27 Ιουλίου 2022

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Ολόκληρη η υπομνηματική αναφορά στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για το Μάτι


Ολόκληρη την υπομνηματική αναφορά που κατέθεσαν θύματα και συγγενείς θυμάτων σήμερα στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για την τραγωδία στο Μάτι, έδωσε στη δημοσιότητα η Ζωή Κωνσταντοπούλου, μέσω ανάρτησής της στα social media. 

Με την αναφορά στον Ισίδωρο Ντογιάκο ζητείται η παρέμβασή του προκειμένου να διερευνηθεί και η τέλεση του κακουργήματος της έκθεσης κατά συρροή σε βάρος των 103 νεκρών της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι.

Η ανάρτηση της Ζωής Κωνσταντοπούλου:

ΠΡΟΣ ΤΟΝ κ. ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ
ΥΠΟΜΝΗΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΦΟΡΑ
ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΚΑΤΑ ΣΥΡΡΟΗ
ΠΟΥ ΔΙΑΠΡΑΧΘΗΚΕ ΣΤΟ ΜΑΤΙ
ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΣΥΓΚΑΛΥΨΗΣ ΤΟΥ ΚΑΙ ΥΠΟΘΑΛΨΗΣ ΤΩΝ ΥΠΑΙΤΙΩΝ
ΠΕΡΙΕΧΟΥΣΑ ΚΑΙ ΑΙΤΗΜΑ ΕΞΕΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟΥ ΑΣΚΗΣΕΩΣ ΑΝΑΙΡΕΣΕΩΣ
ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΥΠ’ ΑΡ. 860/2022 ΒΟΥΛΕΥΜΑΤΟΣ
ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΦΕΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ

Αξιότιμε κύριε Εισαγγελεύ του Αρείου Πάγου,

Με την παρούσα απευθυνόμαστε σε εσάς, με την ιδιότητα του Προϊσταμένου Εισαγγελέως όλων των Εισαγγελιών και Εισαγγελέων της χώρας και Ανώτατου Εισαγγελικού Λειτουργού, προκειμένου να παρέμβετε, με τον ενδεδειγμένο, δέοντα και αποτελεσματικό τρόπο, στο πλαίσιο της αρμοδιότητας, της ευθύνης και των καθηκόντων σας, προκειμένου να μην συγκαλυφθεί καμμία πτυχή της υπόθεσης που αφορά το Έγκλημα που διαπράχθηκε στις 23/7/2018 στο Μάτι, τον Νέο Βουτζά, τη Ραφήνα, σε βάρος των 103+ αθώων συνανθρώπων μας, συγγενών, οικείων και γνωστών μας, μεταξύ των οποίων και παιδιά, που έχασαν τη ζωή τους, αλλά και των επιζώντων θυμάτων, που υπέστησαν βαριές και μόνιμες σωματικές βλάβες και εγκαύματα, κινδύνευσαν σοβαρά, έχασαν οικεία και αγαπημένα πρόσωπα στις φλόγες και στη θάλασσα κι έκτοτε βιώνουν εξακολουθητικά τον εφιάλτη.

Ανάμεσα στα θύματα είμαστε και οι περισσότεροι από τους υπογράφοντες την παρούσα υπομνηματική αναφορά προς εσάς, ως έκτακτη ενέργεια αφύπνισης της Εισαγγελικής Αρχής, ώστε να μην επισφραγισθεί ως τετελεσμένη έκβαση της μέχρι σήμερα δικαστικής διερεύνησης της υπόθεσης η περιεχόμενη στο υπ’ αρ. 860/2022 βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών, κατώτερη των περιστάσεων και του δικαστικού καθήκοντος κρίση, σύμφωνα με την οποία η ερευνώμενη υπόθεση αφορά αποκλειστικά πλημμελήματα, ενώ τα κακουργήματα έκθεσης σε κίνδυνο ζωής, για τα οποία τόσο ο ανακριτής της υποθέσεως όσο και το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών διαπίστωσαν την ύπαρξη ισχυρών ενδείξεων και αποδείξεων, κρίνεται ότι δεν μπορούν να διερευνηθούν «για τεχνικούς-δικονομικούς λόγους».

Με βάση το ανωτέρω βούλευμα, όσα συνέβησαν στις 23/7/2018 αποτελούν μόνον πλημμελήματα, αδικήματα τελεσθέντα εξ αμελείας.

Όμως, τα στοιχεία της υπόθεσης βοούν ότι τελέσθηκε κακούργημα, αλλά και ότι έγιναν επισταμένες προσπάθειες συγκάλυψής του. Βοούν ακόμη για μία σύγκρουση στο εσωτερικό της Δικαιοσύνης, ανάμεσα σε εκείνους τους λειτουργούς που επιμένουν, με βάση την αρχή της νομιμότητας, ότι το Κακούργημα πρέπει να διερευνηθεί ανακριτικά και να ασκηθεί ποινική δίωξη σε βάρος των υπαιτίων αφού συγκεντρώνονται επαρκή προς τούτο στοιχεία, και σε εκείνους που αρνούνται πεισματικά την διερεύνηση, υπηρετώντας όχι την αρχή της νομιμότητας, αλλά την «αρχή» της σκοπιμότητας.

Την διάπραξη κακουργήματος έχουν διαγνώσει ήδη αρκετοί αρμόδιοι δικαστικοί λειτουργοί, των οποίων όμως οι ενέργειες για τη διερεύνηση προσκρούουν σε ένα τείχος προστασίας των υπαιτίων, το οποίο είναι αυτοτελώς αξιολογήσιμο ως ειδική και ιδιαίτερη μέθοδος υπόθαλψης και συγκάλυψης. Ο Ανακριτής της υποθέσεως προσπάθησε κατ’ επανάληψη να επεκτείνει τη δίωξη σε βαθμό κακουργήματος, προσκρούοντας στην άρνηση των Εισαγγελέων. Αλλά και όταν, πριν 3 μήνες, το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών, με το υπ’ αρ. 1368/2022 βούλευμά του, αποφάσισε τη συνέχιση της Ανάκρισης για κακούργημα, ώστε να γίνει η δέουσα διερεύνηση, πριν στεγνώσει το μελάνι του βουλεύματος, έγινε έφεση του Εισαγγελέα και βγήκε νέο βούλευμα, το εν θέματι υπ’ αρ. 860/2022 βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών, που ακύρωνε την περαιτέρω ανάκριση για κακούργημα, με το σκεπτικό ότι το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών δεν είχε αυτή την εξουσία.

Η πρωτοφανής δυστοκία και τα επαναλαμβανόμενα προσκόμματα διερεύνησης του κακουργήματος, και μάλιστα σε πείσμα του όγκου των στοιχείων, παραπέμπουν σε ενεργούς μηχανισμούς συγκάλυψης του εγκλήματος, την ώρα που οι ψυχές των αδικοχαμένων, με βασανιστικό θάνατο, συνανθρώπων μας, οι συγγενείς τους, οι τραυματίες και εγκαυματίες, μεταξύ των οποίων και εμείς, αλλά και ολόκληρη η κοινότητα που βίωσε και βιώνει τραυματικά την τραγωδία περιμένουν δικαίωση και τιμωρία για το έγκλημα στην πραγματική του διάσταση.

Φυσικά δεν διαλανθάνει της προσοχής μας το γεγονός ότι, μετά το έγκλημα στο Μάτι και ενώ εκκρεμούσε η κύρια Ανάκριση για τους θανάτους και βαρείς τραυματισμούς, για τους οποίους πολλοί από τους κατοίκους και η υπογράφουσα Ζωή Κωνσταντοπούλου, είχαμε υποβάλει μηνύσεις για έκθεση σε βαθμό κακουργήματος, από την οποία προέκυψε βαριά σωματική βλάβη και θάνατος, νομοθετήθηκε, τον Ιούνιο 2019, με την ψήφιση του λεγόμενου «Νέου Ποινικού Κώδικα» (Ν.4619/2019-ΦΕΚ Α 95/11.06.2019), η απομείωση του αξιοποίνου και ο ποινικός υποβιβασμός των αδικημάτων Έκθεσης και, ειδικότερα, νομοθετήθηκε:

– η πλημμεληματοποίηση της Έκθεσης από την οποία προέκυψε βαριά βλάβη στην υγεία (προβλεπόταν ποινή κάθειρξης μέχρι 10 ετών και με τον νέο Π.Κ. η ποινή μειώθηκε σε…ποινή φυλάκισης τουλάχιστον τριών ετών και μέχρι πέντε ετών) και

– η δραστική μείωση της επαπειλούμενης ποινής για την Έκθεση από την οποία προέκυψε θάνατος (προβλεπόταν ποινή κάθειρξης τουλάχιστον 6 και μέχρι 20 ετών και ήδη η επαπειλούμενη ποινή μειώθηκε σε ποινή κάθειρξης μέχρι 10 ετών)

Πρόκειται για την τελευταία νομοθετική ενέργεια που έγινε πριν την διάλυση της Βουλής το 2019, γεγονός που οδηγεί σε αναπόδραστα και αυτοτελώς αξιολογήσιμα συμπεράσματα.

Εξίσου δεν διαλανθάνουν της προσοχής μας οι πρόσφατες δηλώσεις του Υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας κ. Χρήστου Στυλιανίδη, σε ραδιοφωνική συνέντευξη την οποία παραχώρησε τις 15/7/2022 στους δημοσιογράφους κκ. Βασίλη Χιώτη και Νότη Παπαδόπουλο, όπου απερίφραστα διατύπωσε την πρόθεση αποποινικοποίησης της ευθύνης των μελών της πυροσβεστικής, στο πεδίο ή στο κέντρο επιχειρήσεων, αναφερόμενος ειδικά «στα γεγονότα στο Μάτι και τα περσινά» και διατυπώνοντας, εξανιστάμενος, την διαπίστωση ότι «υπάρχει ποινικοποίηση των επιχειρησιακών αποφάσεων», που δημιουργεί «πρόβλημα αυτοπεποίθησης των ηγητόρων του πυροσβεστικού σώματος»! «Είναι δυνατόν να έχουμε σήμερα 107 ανθρώπους να είναι σήμερα στο ενδεχόμενο καταδίκης;», διερωτήθηκε ηχηρά και με νόημα, ξεδιπλώνοντας άλλη μία απόπειρα παρέμβασης στην εκκρεμή ποινική υπόθεση του Εγκλήματος στο Μάτι.

Η σημερινή μας ενέργεια έχει ως στόχο να θέσει ευθέως και απ’ ευθείας σε εσάς το ζήτημα της διερεύνησης του κακουργήματος της Έκθεσης κατά συρροή, που δεν επιτρέπεται, ούτε ηθικά ούτε νομικά, να θαφτεί με δικονομικά προσχήματα, όπως αυτά που χρησιμοποίησε το Συμβούλιο Εφετών Αθηνών, στο πρόσφατο υπ’ αρ. 860/2022 βούλευμά του (29/6/2022). Ούτε επιτρέπεται να «ξεπλυθεί νομοθετικά», με φωτογραφικές νομοθετικές παρεμβάσεις, οι οποίες είναι προδήλως αντισυνταγματικές και συνιστούν ευθεία παρέμβαση της εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας στο έργο της δικαστικής εξουσίας. Εξάλλου, όσο έντονη και υπερχειλής και εάν είναι η «πολιτική βούληση» να μείνουν στο απυρόβλητο οι υπεύθυνοι και κυρίως οι εξ αυτών υψηλά ιστάμενοι, άλλο τόσο προσεκτική και αποστασιοποιημένη από την βούληση αυτή θα έπρεπε να είναι η Δικαιοσύνη, όπως εκφράζεται τόσο από τους δικαστικούς όσο και από τους Εισαγγελικούς λειτουργούς- οι οποίοι τελούν υπό την ιεραρχική εποπτεία σας.

Αν το Συμβούλιο Εφετών Αθηνών έκρινε ότι δεν ήταν σωστή δικονομικά η παραγγελία περαιτέρω ανάκρισης για κακούργημα από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών, γιατί τούτο συνιστούσε υπέρβαση εξουσίας του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών, θα όφειλε πάντως να πράξει δικονομικώς τα δέοντα ως προς τις κρίσεις και διαπιστώσεις του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών περί συνδρομής σοβαρών ενδείξεων και αποδείξεων τελέσεως κακουργήματος και να ακολουθήσει την επιβαλλόμενη δικονομική διαδρομή, της εξαγωγής και διαβίβασης αντιγράφων του βουλεύματος και της δικογραφίας προς τον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, άλλως προς τον κ. Εισαγγελέα Εφετών Αθηνών, για να εξετασθεί το ενδεχόμενο ασκήσεως ποινικής διώξεως και διενέργειας συμπληρωματικής ανακρίσεως.

Όμως, το Συμβούλιο Εφετών Αθηνών ουδέν σχετικό έπραξε, παρά αρκέσθηκε σε διαπιστώσεις περί υπέρβασης εξουσίας από πλευράς του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών. Έτσι, όμως, υπέπεσε το ίδιο σε αρνητική υπέρβαση εξουσίας, ενώ συνέπραξε και στον επιδιωκόμενο από πολλούς ενταφιασμό της ποινικής διερεύνησης του κακουργήματος, κατά παράβαση της αρχής της νομιμότητας, αλλά και των συνδεδεμένων με αυτήν υπηρεσιακών καθηκόντων δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών.

Σας ενημερώνουμε ότι η σημερινή μας ενέργεια, ακόμη και εάν εσείς ουδέν σχετικό πράξετε, πράγμα που απευχόμαστε και που θα επιτείνει την απογοήτευση και αγανάκτησή μας για τους σκανδαλώδεις μέχρι σήμερα χειρισμούς, θα ακολουθηθεί και από την συλλογή και ανάδειξη των στοιχείων που αποδεικνύουν το κακούργημα και την υποβολή συμπληρωματικής μήνυσης.

Επειδή η παρούσα αναφορά μας είναι νόμιμη, βάσιμη και αληθής, κατατίθεται δε προς διασφάλιση υπέρτερου δημοσίου συμφέροντος που άπτεται της αμερόληπτης και αδέκαστης λειτουργίας της Δικαιοσύνης

Επειδή το ολοκαύτωμα σε καιρό Ειρήνης που συνέβη στο Μάτι, τον Ν. Βουτζά και τη Ραφήνα στις 23/7/2018 δεν μπορεί να συρρικνωθεί σε βαθμό πλημμελήματος, οι δε σχετικές απόπειρες συγκροτούν πρόκληση προς την Ελληνική Κοινωνία και προσβολή στη μνήμη των νεκρών και στο δράμα των ζωντανών

Επειδή η Δικαιοσύνη δεν επιτρέπεται να μετατρέπεται σε εργαλείο των ισχυρών, αλλά πρέπει πάντοτε να βρίσκεται στο πλευρό των αδύναμων και των απλών πολιτών, αρωγός στην απαίτηση λογοδοσίας κάθε υπαιτίου, όσο υψηλά ιστάμενος και εάν είναι

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ
ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ
Και με την ρητή επιφύλαξη παντός δικαιώματός μας
ΖΗΤΟΥΜΕ

– Να παραγγείλετε την δέουσα διενέργεια όλων των απαιτούμενων Εισαγγελικών πράξεων για την ποινική διερεύνηση του Κακουργήματος της Έκθεσης κατά συρροή και κάθε άλλου συναφούς αδικήματος επί του οποίου δεν έχει αποφανθεί μέχρι σήμερα με τρόπο δεσμευτικό και αμετάκλητο η Δικαιοσύνη
– Να παραγγείλετε ομοίως την δέουσα διενέργεια όλων των απαιτούμενων Εισαγγελικών πράξεων για τη διερεύνηση αξιοποίνων πράξεων συγκάλυψης του αδικήματος και υπόθαλψης των υπαιτίων

– Να εξετάσετε αυτεπαγγέλτως το ενδεχόμενο ασκήσεως αναιρέσεως κατά του υπ’ αρ. 860/2022 Βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών ως προς τις διατάξεις του με τις οποίες κρίνεται αναρμόδιο για την παραγγελία ανάκρισης για το αδίκημα της Έκθεσης σε βαθμό κακουργήματος το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών, αλλά παραλείπεται κάθε άλλη νόμιμη ενέργεια για την επιβεβλημένη διερεύνηση, κατά παράβαση της αρχής της νομιμότητας και του συναφούς δικαστικού και υπηρεσιακού καθήκοντος

(Συνημμένα 2 σχετικά και 2 εξουσιοδοτήσεις)
Αθήνα, 27/7/2022
Με τιμή,
Ζωή Κωνσταντοπούλου
Οι αιτούντες κάτοικοι και πολίτες