20 Αυγούστου 2019

Πλακιωτάκης-Μέτιος: «Παρατημένο» επί 28 χρόνια το λιμάνι της Σαμοθράκης -Δεν είχε καθαριστεί ο πυθμένας

Αφημένο στη μοίρα του, επί σχεδόν τρεις δεκαετίες, είναι το λιμάνι της Σαμοθράκης, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσαν στη δημοσιότητα ο υπουργός Ναυτιλίας Ιωάννης Πλακιωτάκης και ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας Χρήστος Μέτιος.

Ο κ. Πλακιωτάκης, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή του ΣΚΑΪ για τα πρωτοφανή προβλήματα που αντιμετώπισε το νησί, υποστήριξε ότι «ο πυθμένας του λιμανιού της Καμαριώτισσας στη Σαμοθράκη δεν είχε καθαριστεί επί δεκαετίες».

Τη θέση του υπουργού επιβεβαίωσε και ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας κ. Μέτιος σημειώνοντας ότι το λιμάνι στη Σαμοθράκη «είχε να καθαριστεί εδώ και 28 χρόνια».

Πλακιωτάκης: Προκηρύσσεται διαγωνισμός για τις άγονες γραμμές «με βελτιωμένο πλαίσιο»

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής συγκεκριμένα επισήμανε ότι στο λιμάνι της Σαμοθράκης, ως έχει σήμερα, μπορούν να «δέσουν» μόλις εννέα πλοία της ακτοπλοΐας. «Δεν υπήρχε λιμενική πολιτική στη χώρα» προσέθεσε ο υπουργός, τονίζοντας την ανάγκη να συγκεντρωθούν στο υπουργείο Ναυτιλίας αρμοδιότητες που είχαν επιμεριστεί μεταξύ διαφόρων φορέων.

Ο Ιωάννης Πλακιωτάκης γνωστοποίησε επίσης ότι στο τέλος της τρέχουσας εβδομάδας θα προκηρυχθεί διαγωνισμός για τις άγονες γραμμές «με βελτιωμένο πλαίσιο». Ο υπουργός, επιπλέον, γνωστοποίησε ότι στις 25 Ιουλίου και 6 Αυγούστου και τα δυο πλοία που εκτελούσαν τα δρομολόγια Σαμοθράκη - Αλεξανδρούπολη τέθηκαν εκτός λειτουργίας.

«Είχαμε να αντιμετωπίσουμε σαθρό πλαίσιο από το παρελθόν. Βρήκαμε πλοίο, το μοναδικό ελεύθερο πλοίο, μπορούσε να προσεγγίσει, αλλά δεν μπορούσε να δέσει λόγω καιρικών συνθηκών και των προβλημάτων του πυθμένα, ενώ ούτε και αρματαγωγά του ΠΝ μπορούσαν να δέσουν» εξήγησε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Μέτιος: Χρόνιο το πρόβλημα της Σαμοθράκης

Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας Χρήστος Μέτιος είπε στον ΣΚΑΪ πως «ό,τι συνέβη είναι πρόβλημα ετών, όχι ημερών. Κάθε χρόνο παρουσιαζόταν το ίδιο ακριβώς πρόβλημα, αλλά αυτή τη φορά συνέπεσε Δεκαπενταύγουστο, μεσούσης της θερινής περιόδου, έγινε ο θόρυβος και αυτό ήταν θετικό γιατί τέθηκαν τα θέματα σε συγκεκριμένη βάση».

Ο κ. Μέτιος υπογράμμισε ότι «για πρώτη φορά μετά από 28 χρόνια θα καθαριστούν τα λιμάνια Καμαριώτισσας και Θερμών. Φερτά υλικά έχουν μεταφερθεί στο λιμάνι και δεν υπάρχει το απαιτούμενο βάθος» εξήγησε. Αναφορικά με την ευρεία σύσκεψη που έγινε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου για το πρόβλημα της Σαμοθράκης, ο περιφερειάρχης είπε ότι «έγινε ρητή ανακοίνωση για νέα πλοία καλύτερων προδιαγραφών, αλλά και για πλοίο που θα είναι σε ετοιμότητα να αντικαταστήσει δρομολογημένο πλοίο που θα υποστεί τυχόν βλάβη».

Η ανάδοχος εταιρεία, σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας, κάνει δοκιμές μετά από συντηρήσεις που έγιναν και στα δύο πλοία ίσως να ανακοινωθεί αύριο μεθαύριο (Πέμπτη) ότι είναι σε θέση να εκτελέσει τα δρομολόγια. Αν αυτό δεν συμβεί, τα πλοία που έχουν επιστρατευτεί θα συνεχίσουν μέχρι τον Οκτώβριο. «Χρειάζεται να βρεθούν και πόροι για την επέκταση του λιμανιού για να μπορούν να δένουν και μεγαλύτερα πλοία. Ενώ υπάρχουν οι ακτοπλοϊκές γραμμές, στη Λέσβο, στη Χίο κλπ τα πλοία δεν είναι εύκολο να δέσουν στην Καμαριώτισσα» διευκρίνισε καταλήγοντας.