν ήταν υπουργός δεν θα χρειαζόταν να κάνει την παράνομη ηχογράφηση. Μα τότε καταρρίπτεται και η ερμηνευτική δήλωση που έφερε ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ, γιατί αν κάποιος δεν ήταν υπουργός, ουδείς θα προσφερόταν να τον δωροδοκήσει.
Υπάρχει στον ΣΥΡΙΖΑ ο φόβος ότι η στάση της κυβέρνησης προς τον Πολάκη είναι προείκασμα για όσα ενδεχομένως ακολουθήσουν: Η διερεύνηση της υπόθεσης – σκευωρίας Novartis - «το μεγαλύτερο σκάνδαλο από ιδρύσεως ελληνικού κράτους». Επίσης (ενδεικτικά πάντα) η υπόθεση των σχέσεων ΔΕΠΑ και ELFE του Λαυρεντιάδη, όπου έλαμψε ξαφνικά το άστρο του παιδικού φίλου του Νίκου Παππά Μ. Πετσίτη, ενώ ο Δ/νων Σύμβουλος ΔΕΠΑ Θ. Κιτσάκος είχε εμπλέξει τους Σταθάκη, Φλαμπουράρη, Δραγασάκη. Πιτσιόρλα, Τζάκρη.
Εάν στα προηγούμενα προστεθεί και διερεύνηση της χρεοκοπίας της ΔΕΗ, ή και άλλες… επιτυχείς διοικητικές ενέργειες ΣΥΡΙΖΑ, όπως το φημολογούμενο «παραδικαστικό», το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι υποχρεωμένο να κτίσει… Κυκλώπεια τείχη άμυνας. Και επειδή η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση, αντεπιτίθεται με την εύκολη κατηγορία του «ρεβανσισμού». Είναι μια υπερασπιστική γραμμή που βρίσκει ευήκοα ώτα στο ακροατήριό του, και όχι μόνο, καθώς στην Ελλάδα - και δη από τον ΣΥΡΙΖΑ - το παρελθόν διατηρείται ως σύγχρονο πολιτικό επιχείρημα.
Αν όμως τα ανωτέρω έχουν την εξήγηση της αμυντικής σκοπιμότητας – η οποία και θα κριθεί από τον λαό - ουδεμία πολιτική σκοπιμότητα δύναται να αναγνωρισθεί στις προσπάθειες κατά τα παρελθόν (παρά μόνο κατάχρηση εξουσίας), η κάθε παρεκτροπή υπουργών να έχει ασπίδα τον αφορεσμένο νόμο περί ευθύνης υπουργών, αλλά και την προστατευτική εύνοια των Κοινοβουλευτικών Ομάδων των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.
Ενδεικτικά ο κ. Πολάκης είχε καλυφθεί μετά από μήνυση του Μάριου Σαλμά για συκοφαντική δυσφήμηση, και από έγκληση της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ).
Ο Πάνος Καμμένος στην έγκληση της Ντόρας Μπακογιάννη για αναρτήσεις του σε ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης ( για αυτό τον είχε αποκαλέσει «κότα τρίλειρη και μακροπουπουλάτη»). Επίσης από έγκληση του Σταύρου Θεοδωράκη για συκοφαντική δυσφήμηση, της Μιράντας Ξαφά, Χαράλαμπου Μάκα και Ηλία Κανέλλη για συκοφαντική δυσφήμιση και ψευδή καταμήνυση, και από έγκληση του εκδότη των Παραπολιτικών Γιάννη Κουρτάκη.
Ο Νίκος Παππάς από έγκληση του δημοσιογράφου Θάνου Δημάδη για συκοφαντική δυσφήμιση και η Ολγα Γεροβασίλη από έγκληση του Γιώργου Κουμουτσάκου για συκοφαντική δυσφήμηση.
Δεν προδικάζουμε αν είχαν δίκιο ή άδικο. Σημασία έχει ότι καλύφθηκαν από την ασυλία, ενώ ο Αντρέας Λοβέρδος, ο Μάριος Σαλμάς και ο Αδωνις Γεωργιάδης, παραιτήθησαν αυτής μετά από τις κατηγορίες για την υπόθεση Novartis. Οπερ έδει δείξαι…
https://www.liberal.gr/politics/fobountai-pos-o-polakis-einai-i-archi/261588