Αρχαιολόγοι ισχυρίζονται πως βρήκαν την εκκλησία των Αποστόλων του Ιησού, Πέτρου και Ανδρέα, στην περιοχή της Γαλιλαίας.
Ισραηλινοί αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ένα συγκρότημα εκκλησιών, το οποίο φέρεται να ανήκει στο ψαροχώρι όπου οι Απόστολοι Πέτρος και Ανδρέας είχαν γεννηθεί και το οποίο είχε επισκεφτεί ο Ιησούς. Οι ειδικοί επιμένουν πως η εκκλησία που βρήκαν είναι αυτή που έψαχναν για χρόνια, καθώς στην συγκεκριμένη περιοχή υπάρχουν αναφορές μόνο για μία εκκλησία που φέρεται ο Ιησούς να τους συνάντησε και να τους πήρε μαζί Του ως μαθητές Του.
Αυτός είναι ο χώρος που ανακάλυψαν οι αρχαιολόγοι με την εκκλησία
Υπήρχαν αναφορές από το 725 για την συγκεκριμένη εκκλησία, αλλά κανένα σημάδι που να επιβεβαιώνει την ύπαρξή της. Κάποιοι πίστευαν πως δεν υπάρχει καν, αλλά οι ερευνητές φαίνεται πως βρήκαν αυτό που έψαχναν, στην περιοχή του Αλ Αράζ, κοντά στην Θάλασσα της Γαλιλαίας.
Οι αρχαιολόγοι βρήκαν επίσης μωσαϊκά πατώματα και τοίχους, καθώς και η βυζαντινή εκκλησία δίπλα σε υπολείμματα οικισμών της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, περιγραφή που ταιριάζει τέλεια, με το χωριό των Αποστόλων Πέτρου και Ανδρέα.
Μαζί με την εκκλησία, ανακαλύφθηκαν και κομμάτια από ρωμαϊκούς οικισμούς
Η εκκλησία που ανακαλύφθηκε, φέρεται να χτίστηκε σε μέρος της οικίας των δύο Αποστόλων. Προς το παρόν έχουν ανακαλύψει την νότια πλευρά δωματίων της εκκλησίας και πιστεύουν πως κάτω από τη γη κρύβεται ένα συγκρότημα μοναστηριού.
«Εχουμε βρει μόνο το ένα τρίτο της εκκλησίας, αλλά την βρήκαμε. Είναι όντως εκκλησία. Είναι από την Βυζαντινή εποχή και τα μωσαϊκά πατώματα αποδεικνύουν αυτά που λέμε. Ότι πρόκειται για μια τυπική εκκλησία της εποχής», ανέφερε ο Μορντεκάι Αβιάμ, καθηγητής του Πανεπιστημίου Κίνερετ, στην Daily Mail.
Μωσαϊκό στο εσωτερικό της εκκλησίας
«Μεταξύ Καπερναούμ και Κούρσι, υπάρχει μόνο ένα μέρος που μια εκκλησία περιγράφεται στον 8ο αιώνα και την ανακαλύψαμε. Αυτή είναι που ψάχναμε», συμπλήρωσε.
«Εχουμε το ρωμαϊκό χωριό και βρήκαμε πολλά στοιχεία που μας οδηγούν ότι το Ελ Αράζ είναι το πιο πιθανό μέρος που κρύβεται από κάτω το χωριό των Πέτρου και Ανδρέα, η Βησθαϊδά. Για 32 χρόνια ψάχναμε και ξεκινήσαμε τις εκσκαφές πριν δύο χρόνια σε αυτό το σημείο. Πιστεύαμε πως είχαμε καλύτερη τύχη εδώ και τώρα έχουμε και τις αποδείξεις», συμπλήρωσε ο Αβιάμ.