929 ασθενείς με Covid στα νοσοκομεία του ΕΣΥ στο Λεκανπέδιο - Ανησυχία για κλιμάκωση των κρουσμάτων, μεταλλάξεις και αύξηση των μολύνσεων στα παιδιά 0-9 χρόνων
Τα «σκληρά» επιδημιολογικά δεδομένα των τελευταίων δύο εβδομάδων και η κλιμάκωσή τους, η κυκλοφορία των μεταλλαγμένων στελεχών, η αύξηση των κρουσμάτων στα παιδιά ηλικίας 0-9 χρόνων, και κυρίως η σιωπηρή αναδρομή στις ημέρες του περασμένου Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη απ' όπου ξεκίνησε το δεύτερο κύμα (η πόλη αρχικά και στη συνέχεια όλη η βόρεια Ελλάδα βρέθηκε στη λαίλαπα της επιδημίας κορωνοϊού χωρίς να μπορέσει να την ελέγξει) ήταν οι τέσσερις παράγοντες που έκριναν χθες την εισήγηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων και στη συνέχεια την απόφαση της κυβέρνησης για το γενικό «απαγορευτικό» (lockdown) στην Αττική.
Σημειωτέον, το «απαγορευτικό» βρήκε το ΕΣΥ στην Αττική με 929 ασθενείς στις κλινικές του.
Το Λεκανοπέδιο από αύριο και μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου, όπως ανακοίνωσε το βράδυ της Τρίτης στο διάγγελμά του ο πρωθυπουργός, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, θα βρίσκεται και πάλι σε κλοιό αυστηροποιημένων περιοριστικών μέτρων - θα παρουσιαστούν αναλυτικά σήμερα το μεσημέρι από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, κ. Νίκο Χαρδαλιά. Τα βασικά είναι η αναστολή του λιανεμπορίου και της δια ζώσης εκπαίδευσης για κάθε σχολική βαθμίδα, πλην της ειδικής αγωγής. Επικαλούμενος την εμπειρία της πανδημίας, ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι «όσο πιο γρήγορα εφαρμόζονται οι περιορισμοί, τόσο πιο γρήγορα αίρονται και, όσο δραστικότεροι είναι αυτοί, τόσο μεγαλύτερο το αποτέλεσμά τους».
Στο μεταξύ, στη σημερινή τακτική τους συνεδρίαση οι επιδημιολόγοι της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων αναμένεται να βάλουν στο...επιδημιολογικό μικροσκόπιο και πάλι τη Θεσσαλονίκη η οποία φαίνεται να βρίσκεται σε φάση αναζωπύρωσης της επιδημίας, αλλά και την Αχαΐα (καταγράφηκαν 97 νέα κρούσματα) και την κεντρική Εύβοια στην οποία καταμετρήθηκαν άλλα 87 κρούσματα κορωνοϊού.
Οι παράγοντες που έκριναν την εισήγηση της Επιτροπής
Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε χθες 1.526 κρούσματα κορωνοϊού σε όλη τη χώρα, υπερδιπλάσια από εκείνα της Δευτέρας, και σε κάθε περίπτωση έναν αριθμό κρουσμάτων που αποτελεί μια «αρνητική» αφετηρία για την τρέχουσα εβδομάδα. Υπενθυμίζεται ότι στις εκτιμήσεις των ειδικών αναφέρονταν έως και 2.200 κρούσματα ημερησίως μετά τις 10 Φεβρουαρίου.
Ωστόσο, στη μελανή επιδημιολογική εικόνα προστίθεντο συνεχώς ανησυχητικά στοιχεία τις τελευταίες ημέρες. Εκτός από τον συνεχώς αυξανόμενο αριθμό των κρουσμάτων, διαπιστώθηκε ότι ο κορωνοϊός καταλάμβανε ολοένα και μεγαλύτερο τμήμα της επικράτειας (χθες εντοπίστηκε σε τουλάχιστον 59 περιφερειακές ενότητες) με ό,τι αυτό σημαίνει για την περαιτέρω επιβάρυνση των δημόσιων νοσοκομείων στην πολύμηνη αδιάκοπη προσπάθεια τους να διαχειριστούν τους ασθενείς με λοίμωξη Covid-19.
Καθοριστικό ρόλο είχαν και τα στοιχεία από το Εθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης για τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού SARS-CoV-2. Συνολικά, μέχρι και χθες είχαν ταυτοποιηθεί 412 δείγματα θετικά για το «βρετανικό» μεταλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού (Β.1.1.7) και έξι δείγματα για το «νοτιοαφρικανικό» (Β.1.351). Σύμφωνα με το Δίκτυο αναδείχθηκαν χθες επιπλέον 15 δείγματα θετικά για το «βρετανικό» στέλεχος. Πιο αναλυτικά, τα εννέα δείγματα προέρχονται από τη Θεσσαλονίκη (επτά από την κοινότητα και δύο νοσοκομειακά), τα πέντε από πύλες εισόδου της χώρας και ένα εντοπίστηκε σε νοσοκομείο της Αττικής.
Ανησυχητικό στοιχείο αποτέλεσε και η αύξηση των κρουσμάτων στους ανηλίκους 0-17 χρόνων, με τα παιδιά ηλικίας έως 9 χρόνων να είναι η πιο ισχυρή ηλικιακή ομάδα στα θετικά περιστατικά κορωνοϊού στον ανήλικο πληθυσμό. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανέφερε χθες ο υπουργός Υγείας, κ. Βασίλης Κικίλιας, την τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου καταγράφηκε σημαντική αύξηση κατά 11% στο ποσοστό των κρουσμάτων με ηλικιακό εύρος 0-9 ετών. Ειδικότερα, καταγράφηκαν435 θετικά παιδιά στα 6.676 κρούσματα, έναντι 297 στα 5.059 κρούσματα την προηγούμενη εβδομάδα. Συνολικά οι μεταδόσεις σε παιδιά και εφήβους έχουν αυξηθεί, με τους ειδικούς, βέβαια να ξεκαθαρίζουν ότι δεν προκύπτει βαρύτερη νόσηση στους μικρούς ασθενείς με Covid-19 αυτή την περίοδο, ωστόσο η επίπτωση των μεταλλαγμένων στελεχών στα μικρά παιδιά είναι κάτι που παρακολουθείται.
Το ιικό φορτίο στην Αττική
Στην Αττική, πρώτη στην κούρσα από τις αρχές της πανδημίας, σήμανε για μια ακόμη φορά συναγερμός που την οδήγησε στις 29 Ιανουαρίου στο επίπεδο Β – Αυξημένου κινδύνου του επιδημιολογικού χάρτη. Ωστόσο, μία εβδομάδα από την υπαγωγή του σε αυστηρότερο lockdown, το λεκανοπέδιο σημείωσε δραματική αύξηση της τάξεως 60% στα ενεργά κρούσματα, όπως αναφέρθηκε στην τακτική ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, την περασμένη Παρασκευή.
Το αυστηρό lockdown στην Αττική είχε φανεί ήδη ότι ακολουθεί. Μάλιστα, τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων είχαν συζητήσει διεξοδικά στη μαραθώνια τηλεδιάσκεψη εκείνης της ημέρας, αν το εισηγηθούν ή όχι, με σκληρές αντιπαραθέσεις. Τρεις ημέρες αργότερα τα δεδομένα έμοιαζαν ακόμη πιο απειλητικά. Κατά τη χθεσινή τους έκτακτη συνεδρίαση συμφώνησαν να μην επιτρέψουν να επαναληφθεί στην Αττική ό,τι έγινε στη Θεσσαλονίκη τον περασμένο Οκτώβριο. Συμφώνησαν να εισηγηθούν μέτρα ώστε να προλάβουν το τρίτο κύμα και να καταγραφεί γρήγορη αποκλιμάκωση.
Σχεδόν τα μισά κρούσματα χθες, τα 750, επιβεβαιώθηκαν στην Αττική. Το λεκανοπέδιο καταγράφει μεγάλη επιβάρυνση σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες, ενώ ο χθεσινός αριθμός των κρουσμάτων παρέπεμψε στις δύσκολες ημέρες του περασμένου Νοεμβρίου όταν η επιδημία θέριευε σε όλη τη χώρα, και στην Αττική. Ενδεικτικά, χθες στον κεντρικό τομέα της Περιφέρειας Αττικής δηλαδή στον δήμο Αθηναίων και στους όμορους δήμους Καισαριανής, Βύρωνα, Ζωγράφου, Χαλκηδόνας, Νέας Φιλαδέλφειας, εντοπίστηκαν 206 κρούσματα, στο βόρειο τομέα Αθηνών 109, στο δυτικό τομέα Αθηνών 108. Αντίστοιχα, 102 περιστατικά κορωνοϊού καταγράφηκαν στον Πειραιά, 84 στην ανατολική Αττική, 84 στο νότιο τομέα Αθηνών, 38 στη δυτική Αττική, καθώς και 19 κρούσματα στην ενότητα νήσων Αττικής.
Η επίπτωση στο ΕΣΥ
Αντίστοιχη αύξηση με τα κρούσματα παρουσιάζουν πλέον και οι νέες εισαγωγές, που ξεπερνούν ημερησίως τις 200 -χθες 214 σε όλη τη χώρα. Στο ισοζύγιο με τα εξιτήρια καταγράφεται «πρόβλημα» αφού οι εισαγωγές είναι διπλάσιες από τα εξιτήρια.
Τα νοσοκομεία της Αττικής δέχτηκαν χθες 108 νέους ασθενείς με covid-19, σχεδόν το 50% του συνόλου των ημερήσιων σχετικών εισαγωγών στην επικράτεια - πρόκειται για μία ουσιαστική ένδειξη για την πορεία της επιδημίας στην Αττική, ένα σημάδι που προοικονομεί το νέο κύμα στη χώρα.
Συνολικά, χθες το βράδυ νοσηλεύονταν 1.883 ασθενείς λόγω κορωνοϊού σε όλη τη χώρα, με τους μισούς εξ αυτών στα νοσοκομεία της Αττικής. Οι 1.368 ασθενείς νοσηλεύονταν σε απλές κλινικές και οι 515 σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) Covid.
Στα νοσοκομεία της Αττικής νοσηλεύονταν 929 ασθενείς, με περίπου το 1/3 αυτών στο "Σωτηρία". Στις ΜΕΘ βρίσκονταν 170 ασθενείς. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, έως χθες η πληρότητα των Εντατικών για κορωνοϊό στην Αττική ήταν στο 72%, έναντι 62% την προηγούμενη εβδομάδα.
Σε ό,τι αφορά τις ΜΕΘ, στο υπουργείο Υγείας θα ακολουθήσουν τα επιχειρησιακά βήματα που έκαναν στη Θεσσαλονίκη για την αντιμετώπιση των ασθενών με κορωνοϊό τον περασμένο Νοέμβριο. Δηλαδή θα παραχωρούνται γενικές κλίνες ΜΕΘ στους ασθενείς Covid-19 ανάλογα με τις ανάγκες που προκύπτουν, με ζητούμενο πάντοτε την κάλυψη των αναγκών των ασθενών. Αναλόγως θα αναπτυχθούν ΜΕΘ σε ειδικές κλινικές των νοσοκομείων όπως και στη Θεσσαλονίκη, ενώ και η επίταξη ιδιωτικών κλινικών είναι μέσα στον σχεδιασμό. Παράλληλα, δίνεται μια μεγάλη μάχη με τον χρόνο για τη στελέχωση των νέων κλινών ΜΕΘ που αναπτύσσονται στα νοσοκομεία, που προέρχονται από δωρεές κυρίως του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.
Παναγιώτα Καρλατήρα
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ