Τις συνθήκες που επικρατούν στους οίκους ανοχής της Αθήνας, μετά την άρση της καραντίνας λόγω του κορονοϊού, επιχειρεί να περιγράψει ρεπορτάζ του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων, όπου φιλοξενούνται δηλώσεις ιερόδουλων, οι οποίες καλούνται να εργαστούν κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες εν μέσω της πανδημίας. Όπως επισημαίνει το δημοσίευμα, επικαλούμενο τις εργαζόμενες, η πορνεία στην Ελλάδα μετά την καραντίνα μοιάζει με "ρώσικη ρουλέτα”.
Αναλυτικά, το δημοσίευμα αναφέρει πως οι εργαζόμενοι σε ένα κεντρικό πορνείο της Αθήνας, είχαν μια σταθερή ροή πελατών από τα μέσα Ιουνίου, όταν τους επετράπη να ανοίξουν ξανά τις πόρτες τους έπειτα από απαγόρευση τριών μηνών. Ενώ οι περισσότεροι Έλληνες κοινωνικά απομακρύνονται και διατηρούν τις επαφές τους στο ελάχιστο, πολλές πόρνες δεν έχουν άλλη επιλογή από το να επιστρέψουν στη δουλειά τους. ”Προσπάθησα να κοιμηθώ όσο το δυνατόν περισσότερο για να ξεχάσω την πείνα μου κατά τη διάρκεια αυτών των τριών μηνών”, είπε η Μπέλλα, η οποία έχει παιδί. Οι ελληνικές Αρχές ανακοίνωσαν έναν κατάλογο αυστηρών κανόνων υγιεινής και ασφάλειας για την προστασία των πελατών και των εργαζομένων, οι οποίοι είναι πιο εκτεθειμένοι στον κίνδυνο μόλυνσης από οποιοδήποτε εργαζόμενο σε άλλο επάγγελμα.
Ωστόσο, τα μέτρα δεν είναι ρεαλιστικά, ανέφεραν οι γυναίκες στο AFP. "Είναι γελοίο", δήλωσε η Δήμητρα Κανελλοπούλου, πρόεδρος του Σωματείου Εκδιδομένων Προσώπων Ελλάδας. “Σας λένε να μην έχετε χειραψία στην αίθουσα αναμονής και μετά πηγαίνετε μέσα στο δωμάτιο και όλα συμβαίνουν”, είπε. "Ποιο είναι το νόημα;”, προσθέτει. Συνιστάται στους εργαζομένους να "διασφαλίζουν την απόσταση" και να αποφεύγουν την "πρόσωπο με πρόσωπο επαφή", ενώ η μάσκα προσώπου "θα μπορούσε να εισαχθεί ως μέρος ενός παιχνιδιού", όπως προτείνεται, αναφέρει το δημοσίευμα. "Είναι ένα αστείο. Πώς ένα κορίτσι θα ευχαριστήσει έναν πελάτη με μάσκα; Πρέπει να βάλει φερμουάρ στη μάσκα;" αναρωτήθηκε η Κατερίνα, η οποία διευθύνει ένα άλλο πορνείο στο κέντρο της Αθήνας. Έβαλε ένα νέο φύλλο χαρτιού σε ένα κρεβάτι, το οποίο είπε ότι θα καταστραφεί αμέσως μόλις ο πελάτης βγει από το δωμάτιο.
Ο κατάλογος των μέτρων περιλαμβάνει επίσης την υποχρέωση διατήρησης των στοιχείων επικοινωνίας όλων των πελατών σε σφραγισμένο φάκελο επί τέσσερις εβδομάδες για παρακολούθηση και ανίχνευση. Τα φύλλα λευκού χαρτιού είναι κολλημένα στους καναπέδες στην αίθουσα αναμονής για να υπενθυμίσουν στους πελάτες ότι πρέπει να διατηρήσουν την απόσταση μεταξύ τους.
Ένας πελάτης μπήκε στο κτίριο φορώντας μάσκα στο λαιμό του, υπενθυμίζοντας ότι η πανδημία δεν έχει τελειώσει. “Η δουλειά μας είναι βασικά η ρωσική ρουλέτα. Βάζεις τον εαυτό σου και την οικογένειά σου σε κίνδυνο, αλλά όπως και να έχει θα λιμοκτονούσες", είπε η Άννα Κουρούπου, μια τρανσέξουαλ που ηγείται της Red Umbrella Athens. "Αυτή είναι ίσως η χειρότερη στιγμή για το επάγγελμα", είπε. "Τα πράγματα ήταν πραγματικά άσχημα όταν ξέσπασε το AIDS, αλλά έπειτα από μερικούς μήνες ξέραμε ότι η χρήση προφυλακτικού θα μας κρατούσε ασφαλείς. Τώρα δεν υπάρχει τρόπος να προστατευτούμε", πρόσθεσε.
Όπως επισημαίνει το δημοσίευμα, η πλειοψηφία των οίκων ανοχής στην Ελλάδα έχει μείνει χωρίς κρατική ενίσχυση. Σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, για να λειτουργεί νόμιμα ο οίκος ανοχής, θα πρέπει να απέχει τουλάχιστον 200 μέτρα από δημόσιους χώρους όπως νοσοκομεία, πάρκα, εκκλησίες, σχολεία και στάδια. Σε μια πυκνή πόλη, αυτός ο περιορισμός καθιστά σχεδόν οποιοδήποτε πορνείο παράνομο. Σύμφωνα με την Red Umbrella, στην Ελλάδα λειτουργούν παράνομα περισσότερα από 600 πορνεία.
"Βασικά δεν υπάρχει κτίριο που να πληροί τις απαιτήσεις του νόμου σε όλη την Αθήνα", δήλωσε ο δικηγόρος Δημήτριος Μωραΐτης. "Υπάρχουν περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι που εργάζονται στον κλάδο και μόνο εκείνοι με ενεργό ταμειακό μητρώο και άδεια λειτουργίας μπορούσαν να λάβουν οικονομική βοήθεια από το κράτος, και αυτό είναι λιγότερο από το 10% του συνόλου", είπε. Επιπλέον, όπως επισημαίνει το δημοσίευμα, οι ελληνικές Αρχές προτείνουν στους πελάτες να χρησιμοποιούν πιστωτικές κάρτες για την πληρωμή υπηρεσιών, ένα αίτημα που είναι αδύνατο να εφαρμοστεί σε επιχειρήσεις που λειτουργούν παράνομα.
Αξιωματούχοι του Υπουργείου Πολιτικής Προστασίας και των δήμων έχουν δηλώσει ότι αρχίζουν να εγγράφουν παράνομους οίκους ανοχής με σκοπό να τους καταστήσουν νόμιμους μέσω νομοθετικών τροποποιήσεων.
Εν τω μεταξύ, πολλές γυναίκες αναγκάστηκαν να παραβιάσουν τους κανόνες για να ταΐσουν τις οικογένειές τους, καθώς εργάζονταν παράνομα στους δρόμους χωρίς καμία προστασία.
Προκειμένου να στηρίξει τις ιερόδουλες που εργάζονται στην ύπαιθρο, η Red Umbrella Athens έχει συγκεντρώσει περίπου 7.000 ευρώ σε κουπόνια σούπερ μάρκετ. “Δεν φοβάμαι την πανδημία, φοβάμαι περισσότερο την πιθανότητα νέου lockdown”, είπε η Λίντα καθώς ετοιμάζεται να ξεκινήσει τη βάρδια της, καταλήγει το ρεπορτάζ.