30 Ιουνίου 2022

Άνγκελα Μέρκελ: H πρώτη δουλειά της μετά την Καγκελαρία


Μετά την πολιτική της καριέρα, θέλει να βάλει το λιθαράκι της στη φιλανθρωπία, την τέχνη και τον πολιτισμό...

Αφού κοιμήθηκε αρκετά, έκανε ταξίδια και ξεκουράστηκε, η τέως Καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, αποφάσισε να αναλάβει νέα καθήκοντά, ύστερα από ένα διάλειμμα σχεδόν επτά μηνών. Όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας «Bild», η 67χρονη Μέρκελ θέλει να προεδρεύσει της κριτικής επιτροπής του πορτογαλικού βραβείου «Gulbenkian» για την ανθρωπότητα.

Το γερμανικό δημοσίευμα επικαλείται εκπρόσωπο της Μέρκελ, που ρωτήθηκε από Γερμανούς δημοσιογράφους στο Βερολίνο. Κατά πάσα πιθανότητα, η Μέρκελ θα αναλάβει την προεδρία της κριτικής επιτροπής το φθινόπωρο, σε συνδυασμό με τη συμμετοχή της στη φετινή τελετή απονομής. Σημειώνεται ότι η τέως Καγκελάριος είχε ενημερώσει προηγουμένως την ομοσπονδιακή κυβέρνηση ότι ήθελε να προεδρεύσει της συγκεκριμένης κριτικής επιτροπής. Σύμφωνα με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου της 15ης Ιουνίου που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, δεν υπάρχουν αντιρρήσεις να αναλάβει η Μέρκελ αυτό το αξίωμα.

Το ομώνυμο ίδρυμα, που ιδρύθηκε στην Πορτογαλία το 1956 από τον Αρμένιο μεγιστάνα πετρελαίου και συλλέκτη έργων τέχνης Calouste Gulbenkian, έχει στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων μέσω της τέχνης, της φιλανθρωπίας, της επιστήμης και της εκπαίδευσης.

Το 2020, το ίδρυμα Gulbenkian ξεκίνησε την απονομή του Βραβείου για την Ανθρωπότητα. Πριν από δύο χρόνια, η πιο διάσημη παγκοσμίως ακτιβίστρια για το κλίμα, η Σουηδή Γκρέτα Τούνμπεργκ, ήταν η πρώτη που έλαβε το βραβείο, αξίας ενός εκατομμυρίου ευρώ.

Η Τούνμπεργκ τιμήθηκε για τον αγώνα της ενάντια στην υπερθέρμανση του πλανήτη και την προστασία του περιβάλλοντος. Το 2021, το βραβείο παρέλαβε ο οργανισμός «Global Covenant of Mayors». Ο νικητής του 2022 θα ανακοινωθεί τον Ιούλιο.

Από την Δευτέρα, όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα, η Άνγκελα Μέρκελ βρίσκεται στην Ουάσιγκτον και το πρώτο που έκανε, ήταν να επισκεφθεί το Εθνικό Μουσείο Αφροαμερικανικής Ιστορίας και Πολιτισμού έχοντας στο πλευρό της τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα. Ο πρώτος αφροαμερικανός πρόεδρος των ΗΠΑ δημοσίευσε μια φωτογραφία τους στο Twitter, γράφοντας χαρακτηριστικά: «Χαίρομαι που μπορώ να αποκαλώ φίλη την Μέρκελ».

Ο ίδιος παραδέχτηκε επίσης ότι κατά την διάρκεια της προεδρικής του θητείας, η Μέρκελ «αντιμετώπισε τις κρίσεις με ρεαλισμό, χιούμορ και την ακλόνητη ηθική της πυξίδα».

Μίνα Αγγελίνη
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ