13 Οκτωβρίου 2020

Ελληνοτουρκικά: Τα μυστικά της πορείας του Oruc Reis

Τι κρύβει η ταχύτητα με την οποία πλέει το τουρκικό ερευνητικό - Το συνοδεύουν πολεμικά πλοία και δύο βοηθητικά - Εκτεθειμένοι οι Γερμανοί από τις κινήσεις του Ερντογάν - «Μεγάλο παζάρι» για την Τουρκία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Πέμπτης

Σε μια περιοχή περίπου 25 μίλια νότια από το Καστελόριζο πλέει αυτή την ώρα το τουρκικό ερευνητικό Oruc Reis, με τα δύο βοηθητικά του πλοία, Ataman και Cengiz Han, συνοδεία πέντε τουρκικών πολεμικών πλοίων.

Μέχρι αυτή την ώρα, το Oruc Reis δεν έχει προσεγγίσει την οριοθετική γραμμή της περιοχής ερευνών που έχει προσδιοριστεί με την τουρκική Navtex της 11ης Οκτωβρίου. Δηλαδή, το τουρκικό ερευνητικό κινείται περίπου 18-19 μίλια νοτιότερα από το βορειοδυτικό όριο της περιοχής ερευνών, που απέχει μόλις 6,5 μίλια από τις ακτές του Καστελόριζου.

Πώς ερμηνεύεται η κίνηση αυτή; Ειναι προφανές ότι, επί του παρόντος, ο Ταγίπ Ερντογάν δεν έχει επιλέξει να ωθήσει την κατάσταση στα άκρα και γι' αυτό δεν έχει στείλει τον στολίσκο με το Oruc Reis στο όριο της περιοχής που σχεδιάζει εργασίες, δίπλα δηλαδή στην ελληνική χωρική θάλασσα. Το Oruc Reis, ώρα 15:00 το μεσημέρι της Τρίτης, κινούνταν με πορεία βορειονατολική και ταχύτητα από 6 ως 8 κόμβους. Εκτιμάται ότι περίπου στις 17:00 το απόγευμα ο τουρκικός στολίσκος θα βρίσκεται στο βορειοανατολικό όριο της περιοχής που ορίζεται στην Navtex της 11ης Οκτωβρίου.

Εν αναμονή της επίσκεψης του Γερμανού ΥΠΕΞ στην Αθήνα

Η απόφαση του Ταγίπ Ερντογάν να στείλει ξανά το Oruc Reis για έρευνες στην περιοχή του Καστελόριζου αφήνει έκθετο το Βερολίνο, που εργαζόταν για να διασφαλίσει την επιστροφή της Τουρκίας στο τραπέζι του διαλόγου. Αντί για επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών Ελλάδας-Τουρκίας, για τις οποίες υποτίθεται ότι η Άγκυρα είχε δώσει εγγυήσεις στην γερμανική καγκελαρία, ο Ερντογάν επέλεξε την οδό των προκλήσεων.

Στις 19:00 το απόγευμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί στο πρωθυπουργικό γραφείο με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Χάικο Μάας, ο οποίος επισκέπτεται την Αθήνα μετά την Λευκωσία. Μετά το τέλος των συζητήσεων αναμένεται δήλωση του πρωθυπουργού για τις τουρκικές προκλήσεις, όπου αναμένεται να προδιαγράφεται η στάση που θα τηρήσει η ελληνική κυβέρνηση. Παραλλήλως με τις συζητήσεις που ανακοινώνται, όπως το τηλεφώνημα του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ο πρωθυπουργός έχει συνεχείς συνεννοήσεις και με άλλους ξένους ηγέτες.

Ολα θα παιχτούν στη Σύνοδο Κορυφής

«Οι Γάλλοι αισθάνονται δικαιωμένοι και οι Γερμανοί μάλλον προδομένοι» εξηγεί στο protothema.gr αξιωματούχος της ΕΕ, απαντώντας στο ερώτημα τι σκέπτονται οι Ευρωπαίοι μετά την έξοδο του Oruc Reis για σεισμικές έρευνες σε περιοχή εφαπτόμενη με τα ελληνικά χωρικά ύδατα. Οι τελικές συζητήσεις και οι αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν στη διήμερη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την Πέμπτη 15 και την Παρασκευή 16 Οκτωβρίου.

Η ελληνική κυβέρνηση πάντως, έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι όσο διαρκούν οι προκλητικές κινήσεις του Oruc Reis δεν τίθεται θέμα επανεκκίνησης των διερευνητικών επαφών. «Οσο υπάρχει το Oruc Reis στην περιοχή, δεν πρόκειται να πάμε σε διερευνητικές επαφές» διεμήνυσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, θέλοντας να αποκρούσει εκ των προτερών πιθανές πιέσεις κάποιων εταίρων που χαρακτηρίζονται από διάθεση «ουδετεροφιλίας» προς την Τουρκία...

Στέιτ Ντιπάρτμεντ κατά Τουρκίας

Εν τω μεταξύ, θέση κατά της Τουρκίας για τη συνεχιζόμενη προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο πήρε ξανά το Στέιτ Ντιπάρτμεντ το μεσημέρι της Τρίτης. 

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η εκπρόσωπος Τύπου, Μόργκαν Όρταγκους, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αποδοκιμάζει τις νέες τουρκικές Navtex και ζητά από την Τουρκία να τερματίσει τις προκλήσεις, ώστε να ξεκινήσει διάλογος με την Ελλάδα.

Αναλυτικά, αναφέρει: 

«Οι ΗΠΑ αποδοκιμάζουν την ανακοίνωση της Τουρκίας για ανανέωση της δραστηριότητας που σχετίζεται με έρευνες σε περιοχές όπου η Ελλάδα κατέχει επίσης δικαιοδοσία στην Ανατολική Μεσόγειο. 

Η ανακοίνωση της Τουρκίας αυξάνει μονομερώς τις εντάσεις στην περιοχή και εσκεμμένα περιπλέκει την επανάληψη κρίσιμων διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ των συμμάχων μας του ΝΑΤΟ, Ελλάδας και Τουρκίας.

Ο εξαναγκασμός, οι απειλές, ο εκφοβισμός και η στρατιωτική δραστηριότητα δεν θα επιλύσουν τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι μονομερείς ενέργειες δεν μπορούν να οικοδομήσουν εμπιστοσύνη και δεν θα παράγουν διαρκές λύσεις. 

Προτρέπουμε την Τουρκία να τερματίσει αυτήν την πρόκληση και να επιτρέψει να ξεκινήσουν διερευνητικές συνομιλίες με την Ελλάδα».

Μάκης Πολλάτος
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ