Ο Γιώργος Προκοπίου που ανακηρύχθηκε πλειοδότης για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά δεν είναι ένας οποιοσδήποτε επιχειρηματίας. Είναι από τους μεγαλύτερους εφοπλιστές στον κόσμο με περίπου 120 τάνκερς, πλοία ξηρού φορτίου, μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου και με την περιουσία του να ξεπερνά, σύμφωνα με το Bloomberg τα 2 δισεκατομμύρια δολάρια.
Και αυτός είναι και ο λόγος που η εξαγορά των ναυπηγείων από έναν τέτοιου βεληνεκούς επιχειρηματία αποτελεί ένα πολύ ηχηρό σήμα για τον επαναπατρισμό επενδυτικών κεφαλαίων στη χώρα. Κεφαλαίων που χρειάζονται περισσότερο παρά ποτέ για επενδύσεις και μάλιστα στη ναυπηγοεπισκευή, ένα τομέα -κλειδί για την παγκόσμια οικονομία, στον οποίο κάποτε η Ελλάδα διέπρεπε, αλλά εδώ και πολλές δεκαετίες έχει περάσει στο περιθώριο.
Η ναυτιλιακή του αυτοκρατορία αποτελείται από τέσσερις βασικές ναυτιλιακές εταιρείες και συγκεκριμένα την Dynacom Tankers η οποία, σύμφωνα με την Vesselsvalue, ελέγχει ένα στόλο από 67 δεξαμενόπλοια συνολικής μεταφορικής ικανότητας 11.394.600 dwt. Την Dynagas Holding Ltd με εννεά πλοία μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG Carriers) συνολικής μεταφορικής ικανότητας 1.539.529 κυβικών μέτρων. Την Dynagas LNG Partners με οκτώ LNG Carriers (1.261.938 k.m.) και την Sea Traders με 38 πλοία μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου 3.049.000 dwt και δυο πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων 10.200 teu συνολικά.
Ο κ. Προκοπίου είναι ένας από τους πρωτοπόρους στην αγορά μεταφοράς φυσικού αερίου παγκοσμίως. Δικό του πλοίο, ήταν το Ob Riven που πρώτο το 2013 διέσχισε τα παγωμένα νερά του Aρκτικού Κύκλου, μειώνοντας τις αποστάσεις και αλλάζοντας τον εμπορικό χάρτη.
Ο ίδιος προ διετίας είχε εκφράσει χαρακτηριστικά την αποψή του για τον δρόμο ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας λέγοντας ότι «oι πολιτικοί πρέπει να καθίσουν σε ένα τραπέζι μαζί με τους Έλληνες επιχειρηματίες και επενδυτές με σκοπό να συμφωνήσουν στον τρόπο της ανάπτυξης ώστε να ξαναρχίσουν οι επενδύσεις. Από τους Έλληνες θα αρχίσουν οι επενδύσεις και όχι από τους ξένους. Αυτοί θα έρθουν. Θέλουμε ένα φιλικό προς τους επιχειρηματίες περιβάλλον».
Γεγονός που έκανε πράξη και μάλιστα, όχι επενδύοντας σε πλοία ή ακίνητα όπως συνηθίζει, αφού διαθέτει περίπου 2.500 ακίνητα σε όλη την λεκάνη της Μεσογείου, αλλά στο στοίχημα της αναγέννησης της εγχώριας ναυπηγοιεπισκευαστικής βιομηχανίας, ανοίγοντας τον δρόμο για την επίλυση της διαδικασίας εξυγίανσης και των Ναυπηγείων Ελευσίνας.
Και αυτό γιατί με την απόκτηση από τον Γ. Προκοπίου του Σκαραμαγκά, τα ναυπηγεία μπορούν πλέον να επικεντρωθούν στο εμπορικό κομμάτι, χωρίς πλέον να εξαρτώνται από το εξοπλιστικό πρόγραμμα των 5 δισ. ευρώ του πολεμικού ναυτικού για τις φρεγάτες, μέρος των οποίων μπορούν, υπό την προϋπόθεση της έγκαιρης ολοκλήρωσης της διαδικασίας εξυγίανσης, να κατευθυνθούν στην Ελευσίνα.
Ο Γιώργος Προκοπίου είναι ένας από τους κορυφαίους Έλληνες πλοιοκτήτες και κατατάσσεται στο top 20 των προσωπικοτήτων με τη μεγαλύτερη επιρροή στη διεθνή ναυτιλιακή βιομηχανία, με παρουσία στο αμερικάνικο χρηματιστήριο μέσω της Dynagas LNG Partners.
Αποτελεί έναν από τους πλέον διορατικούς της ναυτιλίας και πρωτοπόρους της αγοράς μεταφοράς φυσικού αερίου, ενώ πρόσφατα έγινε γνωστό ότι ενίσχυσε το ναυπηγικό πρόγραμμα σε LNG carriers, ενεργοποιώντας option για δύο ακόμη πλοία, χωρητικότητας 200.000 κυβικών μέτρων, σε νοτιοκορεάτικο ναυπηγείο.
Σημειωτέον ότι η Dynagas αναμένει μέσα στους επόμενους μήνες την παράδοση από το κινεζικό ναυπηγείο Hudong-Zhonghua Shipbuilding δύο ακόμη πλοίων (Transgas Power και Transgas Force), τα οποία μπορούν να λειτουργούν τόσο ως μεταφορείς LNG όσο και ως μονάδες FSRUs.
Ο πολλές φορές διακριθείς με βραβεία Έλληνας εφοπλιστής με καταγωγή από τη Μυτιλήνη, του οποίου οι κινήσεις βρίσκονται σταθερά στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος, είναι ένας επιχειρηματίας που ανακαλύπτει συνεχώς καινούριους επενδυτικούς προορισμούς.
Ήταν αυτός από τους πρώτους, που έκαναν άνοιγμα στην Kίνα από το 2011 για να λάβουν χρηματοδότηση για το χτίσιμο νέων σκαριών σε κινεζικές γιάρδες, ενώ πλέον στη χώρα του «Κόκκινου Δράκου», όπως και σε άλλες περιοχές του πλανήτη έχει ισχυροποιηθεί και εδραιωθεί ακλόνητα.
Ήταν αυτός, από τους πρώτους που είδε τις τεράστιες προοπτικές των LNG Carriers, ενώ τώρα ετοιμάζεται για νέες μεγάλες εξορμήσεις στο κομμάτι των FSRU, εξετάζοντας τη ναυπήγηση μονάδας και θέλοντας να αξιοποιήσει τη μεγάλη ζήτηση για τέτοιες πλατφόρμες αποθήκευσης και επαναεριοποίησης, με το βλέμμα στραμμένο στις αγορές της Λατινικής Aμερικής, της Mέσης Aνατολής και της N. Aσίας.
Απέκτησε το πρώτο πλοίο το 1971 για λογαριασμό της Dynacom, από κοινού με τον αδελφό του Δημήτρη Προκοπίου, με τον οποίο στη συνέχεια οι δρόμοι τους χώρισαν επιχειρηματικά. Ο Γιώργος Προκοπίου θεωρείται ως ένας από τους μεγαλύτερους ανανεωτές στόλου διεθνώς, κατέχοντας πρωταγωνιστικό ρόλο στις αγοραπωλησίες και τις ναυπηγήσεις πλοίων.
liberal.gr