Στη δημιουργία ενός, επί της ουσίας, νέου κλάδου των Ενόπλων Δυνάμεων προχωρά το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, έπειτα από την απόφαση του ΚΥΣΕΑ της περασμένης Τρίτης για την δημιουργία μίας αυτόνομης Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικού Πολέμου, η οποία θα υπάγεται απευθείας στον Α/ΓΕΕΘΑ, θα λειτουργεί ως ενιαίο ξεχωριστό σώμα έχοντας στη διάθεσή της όλα τα μέσα και το προσωπικό που απαιτείται, αλλά και δική της έδρα στο Στρατόπεδο «Υποστράτηγου Ανδρέα Καλλίνσκη», στη Νέα Πέραμο Αττικής.
Η ενημέρωση τόσο του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη όσο και των υπολοίπων μελών του Συμβουλίου, επί του συγκεκριμένου σχεδίου από τον Α/ΓΕΕΘΑ κ. Κωνσταντίνο Φλώρο, μονοπώλησε σε σημαντικό βαθμό τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, με αποτέλεσμα από τα εννέα θέματα που είχαν τεθεί προς συζήτηση, να ληφθούν αποφάσεις μόλις για τα δύο. Πιο συγκεκριμένα, οι αποφάσεις αφορούσαν στη νέα δομή των Ε.Δ και την αναδιάρθρωση των Ειδικών Δυνάμεων, ενώ εξετάστηκαν και ορισμένα θέματα που άπτονται του τρέχοντος εξοπλιστικού προγράμματος, χωρίς όμως να υπάρξει κάποια κατάληξη. Σύμφωνα με πληροφορίες ωστόσο, για ορισμένα από τα ζητήματα που είχαν τεθεί στην ατζέντα συζήτησης, όπως η «Εθνική Συνεισφορά στα Προσαρμοσμένα Μέτρα Διασφάλισης της Συμμαχίας για την Τουρκία», ο πρωθυπουργός ζήτησε επιπλέον διευκρινήσεις τόσο από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Νίκο Παναγιωτόπουλο, όσο και από τον υπουργό Ναυτιλίας κ. Γιάννη Πλακιωτάκη.
Σε ότι αφορά την εισαγωγή του αυτοδιοίκητου των Ειδικών Δυνάμεων, η υλοποίησή του έγινε στα αμερικανικά πρότυπα, ενώ ήταν μία από τις βασικές προτεραιότητες του Α/ΓΕΕΘΑ κ. Κ. Φλώρου, προκειμένου να καταστούν πιο ευέλικτες και ακόμη περισσότερο αποτελεσματικές. Ο σχετικός σχεδιασμός είχε ανατεθεί στον μέχρι πρότινος Διοικητή της Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ (ΓΕΕΘΑ/ΔΔΕΕ) και νυν αντιστράτηγο Γεώργιο Τζιτζικώστα. Ο συγκεκριμένος μάλιστα πρόκειται μέσα στις επόμενες ημέρες να αναλάβει τη διοίκηση της νεοσύστατης Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικού Πολέμου, γινόμενος έτσι ο πρώτος διοικητής της. Μέσα στις προθέσεις του υπουργείου Εθνικής Άμυνας είναι να θέσει υπό ένα «καπέλο» την λεγόμενη ελίτ των ελληνικών Ειδικών Δυνάμεων, προκειμένου να υπάρχει καλύτερος συντονισμός αλλά και κεντρική κατεύθυνση στις αποστολές τους.
Στο πλαίσιο αυτό, στη νέα Ειδική Διοίκηση Διακλαδικού Πολέμου, εντάσσονται πλέον οι αμφίβιοι καταδρομείς, το ειδικό τμήμα αλεξιπτωτιστών, οι καταδρομείς και πεζοναύτες, τα τμήματα υποβρύχιων καταστροφών, το τάγμα εναέριου ανεφοδιασμού και η μονάδα αεροπορικών επιχειρήσεων. Παράλληλα συστήνεται και ειδικός αεροπορικός βραχίονας για την μεταφορά των παραπάνω δυνάμεων, στον οποίο πρόκειται άμεσα να ενταχθεί ένας ικανός αριθμός μεταφορικών ελικοπτέρων Chinook και ΝH-90. Το Στρατηγείο της νέας Διοίκησης θα είναι στις εγκαταστάσεις που διαθέτουν οι Ειδικές Δυνάμεις στην Πέραμο, ο εκσυγχρονισμός και επέκταση των οποίων ολοκληρώθηκε πριν από περίπου δύο μήνες, με την παράδοση καινούργιων κτιρίων, την κατασκευής υποστέγου για τα σκάφη ειδικών επιχειρήσεων και της ριζικής αναδιαμόρφωσης του χώρου ελλιμενισμού σκαφών.
Θητεία
Στο πλαίσιο των αλλαγών που προωθεί η κυβέρνηση στη δομή των Ενόπλων Δυνάμεων εντάσσεται και η αύξηση της θητείας, κατά τρεις μήνες, για τους στρατεύσιμους που πρόκειται να καταταγούν τον Μάιο στον Στρατό Ξηράς. Ειδικότερα, οι υπόχρεοι πλήρους θητείας στο Στρατό Ξηράς υπηρετούν πλέον 12 μήνες, αντί για 9 που ίσχυε μέχρι πρότινος, στο πλαίσιο και της εξίσωσης της παραμονής τους στο στράτευμα με τη θητεία των οπλιτών σε Πολεμικό Ναυτικό και Πολεμική Αεροπορία. Να σημειώσουμε πάντως ότι από την σχετική πρόβλεψη εξαιρούνται οι οπλίτες που θα υπηρετήσουν το σύνολο της θητείας τους σε ακριτικές μονάδες του Στρατού Ξηράς, οι οποίες εδρεύουν στην περιοχή της Θράκης και στα νησιά του Αιγαίου κατά μήκος της ελληνοτουρκικής θαλάσσιας οριογραμμής, καθώς οι συγκεκριμένοι θα μπορούν να πάρουν χαρτί απόλυσης μετά το 9μηνο.
Το ίδιο θα ισχύει επίσης και για τους στρατιώτες που θα υπηρετούν στην ΕΛΔΥΚ. Ανάλογη πρόβλεψη υπάρχει και για τους ναύτες που θα κληθούν μέσα στις επόμενες ημέρες να υπηρετήσουν τη θητεία τους σε μάχιμες πολεμικές μονάδες του στόλου αλλά και για τους σμηνίτες που θα υπηρετήσουν σε συγκεκριμένες αεροπορικές εγκαταστάσεις. Πιο συγκεκριμένα, δικαίωμα μειωμένης θητείας θα έχουν οι στρατεύσιμοι που θα κληθούν με την ΕΣΣΟ του Μαΐου (και κάθε επόμενη ΕΣΣΟ), να υπηρετήσουν σε Μονάδες του Στρατού Ξηράς, του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας, που εδρεύουν ή αναπτύσσονται για επιχειρησιακούς λόγους στις περιοχές μόνο της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και των Περιφερειακών Ενοτήτων Έβρου, Καλύμνου, Καρπάθου, Κάσου, Κω και Ρόδου και σε πολεμικά πλοία Συγκροτήματος Αρχηγείου Στόλου, Συγκροτήματος Διοίκησης Διοικητικής Μέριμνας Ναυτικού, Υπηρεσίας Φάρων και Υδρογραφικής Υπηρεσίας, για το Πολεμικό Ναυτικό. Επιπλέον, η ίδια διάρκεια για την στρατιωτική θητεία των 9 μηνών προβλέπεται, εφόσον εκπληρώσουν τη στρατεύσιμη στρατιωτική τους υποχρέωση εξ ολοκλήρου σε Μονάδες Ειδικών Δυνάμεων ή σε Μονάδες - Ανεξάρτητες Υπομονάδες που υπάγονται σε Σχηματισμούς των Ειδικών Δυνάμεων με την ειδικότητα του Καταδρομέα ή Πεζοναύτη.
Σε ό,τι αφορά τους στρατιώτες που είναι υπόχρεοι μειωμένης θητείας (πολύτεκνοι, προστάτες οικογενειών κτλ.) αυτή πλέον καθορίζεται στους 8 μήνες από 6 μήνες που είναι σήμερα. Επίσης ως προς τη θητεία των Δόκιμων Έφεδρων Αξιωματικών και των Έφεδρων Ανθυπολοχαγών του Στρατού Ξηράς, αυτή εξισώνεται με τη διάρκεια της θητείας των αντίστοιχων κατηγοριών του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας (17 μήνες αντί για 14 που ισχύει σήμερα). Καθορίζεται επίσης διάρκεια θητείας 14 μηνών, για τους Δόκιμους Έφεδρους Αξιωματικούς και τους Έφεδρους Ανθυπολοχαγούς του Στρατού Ξηράς που υπηρετούν στη Θράκη και τα νησιά του Αιγαίου, κάτι το οποίο ισχύει ήδη για τους Επίκουρους Σημαιοφόρους του Πολεμικού Ναυτικού και τους Δόκιμους Έφεδρους Αξιωματικούς και τους Έφεδρους Ανθυποσμηναγούς της Π.Α που υπηρετούν σε μονάδες που εδρεύουν στις αντίστοιχες περιοχές.
Γιώργος Διονυσόπουλος
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ