«Εμείς θεωρούμε δεδομένο ότι η εξέταση των δύο προστατευομένων μαρτύρων θα γίνει με τον ίδιο τρόπο που οι δύο μάρτυρες εξετάστηκαν από τους αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου κ.κ. Σοφουλάκη και Ζαχαρή», ανέφεραν νωρίτερα σήμερα μέλη της ειδικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης.
Η απόφαση της ειδικής επιτροπής να εξετάσει τους προστατευόμενους μάρτυρες «Αικατερίνη Κελέση» και «Μάξιμο Σαράφη», διαβιβάζεται εντός της ημέρας στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και, όπως σημειώνουν μέλη της επιτροπής, με βάση το Σύνταγμα, οι βουλευτές που μετέχουν στην επιτροπή έχουν όλες τις αρμοδιότητες εισαγγελέα.
«Η φυσική παρουσία των δύο προστατευομένων μαρτύρων είναι βέβαιη, διότι στην έκθεση εξέτασής τους από τους αντεισαγγελείς αναφέρεται ότι εξετάστηκαν ενώπιον τους και δεν περιγράφεται ότι είχαν καλύψει τα χαρακτηριστικά τους», επισημαίνουν μέλη της ειδικής επιτροπής που θεωρούν ότι πιθανότατα την προσεχή Τρίτη θα εξεταστεί ο «Μάξιμος Σαράφης» και την Τετάρτη η «Αικατερίνη Κελέση», σε τόπο που θα υποδείξει η Εισαγγελία.
Η φυσική παρουσία των δύο προστατευομένων μαρτύρων κρίνεται επιβεβλημένη από μέλη της ειδικής επιτροπής που σημειώνουν ότι «είναι εκείνη που δείχνει αν και σε τι πιέζεται ένας μάρτυρας». Βέβαιο θεωρείται επίσης ότι θα παρίσταται αστυνομικός του Τμήματος Προστασίας Μαρτύρων που θα πιστοποιήσει στην αντιπροσωπεία της ειδικής επιτροπής ότι αυτοί είναι οι δύο προστατευόμενοι μάρτυρες με την κωδική ονομασία «Αικατερίνη Κελέση» και «Μάξιμος Σαράφης». Ανοιχτό είναι αν θα μεταβούν στον τόπο εξέτασης και πρακτικογράφοι της Βουλής ή αυτό θα το αναλάβει η Εισαγγελία.
Τι θα συμβεί όμως αν η Εισαγγελία υποδείξει άλλο τρόπο εξέτασης; «Αν μας υποδειχθεί διαφορετική διαδικασία είναι θέμα προς συζήτηση. Εμείς δεν θέλουμε όμως τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο από αυτό που έγινε κατά την εξέτασή τους από τους κ.κ. Σοφουλάκη και Ζαχαρή. Εμείς θεωρούμε ότι οι δύο προστατευόμενοι μάρτυρες εξετάστηκαν, χωρίς να έχουν καλύψει τα χαρακτηριστικά τους», επιμένουν βουλευτές μέλη της επιτροπής.
Για το ενδεχόμενο οι βουλευτές να βρεθούν απέναντι από δύο πρόσωπα που ήδη έχουν καταθέσει στην ειδική επιτροπή και εικάζεται ότι είναι οι προστατευόμενοι μάρτυρες, μέλη της επιτροπής αποδίδουν μείζονα σημασία στην επικείμενη εξέταση, «προκειμένου να διαπιστωθεί η αξιοπιστία των καταθέσεων τους». Κρίσιμο χαρακτηρίζουν και το εάν εις εκ των προστατευομένων μαρτύρων διαπιστωθεί ότι είναι εμπλεκόμενος στην υπόθεση της Novartis αλλά και οι απαντήσεις που θα δώσουν για την υπαγωγή τους σε καθεστώς προστασίας, για τις προπαρασκευαστικές ενέργειες που έγιναν από την Εισαγγελία Εγκλημάτων Διαφθοράς.
Αδιανόητο χαρακτήρισε το ενδεχόμενο να καταθέσουν οι προστατευόμενοι μάρτυρες «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση» στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής, χωρίς να έχουν καλυφθεί τα χαρακτηριστικά τους, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Σπύρος Λάππας.
«Η πρόβλεψη του νόμου είναι ρητή. Και στο άρθρο 45Β του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και σε άλλες διατάξεις περί προστατευομένων μαρτύρων, ορίζεται ότι οι προστατευόμενοι μάρτυρες, σε όποια υπηρεσία ή αρχή κληθούν, θα κληθούν, όχι με τα φυσικά τους στοιχεία αλλά με την κωδικοποιημένη ταυτότητά τους», είπε ο κ. Λάππας και πρόσθεσε: «Η απόφαση της επιτροπής μας για να εξετάσουμε τους προστατευόμενους μάρτυρες έχει το νόημα είτε ότι θα εξεταστούν στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου είτε στην Εισαγγελία Διαφθοράς, πάντα με την προστασία τους, δηλαδή ως «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση», προστατευόμενοι και στο πρόσωπο και για όποιο άλλο στοιχείο του σώματος θα μπορούσε να αποκαλύψει την ταυτότητά τους».
«Θεωρώ αδιανόητο ότι οι προστατευόμενοι μάρτυρες εξετάστηκαν, μπορεί να εξετάστηκαν από τους Αντεισαγγελείς «φόρα παρτίδα», με το πρόσωπό τους, και χωρίς να έχουν καλύψει τα χαρακτηριστικά τους», είπε επίσης ο κ. Λάππας.