Δεν ήταν αυτή καθ’ αυτή η αυτοκτονία του πρωθυπουργού Αλέξανδρου Κορυζή, που προκάλεσε τις θεωρίες συνωμοσίας μια μέρα σαν σήμερα 18 Απριλίου του 1941, ήταν ο τρόπος της…
Στις 6 Απριλίου του 1941 ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξανδρος Κορυζής είπε «όχι» στο αίτημα των Γερμανών Ναζί για απομάκρυνση των βρετανικών δυνάμεων από την Ελλάδα, απορρίπτοντας το τελεσίγραφο που του επέδωσε ο Γερμανός πρεσβευτής, μισή ώρα μετά την έναρξη της γερμανικής εισβολής.
Στις 18 Απριλίου, δώδεκα ημέρες μετά την έναρξη της γερμανικής εισβολής, και ενώ μαίνονταν οι μάχες, ο Κορυζής συμμετείχε σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου· ακολούθησε ιδιαίτερη συνομιλία με τον βασιλιά Γεώργιο Β’. Το τι ειπώθηκε ακριβώς σ' αυτή τη συνομιλία δεν έγινε ποτέ γνωστό, αν και εικάζεται ότι οι δύο άνδρες μπορεί να διαφώνησαν ως προς την συνέχιση του αγώνα με ενδεχόμενη μετακίνηση της ελληνικής κυβέρνησης στην Κρήτη, ή την Κύπρο. Ο Κοριζής - λέγεται ότι - εξήλθε συντετριμμένος από τη συνάντησή.
Ο Γεώργιος έστειλε τον διάδοχο Παύλο στην οικία του πρωθυπουργού, ανησυχώντας για την αντίδρασή του μετά τη συνομιλία τους. Φθάνοντας ο Παύλος και ενώ μιλούσε στην είσοδο της πρωθυπουργικής κατοικίας με την σύζυγο του Κορυζή, ακούστηκαν δύο πυροβολισμοί. Ο Κορυζής είχε αυτοκτονήσει με δύο σφαίρες στην καρδιακή χώρα!
«Ο θάνατός του επήλθεν αιφνιδίως»
Γράφει το «Ελέυθερον Βήμα»: «Χθες την 4ην απογευματινήν ώραν απεβίωσεν αιφνιδίως ο πρόεδρος της Κυβερνήσεως Αλέξανδρος Κορυζής. Ο θάνατός του επήλθεν αιφνιδίως, ευθύς μετά το μεσημβρινόν υπουργικόν συμβούλιον, και ως ήτο επόμενον, το θλιβερόν άγγελμα, διατρέξαν αμέσως την πρωτεύουσαν, εβύθισεν εις λύπην την κοινήν γνώμην, η οποία με τόσην εκτίμησην περιέβαλλε τον αείμνηστον Κορυζήν ιδίως διά την λαμπράν παρ’αυτού διαχείρισιν των τυχών της χώρας κατά το τελευταίο τρίμηνον».
Οι περιστάσεις του θανάτου έχουν οδηγήσει σε αμφισβήτηση της εκδοχής της αυτοκτονίας, όπως το ότι ενώ ήταν δεξιόχειρας χρησιμοποίησε το αριστερό για να αυτοπυροβοληθεί δύο φορές στην καρδιά. Δεν έχει υπάρξει επίσημη γραπτή νεκροψία για τα ακριβή αίτια του θανάτου!
Ακολούθησαν οι φήμες, οι διαδόσεις και ό,τι σήμερα αποκαλούμε θεωρίες συνωμοσίας. Το θέμα έπρεπε, πάση θυσία, να περιοριστεί, αλλιώς κινδύνευε να λάβει ανεπιθύμητες διαστάσεις. Για να σταματήσουν οι «κακόβουλες διαδόσεις», ο Βασιλιάς και η κυβέρνηση έσπευσαν να ανακοινώσουν την οδύνη τους για τον αιφνίδιο θάνατο του Πρωθυπουργού. Ανακοίνωσαν δε πως όσοι διέδιδαν ανυπόστατες πληροφορίες περί αυτοκτονίας θα παραπέμπονταν στα στρατοδικεία! Τι υποστήριζαν οι θεωρίες συνωμοσίας, που και τότε και τώρα και πάντα θα θεριεύουν όταν τα γεγονότα δεν είναι απόλυτα ξεκάθαρα; Έκαναν λόγο για «περίεργη» αυτοκτονία…
Για τα αίτια που προκάλεσαν τον θάνατο του Αλέξανδρου Κορυζή, αναφέρεται ότι «… οι μόνοι άνθρωποι που γνώριζαν την αλήθεια ήταν ο βασιλιάς Γεώργιος, ο υφυπουργός Δημοσίας Ασφαλείας Κωνσταντίνος Μανιαδάκης και ο μυστικοσύμβουλος του Ιωάννης Διάκος. Επίσης, είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι λίγο μετά τη δολοφονία του Κορυζή, ο Γεώργιος έσπευσε να συναντήσει πρώτα τους δύο μυστικοσυμβούλους του, Διάκο και Μανιαδάκη.
Προφανώς, οι άνθρωποι που θα αναλάμβαναν τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης έπρεπε να είναι και της απόλυτης εμπιστοσύνης του Βρετανού πρέσβη. Οι περισσότεροι που αμφισβητούν την θεωρία της αυτοκτονίας επιχειρηματολογούν λέγοντας: «Αποκλείεται ο δεξιόχειρας Κορυζής να έβρισκε τη δύναμη να αυτοπυροβοληθεί για δεύτερη φορά με το αριστερό του χέρι» και «Πώς ένας ηλικιωμένος τραπεζίτης είχε τη δύναμη να αυτοπυροβοληθεί δύο φορές;»...
Οι φανατικοί υποστηρικτές της θεωρίας της δολοφονίας του Κορυζή ισχυρίζονται ότι «βγήκε από τη μέση για να αποφευχθεί κάθε σκέψη για ανακωχή με τους Γερμανούς»... Ακόμη και σήμερα, 71 χρόνια μετά, η ιστορία παραμένει ομιχλώδης...