27 Ιουλίου 2020

Στ. Πέτσας : Εξετάζεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εκκλησίες και άλλους κλειστούς χώρους

Την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εκκλησίες και περισσότερους κλειστούς χώρους εξετάζει ξανά η κυβέρνηση, ενώ την ίδια στιγμή πληθαίνουν τα καμπανάκια για την πορεία διασποράς του ιού στα αστικά κέντρα.

“Μας ανησυχεί η αύξηση των κρουσμάτων, ίσως χρειαστεί να γίνει υποχρεωτική η μάσκα σε εκκλησίες και άλλους κλειστούς χώρους”, ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Τα παραπάνω έρχονται σε μια στιγμή αύξησης των κρουσμάτων στα αστικά κέντρα με τους ειδικούς να εκφράζουν την ανησυχία τους για το ενδεχόμενο δεύτερο κύμα πανδημίας.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο,  εξετάζονται όλα τα δεδομένα και οι όποιες αποφάσεις θα λαμβάνονται πάντοτε βάσει αυτών και υπενθύμισε ότι από αύριο όσοι έρχονται στην Ελλάδα από Βουλγαρία και Ρουμανία πρέπει να προσκομίζουν αρνητικό τεστ, εκτός από τους Έλληνες πολίτες, τους κατόχους άδειας παραμονής και εκείνους που πραγματοποιούν ουσιώδεις μετακινήσεις.

«Ο κύριος εχθρός παραμένει στο εσωτερικό και λέγεται εφησυχασμός», υπογράμμισε και συμπλήρωσε ότι «η αύξηση των κρουσμάτων σε αστικά κέντρα υπενθυμίζει ότι ο ιός είναι εδώ και τρέφεται από τη χαλάρωση». Για αυτό το λόγο αποφασίστηκε να απαγορευθούν τα πανηγύρια και να είναι υποχρεωτικές οι μάσκες στα σούπερ μάρκετ, συνέχισε ο κ. Πέτσας.

«Τις επόμενες ημέρες, αν χρειαστεί, η χρήση μάσκας θα καταστεί υποχρεωτική και σε περισσότερους κλειστούς χώρους» πρόσθεσε αναφερόμενος σε περισσότερα εμπορικά καταστήματα, ακόμη και εκκλησίες. «Το εξετάζουμε, το συζητούν οι ειδικοί μεταξύ τους, όταν θα έχουμε εισήγηση θα ξέρουμε. Δεν ξέρω αν είναι θέμα ωρών ή ημερών», συμπλήρωσε, ενώ για την παράταση απαγόρευσης των πανηγυριών και τον Αύγουστο τόνισε ότι αναμένονται οι αποφάσεις

Όπως τόνισε ο κ. Πέτσας «η αύξηση των κρουσμάτων σε αστικά κέντρα, όπως στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη, υπενθυμίζει ότι ο ιός εξακολουθεί να είναι εδώ και να τρέφεται από τη χαλάρωσή μας. Για όλους αυτούς τους λόγους, αποφασίστηκε να απαγορευτούν τα πανηγύρια, να γίνει υποχρεωτική η χρήση μάσκας στα σούπερ μάρκετ για εργαζόμενους και καταναλωτές, αλλά και να ενταθούν οι έλεγχοι σε όλη τη χώρα. Όχι για τιμωρητικούς λόγους, αλλά για να παραμείνει ισχυρό το μήνυμα ότι ιός είναι ανάμεσά μας και οφείλουμε να τηρούμε σχολαστικά όλα όσα μας υπαγορεύουν οι ειδικοί. Αποστάσεις, μάσκες, ατομική υγιεινή».

«Παρά τη μικρή αύξηση των κρουσμάτων, η Ελλάδα παραμένει σε πολύ καλύτερη επιδημιολογική κατάσταση από πολλές άλλες χώρες και αυτό δεν είναι τυχαίο. Είναι αποτέλεσμα της στρατηγικής μας που έχει δημιουργήσει έναν ειδικό αλγόριθμο, ο οποίος μας βοηθά να παίρνουμε αποφάσεις για το πώς θα κατανείμουμε τους στοχευμένους ελέγχους μας στις πύλες εισόδου της χώρας. Που εφαρμόζει αποτελεσματική παρακολούθηση και ιχνηλάτηση των κρουσμάτων. Που προβλέπει από συγκεκριμένα αυστηρά, αλλά λειτουργικά, υγειονομικά πρωτόκολλα, μέχρι δωμάτια καραντίνας, ώστε να αποφεύγεται η διασπορά του κορονοϊού στην κοινότητα», ανέφερε σε άλλο σημείο.

Για το θέμα της Αγίας Σοφίας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε «πρόκληση όσα έγιναν την περασμένη Παρασκευή στην Κωνσταντινούπολη». Επανέλαβε δε τη δήλωση του πρωθυπουργού πως «αυτή η ενέργεια δεν είναι εκδήλωση ισχύος αλλά απόδειξη αδυναμίας» και τόνισε ότι «η καταδίκη δεν μπορεί παρά να συνεχιστεί και να ενταθεί σε διεθνές επίπεδο».

Σε ό,τι αφορά την τουρκική Navtex, τη χαρακτήρισε παράνομη, ενώ σημείωσε πως το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Ορούτς Ρέις παραμένει αγκυροβολημένο και τα τουρκικά πολεμικά σκάφη αποσύρονται από την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. «Παρακολουθούμε την κατάσταση με ψυχραιμία» επισήμανε και συμπλήρωσε ότι πάντα επιδιώκουμε να έχουμε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας, αλλά στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου &της καλής γειτονίας. «Άλλο πλέγμα συζητήσεων δεν υπάρχει, πλην της μίας μοναδικής διαφοράς μας», υπογράμμισε.