[Οι άνθρωποι δεν εκτίμησαν ότι εφαρμόζει το σοσιαλισμό και τον πήραν στο κυνήγι... τα ΄χει αυτά τα ρίσκα ο σοσιαλισμός... μπορεί να τον βρούν και σε κανα χαντάκι]
Ο πρόεδρος της Βολιβίας Έβο Μοράλες ανακοίνωσε απόψε ότι παραιτείται, έπειτα από τρεις εβδομάδες διαδηλώσεων ενάντια στην επανεκλογή του για μια τέταρτη θητεία.
«Υποβάλλω την παραίτησή μου από τον προεδρικό θώκο» δήλωσε σε τηλεοπτικό διάγγελμά του ο 60χρονος ηγέτης, που κυβερνά τη Βολιβία από το 2006 και την παραίτηση του οποίου ζήτησαν ο στρατός και η αστυνομία.
«Η μεγαλύτερη επιθυμία μας είναι να αποκατασταθεί η κοινωνική ειρήνη» δήλωσε ο Μοράλες, ο αντιπρόεδρος του οποίου Αλβάρο Γκαρσία Λινέρα θα υποβάλει επίσης την παραίτησή του.
Οι αρχηγοί στρατιωτικών και αστυνομικών δυνάμεων του κράτους τον προέτρεψαν να παραιτηθεί εν μέσω συνεχιζόμενων διαμαρτυριών σε ολόκληρη τη χώρα. Ο διοικητής των βολιβιανών ενόπλων δυνάμεων, Ουίλιαμς Κάλιμαν, προέτρεψε τον Εβο Μοράλες να παραιτηθεί για να «φέρει ειρήνη και σταθερότητα προς όφελος της Βολιβίας». Αυτά τα αιτήματα επανέλαβε και ο αρχηγός της αστυνομίας Βλαντιμίρ Γιούρι Καλντερόν, ο οποίος τον κάλεσε να εγκαταλείψει τη θέση του.
«Αφού αναλύσαμε την εσωτερική συγκρουσιακή κατάσταση, ζητάμε από τον πρόεδρο να απαρνηθεί την προεδρική θητεία του, προκειμένου να επιτρέψει να επικρατήσει η ειρήνη και η διατήρηση της σταθερότητας, για το καλό της Βολιβίας μας» δήλωσε ο στρατηγός ενώπιον του Τύπου.
Με την πολιτική κρίση να επιδεινώνεται στη Βολιβία, υπουργοί και βουλευτές, μεταξύ αυτών ο πρόεδρος του κοινοβουλίου, υπέβαλαν σήμερα τις παραιτήσεις τους. Η ανακοίνωση του 60χρονου ηγέτη, που βρίσκεται στην εξουσία από το 2006, για τη διεξαγωγή νέων εκλογών, μια πιθανότητα που απέρριπτε έως σήμερα, δεν κατάφερε να φέρει την ηρεμία και οι συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και δυνάμεων ασφαλείας συνεχίστηκαν και σήμερα.
Ο στρατός διέταξε να «διεξαχθούν αεροπορικές και χερσαίες στρατιωτικές επιχειρήσεις για την εξουδετέρωση των ένοπλων ομάδων που ενεργούν εκτός του νόμου», επισήμανε ο στρατηγός Κάλιμαν.
Έχοντας βρεθεί στο στόχαστρο διαδηλωτών που πυρπόλησαν το σπίτι του στο Ποτόσι, ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης Βίκτορ Μπόρντα παραιτήθηκε, ενώ τον μιμήθηκαν καμιά δεκαριά βουλευτές. Λίγο μετά, ο υπουργός Ορυχείων Σεζάρ Ναβάρο υπέβαλε επίσης την παραίτησή του, λέγοντας ότι θέλει «να προστατεύσει την οικογένειά του» μετά την πυρπόληση της κατοικίας του και την επίθεση που δέχθηκε ο ανιψιός του.
«Η εξέλιξη των γεγονότων αντίκειται των προσωπικών αρχών μου, όπως και των πνευματικών και δημοκρατικών αξιών μου» έγραψε, από την πλευρά του, ο υπουργός Υδρογονανθράκων Λουίς Αλμπέρτο Σάντσες, στην επιστολή παραίτησής του που εστάλη στον πρόεδρο και αναρτήθηκε στο Twitter.
Στο κύμα διαμαρτυρίας που κλονίζει τη χώρα εδώ και τρεις εβδομάδες έχουν χάσει τη ζωή τους 3 άνθρωποι κι έχουν τραυματιστεί 383.
Η Τζανίνε Ανιες αναλαμβάνει υπηρεσιακή πρόεδρος
Η δεύτερη αντιπρόεδρος της Γερουσίας της Βολιβίας, Τζανίνε Άνιες, ανακοίνωσε ότι θα αναλάβει ρόλο υπηρεσιακής προέδρου, ώστε να προκηρύξει εκ νέου εκλογές στη χώρα.
Μετά τις παραιτήσεις του πρόεδρου της χώρας Έβο Μοράλες, του αντιπροέδρου Άλβαρο Γκαρσία Λινέρα, της πρόεδρου της Γερουσίας, Αντριάνα Σαλβατιέρα Αριάσα και του πρώτου αντιπροέδρου, αλλά και του προέδρου της Βουλής, η Ανιες ανακοίνωσε μέσω της ηλεκτρονικής έκδοσης της εφημερίδας Página 7, πως θα αναλάβει προσωρινά την εξουσία, ώστε να μπει ομαλά η χώρα σε νέες εκλογές.
«Θα πάω στη Λα Πας για να αναλάβω την εξουσία με ομαλό τρόπο και να προκηρύξω νέες εκλογές», δήλωσε λίγο αργότερα η Ανιες, πολιτικός που ανήκει σε παράταξη της κεντροδεξιάς αντιπολίτευσης και δικηγόρος, στο τηλεοπτικό δίκτυο Unitel.
Χάος στη Βολιβία μετά την παραίτηση Μοράλες -Πυρπολήθηκαν λεωφορεία, λεηλατήθηκε σπίτι πρώην υπουργού
Ταραχές ξέσπασαν τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα τόσο στην πρωτεύουσα της Βολιβίας, Λα Πας, όσο και στην κοντινή πόλη Ελ Aλτο, μετά την παραίτηση του Εβο Μοράλες από την προεδρία της χώρας της Λατινικής Αμερικής.
Λεωφορεία πυρπολήθηκαν, ενώ κατοικίες προσωπικοτήτων υπέστησαν εμπρησμούς ή λεηλατήθηκαν, μετέδωσαν βολιβιανά ΜΜΕ. Στη Λα Πας, δεκάδες διαδηλωτές «μπήκαν στις εγκαταστάσεις μας και άρχισαν να καίνε λεωφορεία», ανέφερε μέσω Twitter ο δημοτικός φορέας των συγκοινωνιών στη Λα Πας.
Μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν στιγμιότυπα στα οποία εικονίζονται τουλάχιστον δεκαπέντε λεωφορεία στις φλόγες σε αμαξοστάσιο λεωφορείων.
Ο Γουάλντο Αλμπαρασίν, επικεφαλής μιας οργάνωσης πολιτών η οποία απαιτούσε ήδη από την ημέρα των εκλογών την παραίτηση του Εβο Μοράλες, δήλωσε ότι το σπίτι του πυρπολήθηκε και καταστράφηκε από «όχλο» αποτελούμενο από μέλη του Κινήματος προς τον Σοσιαλισμό (MAS) του αυτόχθονα σοσιαλιστή ηγέτη.
Ο Αλμπαρασίν, πρύτανης πανεπιστημίου της Λα Πας, ανέβασε στον λογαριασμό του στο Twitter βίντεο με το σπίτι του στις φλόγες. Μια παρουσιάστρια του τηλεοπτικού δικτύου Televisión Universitaria, η Κασιμίρα Λέμα, ανέφερε επίσης ότι το σπίτι της πυρπολήθηκε.
Λεηλατήθηκε το σπίτι πρώην υπουργού στη Βολιβία
Η κατοικία του πρώην υπουργού Χουάν Ραμόν Κιντάνα λεηλατήθηκε από αγνώστους, οι οποίοι έκλεψαν όλα του τα έγγραφα, όπως κατήγγειλε ο ίδιος σε τηλεοπτικό δίκτυο. Εξάλλου, αρκετές δεκάδες άνθρωποι προκάλεσαν τρόμο σε κατοίκους της πλούσιας συνοικίας Ατσουμάνι, στο νότιο τμήμα της Λα Πας.
Σε αυτή τη συνοικία βρίσκεται η έδρα μιας εφημερίδας που επέκρινε καθημερινά τον Μοράλες, της Página 7. Στον ιστότοπο της εφημερίδας αναρτήθηκε κείμενο που ανέφερε ότι «μπροστά στο κύμα του τρόμου στην πόλη Λα Πας, η εφημερίδα αναστέλλει τη δραστηριότητά της για λόγους ασφαλείας».
Επίσης στη Λα Πας, το κτίριο της πρεσβείας της Βενεζουέλας καταλήφθηκε από κουκουλοφόρους διαδηλωτές μετά την παραίτηση του Μοράλες, πιστού συμμάχου της κυβέρνησης του προέδρου της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο.
«Εφοδιασμένοι με δυναμίτη, κουκουλοφόροι διαδηλωτές με ασπίδες κατέλαβαν την πρεσβεία της Βενεζουέλας στη Βολιβία. Είμαστε καλά και σε ασφαλές σημείο, αλλά θέλουν να διαπράξουν σφαγή. Βοηθήστε μας να καταγγείλουμε αυτή τη βαρβαρότητα», δήλωσε η πρέσβης της Βενεζουέλας, Κρισμπελί Γκονσάλες, στο ABI, το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Βολιβίας.
Βγήκε στον δρόμο ο στρατός
Κατά τη διάρκεια της νύχτας άρχισαν να περιπολούν μονάδες του στρατού στη Λα Πας και στην Ελ Αλτο. Αντίθετα, οι αστυνομικοί -πολλές μονάδες της αστυνομίας στασίασαν τις τελευταίες ημέρες εναντίον του προέδρου Μοράλες- δεν έκαναν περιπολίες, χωρίς η απουσία τους να εξηγηθεί από την ιεραρχία της αστυνομίας.