Ας δούμε λοιπόν αναλυτικά τις απολαβές των εκπροσώπων των 27 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες και το Στρασβούργο. Ο μισθός κάθε ευρωβουλευτή είναι 8.757,70 ευρώ το μήνα, από τον οποίο μετά την αφαίρεση των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών μένουν καθαρά 6.824,85. Αυτό μάλιστα το ποσό αυξήθηκε από την 1η Ιουλίου 2018, καθώς μέχρι τότε οι ευρωβουλευτές κέρδιζαν καθαρά το μήνα 6.611,42 ευρώ.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τους παρέχει επίσης 4.513 ευρώ (μέχρι το 2016 ήταν 4.299) μηνιαίως για να καλύψουν έξοδα γραφείου (λογαριασμοί τηλεφώνου, κόστος αλληλογραφίας, αγορά και συντήρηση ηλεκτρονικού εξοπλισμού, οργάνωση ημερίδων, κλπ.). Η παροχή κόβεται κατά 50% αν ο ευρωβουλευτής δεν παρίσταται τουλάχιστον στις μισές συνεδριάσεις της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο. Τα έξοδα αυτά αφορούν κυρίως στο πολιτικό γραφείο που διατηρεί κάθε ευρωβουλευτής στη χώρα του, καθώς στις Βρυξέλλες το ευρωκοινοβούλιο παρέχει στους ίδιους και στους συνεργάτες τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, τηλεφωνικές συσκευές, κλπ.
Παράλληλα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δίνει στους ευρωβουλευτές επιπλέον 320 ευρώ την ημέρα, ως αποζημίωση για τη συμμετοχή τους στις επιτροπές ή στην ολομέλεια ή για τη συνεδρίαση κάποιου ευρωπαϊκού οργάνου. Για να το λάβουν, απλά πρέπει να υπογράφουν κάθε μέρα στο σχετικό κατάλογο που υπάρχει στις αίθουσες των συνεδριάσεων, για να βεβαιώνεται η παρουσία τους. Αν συμμετέχουν σε κάποια αποστολή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο εξωτερικό (εκτός Ε.Ε.), λαμβάνουν το 50% αυτής της ημερήσιας αποζημίωσης (δηλαδή 160 ευρώ), συν τα έξοδα μετακίνησης και διαμονής τους.
Παράλληλα, το ευρωκοινοβούλιο τους καλύπτει τη δαπάνη για το εβδομαδιαίο αεροπορικό εισιτήριο από και προς τη χώρα τους, εν προκειμένω την Ελλάδα. Συνήθως οι περισσότεροι φεύγουν από τις Βρυξέλλες κάθε Πέμπτη απόγευμα και επιστρέφουν τη Δευτέρα το πρωί. Παράλληλα, δικαιούνται 4.454 ευρώ ετησίως για ταξίδια (μετακίνηση και διαμονή) που κάνουν εκτός της χώρας τους, σε κάποια αποστολή δηλαδή στο εξωτερικό (όχι επίσημη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για τις οποίες προαναφέραμε τι ισχύει). Δικαιούνται ωστόσο και αποζημίωση για μέχρι και 24 ταξίδια μετ’ επιστροφής ετησίως που κάνουν στο εσωτερικό της χώρας τους – στην περίπτωση της Ελλάδας δηλαδή αν πάνε π.χ. αεροπορικώς από την Αθήνα στην Καβάλα για ένα συνέδριο ή μια ημερίδα.
Τέλος, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δίνει σε κάθε ευρωβουλευτή 24.943 ευρώ (μικτά) το μήνα για να πληρώνουν τους μισθούς των συνεργατών και βοηθών τους. Ο ευρωβουλευτής συμφωνεί με κάθε συνεργάτη τις μηνιαίες απολαβές του και στη συνέχεια το ευρωκοινοβούλιο πληρώνει το ποσό απευθείας στους λογαριασμούς των συνεργατών. Παράλληλα, ο ευρωβουλευτής έχει το δικαίωμα να απασχολεί στο γραφείο του στην Αθήνα δύο μετακλητούς, τρεις δημοσίους υπαλλήλους (με απόσπαση) και δύο αστυνομικούς, που όλοι πληρώνονται από τη Βουλή των Ελλήνων, όπως και των 300 βουλευτών δηλαδή. Τέλος, το ευρωκοινοβούλιο του καλύπτει τα 2/3 κάθε ιατρικής δαπάνης.
Συμπέρασμα: Κάθε ευρωβουλευτής, αν δεν χάνει καμία συνεδρίαση, λαμβάνει 11.730 ευρώ το μήνα, την ώρα που για τα βασικά του έξοδα (και όχι μόνο) έχει το κεφάλι του ήσυχο: Η Ευρωπαϊκή Ένωση του καλύπτει τα αεροπορικά του εισιτήρια, όλα τα έξοδα των γραφείων του και στις Βρυξέλλες και στην Αθήνα και περίπου δέκα συνεργάτες συνολικά για τα δύο του γραφεία. Όταν, μάλιστα, λήξει η θητεία του, κάθε ευρωβουλευτής, εφόσον δεν επανεκλεγεί ούτε στις Βρυξέλλες ούτε στο εθνικό του κοινοβούλιο, αλλά ούτε καταλάβει κάποιο δημόσιο αξίωμα, δικαιούται το λεγόμενο «μεταβατικό επίδομα». Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι για τους επόμενους έξι μήνες συνεχίζει να παίρνει κανονικά το μισθό του. Επίσης, για τους επόμενους τρεις μήνες μετά τη λήξη της θητείας του, λαμβάνει το 50% του ποσού που δικαιούτο για τα έξοδα γραφείου, δηλαδή 2.256 ευρώ το μήνα.
Πρόνοια υπάρχει και για τη συνταξιοδότησή του, όταν συμπληρώσει την ηλικία των 63 ετών. Οι πρώην ευρωβουλευτές δικαιούνται σύνταξη ίση με το 3,5% του μισθού τους για κάθε πλήρες έτος της θητείας τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (με «ταβάνι» το 70% συνολικά). Άρα, ένας ευρωβουλευτής με θητεία από το 2019 ως το 2024, μόλις γίνει 63 θα παίρνει από το ευρωκοινοβούλιο σύνταξη 1532 ευρώ το μήνα, επιπλέον προφανώς της όποιας σύνταξης λαμβάνει στην Ελλάδα.
Κώστας Παπαχλιμίντζος
ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ