27 Σεπτεμβρίου 2021

ΟιΓΥΦΤΟΙ που... έκαναν τους γονείς της μικρής Μαρίας καταδικάστηκαν και γι' άλλη παράνομη υιοθεσία!

Η υπόθεση της μικρής Μαρίας είχε δει το φως της δημοσιότητας το 2013 και είχε συγκινήσει την κοινή γνώμη - Είχε απασχολήσει ακόμα και τα διεθνή ΜΜΕ - Πώς οι «γονείς» της μικρής Μαρίας προσπάθησαν ξανά να υιοθετήσουν παρανόμως ξένο κοριτσάκι

Αμετανόητο και αδιόρθωτο το ζεύγος των Ρομά ΓΥΦΤΩΝ από τη Βουλγαρία που εμφανίζονταν με την ιδιότητα των γονέων της πεντάχρονης τότε Μαρίας που εντοπίστηκε το 2013 σε καταυλισμό Ρομά ΓΥΦΤΩΝ στα Φάρσαλα.

Η περιπέτεια της μικρής είχε στρέψει πάνω της τα φώτα των διεθνών μέσων ενημέρωσης, τα οποία την αποκαλούσαν «Ξανθό Αγγελο», και η περιπέτειά της είχε προκαλέσει τεράστια συγκίνηση, αλλά και το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης.

Και είναι αμετανόητοι γιατί ενεπλάκησαν και καταδικάστηκαν για άλλη μία απόπειρα παράνομης υιοθεσίας το ίδιο χρονικό διάστημα και τώρα, μέσα από τις γυναικείες φυλακές του Ελαιώνα Θηβών, η φερόμενη ως μητέρα της μικρής Μαρίας προσέφυγε στον Αρειο Πάγο για να αναιρεθεί η δικαστική απόφαση με την οποία καταδικάστηκε μαζί με άλλα δύο άτομα για τη δεύτερη αυτή παράνομη υιοθεσία.

Τον Οκτώβριο του 2013 είχαν στραφεί όλα τα φώτα της δημοσιότητας στη μικρή Μαρία, η οποία τα πρώτα τρυφερά χρόνια της ζωής της μεγάλωσε όχι στην αγκαλιά των βιολογικών γονέων της, αλλά σε καταυλισμό Ρομά ΓΥΦΤΩΝ στα Φάρσαλα.

Μάλιστα, η τότε εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ευτέρπη Κουτζαμάνη, είχε παρέμβει άμεσα ζητώντας από όλες τις Εισαγγελίες Πρωτοδικών της χώρας να διεξαχθούν κατεπείγουσες έρευνες προκειμένου να διακριβωθεί εάν κατά την πενταετία 2008-2013 που είχε μετατραπεί το χειρόγραφο σύστημα των δηλώσεων των γεννήσεων (καταχώρησης των ληξιαρχικών πράξεων) σε ηλεκτρονικό, είχαν συνταχθεί ληξιαρχικές πράξεις γεννήσεως-μαϊμού με βάση απλές υπεύθυνες δηλώσεις.

Το ζεύγος των Ρομά ΓΥΦΤΩΝ κατηγορήθηκε για απαγωγή ανηλίκου και υφαρπαγή εγγράφων και προφυλακίστηκε. Στην απολογία του ο άνδρας Ρομά ΓΥΦΤΟΣ υποστήριξε ότι όταν ο Βούλγαρος Ρομά ΓΥΦΤΟΣ μαζί με τη φυσική μητέρα της μικρής Μαρίας παρουσιάστηκαν στην οικογένειά του προκειμένου να δώσουν το παιδί, ο ίδιος απουσίαζε και όταν 15 ημέρες μετά επέστρεψε, βρήκε το παιδί στο σπίτι επειδή η γυναίκα του το αγάπησε και έκτοτε δέθηκε με τη μικρή Μαρία, με αποτέλεσμα να την κρατήσουν.


Οι δύο Ρομά ΓΥΦΤΟΙ που «άρπαξαν» την μικρή Μαρία

Μετά τις αποκαλύψεις, ο «Ξανθός Αγγελος» πέρασε στην προστασία του «Χαμόγελου του Παιδιού», όπου υποβλήθηκε σε ιατρικές εξετάσεις και φιλοξενήθηκε σε κάποιο από τα σπίτια του. Τελικά, η μικρή Μαρία μεγάλωσε, μετά από δικαστική απόφαση, στο ασφαλές περιβάλλον του «Χαμόγελου του Παιδιού», η τοποθεσία του οποίου παρέμεινε άγνωστη για την προσωπική προστασία της ίδιας.

Παρ᾿ όλα αυτά, από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων το ζεύγος των Ρομά ΓΥΦΤΩΝ αθωώθηκε λόγω αμφιβολιών για την αρπαγή της πεντάχρονης με τα γαλανά μάτια που είχαν μαγέψει την κοινή γνώμη. Αντίθετα, η γυναίκα καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 2 ετών και ο άνδρας σε φυλάκιση 18 μηνών, με τριετή αναστολή, για ψευδή υπεύθυνη δήλωση και υφαρπαγή ψευδούς βεβαίωσης.

Δεύτερη παράνομη υιοθεσία


Το ίδιο χρονικό διάστημα, δηλαδή τον Σεπτέμβριο του 2013, οι δύο ημεδαποί Ρομά ΓΥΦΤΟΙ κατάφεραν να εκδοθεί από το Τμήμα Γεννήσεων του Δήμου Αθηναίων απόσπασμα ληξιαρχικής πράξης γέννησης νεογέννητου βρέφους. Στη συνέχεια πήγαν στον Δήμο Κατερίνης προκειμένου να δηλώσουν ότι η γυναίκα Ρομά ΓΥΦΤΙΣΣΑ γέννησε ένα κοριτσάκι και ζήτησε να εγγραφεί στην οικογενειακή μερίδα της ως δικό της τέκνο, αλλά αγνώστου πατέρα.

Η προϊσταμένη υπάλληλος του Δημοτολογίου Κατερίνης υποπτεύθηκε ότι κάτι περίεργο συμβαίνει λόγω της μεγάλης ηλικίας της φερόμενης μητέρας, η οποία ήταν τότε 59 ετών, κάτι που φυσιολογικά δεν της επέτρεπε βιολογικά να γίνει μητέρα. Ετσι, ζήτησε τη ληξιαρχική πράξη γέννησης του μωρού. Η απάντηση ήταν ότι δεν την είχαν μαζί τους και ότι θα την προσκόμιζαν αργότερα, μέσα στην ίδια ημέρα, και στη συνέχεια αποχώρησαν.


Η μικρή Μαρία χορεύει σε γλέντι των Ρομά ΓΥΦΤΩΝ

Ωστόσο, δεν επανήλθαν την ίδια ημέρα, αλλά έξι μήνες μετά, η φερομένη ως μητέρα προσκόμισε απόσπασμα ληξιαρχικής πράξης του Δήμου Αθηναίων, στο οποίο αναφερόταν ως χρόνος γέννησης του τέκνου η 5-5-2013 και ότι η δήλωση εγγραφής στο ληξιαρχείο Αθηνών είχε γίνει στις 6-9-2013. Η δήλωση γέννησης είχε γίνει με υπεύθυνη δήλωση του Νόμου 1599/1986 (παλαιού νομοθετικού διατάγματος 105/1969) και ανέφερε ότι το παιδί (θήλυ) το γέννησε στο σπίτι της στην Αθήνα. Το περιστατικό θεωρήθηκε ύποπτο από τους υπαλλήλους του Δημοτολογίου και στη συνέχεια δόθηκε εισαγγελική παραγγελία για διεξαγωγή προανάκρισης. Από εκεί και πέρα άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι της παράνομης υιοθεσίας.

Ετσι, παραδέχτηκαν ότι το παιδί δεν είναι δικό τους, δηλαδή ότι δεν είναι οι βιολογικοί του γονείς, κάτι που αποδείχτηκε και από την εξέταση DNA. Το μωρό, αγνώστων λοιπών στοιχείων, τους το είχε παραδώσει 41χρονη ημεδαπή στα Φάρσαλα της Λάρισας στις αρχές Σεπτεμβρίου του 2013, χωρίς χρηματικό αντάλλαγμα, όπως ισχυρίστηκαν, με σκοπό να δοθεί αργότερα για παράνομη υιοθεσία.

Τελικά από το Πενταμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης καταδικάστηκαν και οι τρεις εμπλεκόμενοι Ρομά ΓΥΦΤΟΙ για αρπαγή ανηλίκου αγνώστων λοιπών στοιχείων, υφαρπαγή ψευδούς βεβαίωσης και διατάραξη της οικογενειακής τάξης.

Η εμπλεκόμενη και στην υπόθεση της μικρής Μαρίας προσέφυγε στον Αρειο Πάγο ζητώντας να αναιρεθεί η καταδικαστική για εκείνην εφετειακή απόφαση, αλλά οι αρεοπαγίτες απέρριψαν ως αβάσιμους όλους τους ισχυρισμούς της. Αντίθετα, μετά την εφαρμογή του νέου Ποινικού Κώδικα οι αρεοπαγίτες διέγραψαν την αποστέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων που της είχε επιβληθεί και της αναγνώρισαν το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς (άρθρο 84 παρ. 2 του νέου Π.Κ.).