08 Οκτωβρίου 2019

Ο ΣΥΡΙΖΑ στη «λαιμητόμο» της Προανακριτικής

Του Γιάννη Σιδέρη

Ήγγικεν η ώρα. Σήμερα το απόγευμα με την συζήτηση και ψηφοφορία στη Βουλή για παραπομπή του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, ανοίγει μια νέα πτυχή της πολιτικής ζωής. Άγνωστο αν τα αποδεικτικά στοιχεία θα είναι τόσο ισχυρά για να τεκμηριώσουν αυτό που διαισθητικά πιστεύουμε οι περισσότεροι:

Ότι υπήρξε εκ μέρους της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ μια φαντασμαγορικά σκηνοθετημένη προσπάθεια (δέκα κάλπες στη Βουλή) να ενοχοποιηθούν εμβληματικά στελέχη της αντιπολίτευσης προκειμένου να πληγεί ηθικά, τα στελέχη της να βρεθούν υπόδικοι κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, και ο ΣΥΡΙΖΑ ανεμίζοντας την παντιέρα του ηθικού πλεονεκτήματος να επελάσει νικητής. Φυσικά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών ήταν η γομολάστιχα που έσβησε τα επιθυμητά σενάρια.

Αναφέραμε τη φράση «αυτό που διαισθητικά πιστεύουμε» γατί δεν χρειάζονται ιδιαίτερες γνώσεις νομικής ώστε να καταλάβεις ότι με τρεις ανώνυμους μάρτυρες που λένε «άκουσα», «νομίζω», «η αγορά λέει» κλπ, δεν στέλνεις στη δικαιοσύνη τέτοια σημαίνοντα πολιτικά στελέχη με την εφησυχαστική δήλωση «ας πάνε να δικαιωθούν παρακάτω». Επρόκειτο για μια πειρατική μεθόδευση ανήθικης ψηφοθηρίας.

Βέβαια η δικαιοσύνη δεν λειτουργεί με βάση το τι πιστεύει διαισθητικά η πλειοψηφία αλλά με αποδείξεις, που όταν αφορούν πολιτικές παρεμβάσεις «στο μιλητό» δεν θεωρούνται αμάχητες. Ούτως ή άλλως όμως από την όλη διαδικασία θα αναδυθεί η αχλύ της παραεξουσίας που προσπάθησε να εγκαθιδρύσει η κυβέρνηση της πρώτης φοράς αριστεράς.

Είναι εν πρώτοις μη κατανοητό γατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα ψηφίσει την παραπομπή Παπαγγελόπουλου. Ο ίδιος ο Τσίπρας δεν προκαλούσε με γενναιότητα κατά την συνέντευξη τύπου στη ΔΕΘ: «προκαλώ τον κ. Μητσοτάκη να κάνει εξεταστική επιτροπή, προανακριτική επιτροπή, ειδικά δικαστήρια, ό,τι του ταιριάζει. Για να μάθει ο ελληνικός λαός, να θυμηθεί ποιο είναι το σκάνδαλο και ποια η σκευωρία».

Ε, εισακούσθη! Εγενήθη το θέλημά του! Τι πιο λογικό και συνεπές να συνδράμει με την ψήφο του κόμματός του στην υλοποίηση της πρόκλησής του; Γιατί ενώ το πρότεινε μετ’ επιτάσεως, δεν το υποστηρίζει δια ψήφου;

Αφού πλέον θα συσταθεί η προανακριτική, θα έχει την ευχέρεια ο πολίτης να μάθει πόσο τεκμηρίωσαν τις κατηγορίες τους οι μάρτυρες «Δημοσίου Συμφέροντος», και για ποιο λόγο δέχτηκαν να γίνουν. Επειδή «πιάστηκαν με τη γίδα στην πλάτη»; ( όπως είπε ο Πολάκης;). Και αν ναι ποιος τους εκβίασε και με τι αντάλλαγμα;

Από την επιτροπή θα παρελάσουν όλα τα πρόσωπα του σκιερού παρασκηνίου. Θα έχουμε φυσικά και την αποκάλυψη του θρυλικού Ρασπούτιν. Πέραν αυτού η επιτροπή δεν θα περιορίσει το ερευνητικό της τοπίο στους χειρισμούς Παπαγγελόπουλου. Θα εξετάσουν την συνολική δράση του πρώην υπουργού και την ενδεχόμενη εμπλοκή του σε άλλες υποθέσεις.

Την Κυριακή ας πούμε το «Πρώτο Θέμα» αποκάλυψε ότι ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εταιρίας Ακινήτων του Δημοσίου Γ. Τερζάκης, διορισθείς επί ΣΥΡΙΖΑ, με υπηρεσιακή του επιστολή αποκάλυπτε ότι δεχόταν πιέσεις από τον αναρμόδιο υπουργό Δημ. Παπαγγελόπουλο, να «αναγνωρίσει οικειοθελώς ότι οφείλει να αποζημιώσει με δεκάδες εκατομμύρια εξωδικαστικώς τον Όμιλο Μαντωνανάκη (Grand Resoprt Lagonisi). Όταν η ΕΤΑΔ αρνήθηκε διαπιστώθηκε «μεγάλη εξωδικαστικά και ανεξήγητη επίσπευση για τη συγκρότηση και συνεδρίαση των δικαστηρίων που εκδίκαζαν την υπόθεση». Αυτά καταγράφονται σε αποκαλυπτική επιστολή του κ. Τερζάκη.

Δεν γνωρίζουμε αν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ κατά τη διάρκεια της θητείας τους έδρασαν επί ιδίω όφελος. Ίσως ήταν πολύ νωρίς για κάτι τέτοιο. Και ο Άκης στα τέσσερα χρόνια ήταν ακόμη αγγελούδι του «λαϊκού κινήματος». Σίγουρα όμως επεδίωξαν με παράτυπες μεθόδους να αποκτήσει το κόμμα πολιτική δύναμη – και η πολιτική δύναμη χρειάζεται χρήμα. Και όταν αυτό δεν υπάρχει, μετερχόμαστε παράτυπες μεθόδους που μπορεί να είναι νόμιμες (αλλά όχι πολιτικά ηθικές), ενώ ενίοτε βασιζόμαστε και σε δανεικά βοσκοτόπια – για να θυμηθούμε μια υπόθεση άσχετη με την παρούσα, αλλά ενδεικτική της βιασύνης του ΣΥΡΙΖΑ να αποκτήσει καθεστωτική πολιτική δύναμη.

Ο,τι και να γίνει με βάση τους δικονομικούς κανόνες, από τις ως τώρα τουλάχιστον αποκαλύψεις σε πολιτικό επίπεδο, φαίνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα βγει λαβωμένος, με το ηθικό του πλεονέκτημα κονιορτοποιημένο. Ήδη το γνωρίζουν στην Κουμουνδούρου και φοβούνται. Γι’ αυτό και ο Αλέξης προκαλούσε να παραπεμφθεί και ο ίδιος. Ο αχός που σκόπιμα θα σηκωνόταν, με τις καταγγελίες για πολιτική δίωξη, θα σκέπαζε την υπόθεση. Με την μη παραπομπή του, μένει έκθετος. Γυμνός στη λαιμητόμο.

https://www.liberal.gr/politics/o-syriza-sti-isonlaimitomosin-tis-proanakritikis/269459