23 Σεπτεμβρίου 2019

ΥΠΟΙΚ: Συγκρατημένη αισιοδοξία μετά την πρώτη συνάντηση με θεσμούς -Τι είπαν για ανάπτυξη, πλεονάσματα, 120 δόσεις

Συγκρατημένα αισιόδοξοι μετά την πρώτη ημέρα συναντήσεων με τους θεσμούς εμφανίστηκαν πηγές του υπουργείου Οικονομικών.

Στο τραπέζι έπεσαν τα δημοσιονομικά, τα ενεργειακά και τα επενδυτικά σχέδια της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, για το 2019 η ελληνική πλευρά (το ΥΠΟΙΚ και η ΤτΕ) συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι επιτυγχάνεται ο στόχος του 3,5%. Εκτίμησή τους είναι ότι ανάλογες θέσεις θα πάρουν και οι θεσμοί – κάτι που σημαίνει ότι σήμερα τουλάχιστον δεν υπήρξε απάντηση από τους θεσμούς.

Για τον προϋπολογισμό του 2020 έγινε μια πρώτη συζήτηση αλλά «είναι ακόμη νωρίς» όπως είπαν χαρακτηριστικά οι ίδιες πηγές. Αρα πρακτικά σημαίνει ότι τουλάχιστον μέχρι την κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού, στις 7 Οκτωβρίου, θα συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις.

Το θέμα των 120 δόσεων δεν συζητήθηκε σήμερα και, όπως όλα δείχνουν, το ενδεχόμενο παράτασης θα αποφασιστεί τελευταία στιγμή. Ενώ κατά πληροφορίες, παραμένουν οι διαφωνίες σε τεχνικό επίπεδο.

Ως προς την ανάπτυξη υπάρχει αισιοδοξία ότι οι ρυθμοί θα τρέξουν με μεγαλύτερη ταχύτητα από φέτος, χωρίς ωστόσο να μπαίνει ακόμη νούμερο βασικής πρόβλεψης. Πληροφορίες θέλουν ότι το βασικό σενάριο του προϋπολογισμού θα είναι κοντά στο 3%

Οσον αφορά στη φετινή χρονιά, στο ΥΠΟΙΚ κρατούν πολύ χαμηλά τους τόνους εάν τελικά το ΑΕΠ θα τρέξει με ταχύτερους ρυθμούς από πέρσι (πάνω από 1,9%).

Συνολικά για την αξιολόγηση των θεσμών, κυβερνητικές πηγές τόνιζαν ότι «στόχος είναι να καταλήξουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα». Οι εκπρόσωποι των θεσμών αναχωρούν την Τετάρτη, ωστόσο η έκθεσή τους θα πρέπει να αναμένεται στις αρχές Νοεμβρίου. Το τελευταίο όριο είναι το Eurogroup του Δεκεμβρίου, όπου εκεί αναμένεται να ληφθούν και οι αποφάσεις για τα ANFA’s SMP’s.

Τέλος, για το θέμα της Τhomas Cook -για το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη ευρεία σύσκεψη στο ΥΠΟΙΚ – κυβερνητικές πηγές ανέφεραν πως πρέπει να γίνει πρώτα ποσοτικοποίηση επιπτώσεων για να αποφασιστεί η ένταση και η έκταση των παρεμβάσεων που πρέπει να γίνουν.