15 Οκτωβρίου 2019

Μάχη και στα media: Πόλεμος Anadolu – ABCNews για fake news

Σφοδρή επίθεση κατά του ABC εξαπέλυσε το επίσημο πρακτορείο της Τουρκίας, το Anadolu. Το κατηγορεί για ντροπιαστική προπαγάνδα με αφορμή την στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία και ότι χρησιμοποιεί ψεύτικα βίντεο για να πλήξει την εικόνα της χώρας.

Την ώρα που η Τουρκία προελαύνει στην Μάνμπιτζ το πρακτορείο Anadolu αναφέρει πως το αμερικανικό κανάλι ειδήσεων ABC προέβαλε ένα ντροπιαστικό βίντεο μέσα στο Σαββατοκύριακο στο οποίο ανέφερε πως η Τουρκία βομβαρδίζει τους Κούρδους στη Συρία βάζοντας ψεύτικες εικόνες.

Δεν είναι λίγες, πάντως , οι φορές που η Αγκυρα έχει επιδοθεί σε συνεχή διασπορά fake news σε διάφορα μέσα και εμείς απλά σας μεταφέρουμε το δημοσίευμα του εθνικού πρακτορείου ειδήσεων της Τουρκίας.

«Αυτό το βίντεο φαίνεται εδώ να δείχνει στρατιωτικούς βομβαρδισμούς της Τουρκίας σε βάρος των Κούρδων σε μια συνοριακή πόλη της Συρίας», ανέφερε μεταξύ των άλλων το ρεπορτάζ του ABCNews, αναφέρει το δημοσίευμα.

Σύμφωνα με το Anadolu το βίντεο που προβλήθηκε από τo ABCNews είναι από δοκιμές πυροβολικού στην πολιτεία του Κεντάκι το 2016 και το οποίο φορτώθηκε στο youtube το 2017.

Επικαλείται μάλιστα το tweet ενός δημοσιογράφου του Jim Hoft που αναφέρει πως το ABCNews χρησιμοποιεί βίντεο του 2017 και το περνάει ως βομβαρδισμούς της Τουρκίας στους Κούρδους της Συρίας.



Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι διακρίνονται και θεατές με κινητά τηλέφωνα να τραβούν στιγμιότυπα.

Την ίδια ώρα το Anadolu κάνει λόγο και για ψευδείς ανατρήσεις και σε κοινωνικά μέσα που συνδέονται με το PKK. Τους κατηγορεί προσπαθούν να κάνουν ψεύτικη προπαγάνδα κατά της ειρηνικής επιχείρησης στη Συρία για να έρθει η σταθερότητα στην περιοχή.

Σε έναν από τους fake λογαριασμούς, σύμφωνα με το δημοσίευμα διακρίνεται ένα παιδάκι να αναγκάζεται να φύγει μετά από εντολή ενός Τούρκου στρατιώτη. Ωστόσο μετά από λεπτομερή εξέταση η συγκεκριμένη φωτογραφία, όπως αναφέρει, έχει ληφθεί το Σεπτέμβριο του 2014 στη νοτιοανατολική επαρχία Sanliurfa της Τουρκίας.