13 Οκτωβρίου 2020

Ντόκος: Υπέρ της συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου με την Τουρκία ο ΠΑΣΟΚος, νέος Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Μητσοτάκη

Οι απίστευτες απόψεις του Θάνου Ντόκου... τις κουβαλάει μαζί του από την εποχή Σημίτη

Απίστευτες απόψεις έχει εκφράσει κατά καιρούς ο Θάνος Ντόκος, νέος Σύμβολος Εθνικής Ασφάλειας του Κυριάκου Μητσοτάκη, για τις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας αλλά και τη γενικότερη στρατηγική που πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα στα Ελληνοτουρκικά. 

Ενδεικτικό είναι ότι τον περασμένο Φεβρουάριο, ο Θάνος Ντόκος είχε μιλήσει Φιλελεύθερο της Κύπρου, κάνοντας ανοιχτά λόγο για συνεκμετάλλευση του Αιγαίου. «Ακόμη και η συνεκμετάλλευση θα μπορούσε να συζητηθεί, υπό την προϋπόθεση της πρότερης οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών μέσω προσφυγής σε διεθνές δικαιοδοτικό όργανο» είχε δηλώσει χαρακτηριστικά. Στη συνέχεια ανασκεύασε όσα ισχυρίστηκε λέγοντας: «Είναι προσωπική άποψη, αν θέλετε κεκτημένη ταχύτητα αν και πλέον θα έπρεπε να έχω συνειδητοποιήσει ότι δεν εκφράζω προσωπικές απόψεις μετά από 20 χρόνια που εξέφραζα τον εαυτό μου».

Οι αμφιλεγόμενες δηλώσεις συνεχίστηκαν όταν τον περασμένο Ιούνιο μιλώντας στον ΣΚΑΙ σχολίασε το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο λέγοντας: «Το τουρκολιβυκό μνημόνιο μας προβληματίζει παρά πολύ, αλλά δυστυχώς προβληματίζει μόνο εμάς».

Θάνος Ντόκος: Ποιος είναι ο νέος σύμβουλος ασφαλείας του Πρωθυπουργού

Ο Θάνος Ντόκος με απόφαση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, αναλαμβάνει καθήκοντα συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας. Ήταν αναπληρωτής σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας από τον Οκτώβριο του 2019. Άμεση προτεραιότητα του κ. Ντόκου και του γραφείου Εθνικής Ασφαλείας είναι η ολοκλήρωση της στρατηγικής εθνικής ασφάλειας και της θεσμοθέτησης του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας.

Ο κ. Ντόκος είναι Διδάκτωρ Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Cambridge. Έχει διατελέσει ερευνητής στο Ινστιτούτο Έρευνας για την Ειρήνη της Φρανκφούρτης και το Κέντρο για την Επιστήμη και τις Διεθνείς Σχέσεις του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ. Από το Μάρτιο 1996 έως τον Οκτώβριο 1998 εργάστηκε ως Επιστημονικός Υπεύθυνος της Διεύθυνσης Στρατηγικών Μελετών, στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και στο διάστημα 1998-99 ως Σύμβουλος σε θέματα ΝΑΤΟ στο Υπουργείο Εξωτερικών. Έχει διδάξει στα Πανεπιστήμια Πειραιώς και Αθηνών, τη Σχολή Εθνικής Αμύνης, τη Σχολή Εθνικής Ασφάλειας και τη Διπλωματική Ακαδημία.

Δίδασκε το μάθημα «Επίλυση Διεθνών Συγκρούσεων» στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Παν/μίου Αθηνών. Έχει συγγράψει πλήθος βιβλίων και άρθρων σε θέματα στρατηγικής διεθνούς ασφάλειας αμυντικής πολιτικής ελληνοτουρκικών σχέσεων και μεσογειακής ασφάλειας.