Δραματικές είναι οι συνθήκες διαβίωσης αλλά και εργασίας στις δημόσιες προνοιακές μονάδες της χώρας, καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ). Η Ομοσπονδία έχει προκηρύξει για αύριο, Πέμπτη, 11πμ -3μμ, στάση εργασίας και πανελλαδική συγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι έξω από το Υπουργείο Εργασίας (Σταδίου 29, Αθήνα).
Το προεδρείο της ΠΟΕΔΗΝ καταλογίζει ευθύνες στην υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων «επειδή αρνείται να συναντήσει τους Συνδικαλιστές και τους φορείς της Πρόνοιας και απαξιώνει και υποβαθμίζει με τις πράξεις της τις Προνοιακές Μονάδες». Σημειώνει δε ότι επί υπουργίας της «σφράγισε» μια προνοιακή μονάδα στην Αττική, συγκεκριμένα στη Γλυφάδα, και ότι έπεται το ΚΕΠΕΠ Λεχαινών.
«Την ώρα που η λίστα αναμονής για περίθαλψη είναι πάνω από ένα χρόνο, αντί να ανοίγουν νέα κρεβάτια, να προωθούν την αποϊδρυματοποίηση και την κοινωνική επανένταξη, κλείνουν κρεβάτια, Μονάδες για να γλιτώσουν κονδύλια και να κρύψουν τη γύμνια σε προσωπικό. Οι δημόσιες προνοιακές μονάδες περίθαλψης κατέρρευσαν από τις τρομακτικές ελλείψεις προσωπικού και την έλλειψη κονδυλίων» καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ.
Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, η κατάσταση προοιωνίζεται δύσκολη, καθώς μέχρι το τέλος του έτους λήγουν οι συμβάσεις με 300 επικουρικούς εργαζόμενους, γεγονός που θα οδηγήσει σε «λουκέτο» και άλλα τμήματα προνοιακών μονάδων.
Σε ό,τι αφορά το προσωπικό των προνοιακών μονάδων αναφέρεται ότι πριν από την κρίση ήταν 5.500, το 2015 ήταν 4.000 και πλέον είναι 2.600, μόνιμοι και επικουρικοί.
Στα όριά τους οι εργαζόμενοι
Οι συνθήκες εργασίας και περίθαλψης των ατόμων με αναπηρία ή άλλων ατόμων που χρειάζεται να εισαχθούν σε προνοιακή μονάδα, είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες. «Οι εργαζόμενοι καλούνται να προσφέρουν ασφαλείς και ποιοτικές υπηρεσίες σε 40 περιθαλπόμενα ανάπηρα παιδιά ή κατάκοιτους ηλικιωμένους, πολλοί εκ των οποίων με ψυχικές διαταραχές, που χρήζουν ατομικής περιποίησης καθόλη τη διάρκεια του 24ώρου (καθαριότητα, φαγητό, μπάνιο, προστασία κλπ.)» περιγράφει η ΠΟΕΔΗΝ.
Την ίδια ώρα, οι γιατροί είναι είδος προς…εξαφάνιση στις μονάδες, καθώς δεν υπάρχουν παιδίατροι, ψυχίατροι, παθολόγοι για να καλύπτουν τις ανάγκες των ατόμων που διαβιούν στις μονάδες. «Υπάρχουν κάποιοι ιδιώτες γιατροί λίγες ώρες την εβδομάδα που δεν έχουν δικαίωμα συνταγογράφησης» αναφέρουν.
Το αποτέλεσμα είναι ότι «πολλές φορές την ‘’πληρώνουν’’ οι περιθαλπόμενοι με σοβαρούς τραυματισμούς από άλλους περιθαλπόμενους ή αυτοτραυματισμούς. Ενώ και οι νοσηλευτές καταλήγουν κατηγορούμενοι στα Δικαστήρια, παρότι δεν είναι ταχυδακτυλουργοί, για να μπορούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε δεκάδες άτομα».