06 Αυγούστου 2022

Νέα καταδίκη του Άλεξ Τζόουνς: Αποζημίωση 45,2 εκατ. δολαρίων θα καταβάλει ο συνωμοσιολόγος


Ο ιδρυτής του Infowars κρίθηκε ένοχος για διασπορά ψευδών ειδήσεων - Έίχε χαρακτηρίσει τη σφαγή στο Σάντι Χουκ το 2012 «φάρσα» της αμερικανικής κυβέρνησης - Την ημέρα εκείνη ένας 20χρονος ένοπλος σκότωσε 20 μαθητές και έξι εκπαιδευτικούς και στη συνέχεια αυτοκτόνησε

Ο διαβόητος ακροδεξιός συνωμοσιολόγος Άλεξ Τζόουνς καταδικάστηκε χθες Παρασκευή από δικαστήριο του Τέξας να καταβάλει αποζημίωση ύψους 45,2 εκατομμυρίων δολαρίων στους γονείς ενός εκ των θυμάτων του μακελειού στο σχολείο Σάντι Χουκ του Κονέκτικατ, το οποίο υποστήριζε πως δεν ήταν παρά μια «φάρσα». Ο ιδρυτής του Infowars κρίθηκε ένοχος για διασπορά ψευδών ειδήσεων, η ποινή έχει χαρακτήρα κυρώσεως και το ποσό που επιδικάστηκε είναι επιπλέον της αποζημίωσης των 4,1 εκατομμυρίων δολαρίων που είχε επιβληθεί για δυσφήμηση.

Ο Νιλ Χέσλιν και η Σκάρλετ Λιούις, διαζευγμένοι γονείς του δολοφονημένου 6χρονου Τζέσε Λιούις, κατέθεσαν ότι υποστηρικτές των θεωριών συνωμοσίας που διέδιδε ο Άλεξ Τζόουνς τους παρενοχλούσαν και τους απειλούσαν επί χρόνια λόγω της ψευδής πεποίθησης ότι έλεγαν ψέματα για τον θάνατο του γιου τους στις 14 Δεκεμβρίου 2012. Την ημέρα εκείνη ένας 20χρονος ένοπλος σκότωσε 20 μαθητές και έξι εκπαιδευτικούς και στη συνέχεια αυτοκτόνησε.

Η Λιούις τόνισε ότι πιστεύει ότι ο Τζόουνς γνώριζε ότι οι ισχυρισμοί του περί «φάρσας» ήταν ψευδείς, αλλά τις διέδιδε ούτως ή άλλως επειδή προσέλκυαν ακροατές και τον βοήθησαν να εμπορευτεί συμπληρώματα και άλλα προϊόντα που προωθούσε μέσα από τις ραδιοφωνικές εκπομπές του.

Ο συνωμοσιολόγος Άλεξ Τζόουνς υποστήριξε κατά την απολογία του πως ήταν «τρελό» από μέρους του να ισχυριστεί ότι η σφαγή στο σχολείο του Σάντι Χουκ το 2012 δεν συνέβη ποτέ και «μετανιωμένος» είπε στους ενόρκους ότι η ένοπλη επίθεση ήταν «100% αληθινή».

Ο Τζόουνς, ο οποίος υπήρξε εξέχουσα φυσιογνωμία των ακροδεξιών κύκλων και υποστηρικτής του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, είχε χαρακτηρίσει τη σφαγή στο Σάντι Χουκ «φάρσα» της αμερικανικής κυβέρνησης που θα χρησίμευε ως πρόσχημα για τον περιορισμό της οπλοκατοχής.

Η εταιρεία του Άλεξ Τζόουνς, Free Speech Systems LLC, κήρυξε πτώχευση την προηγούμενη εβδομάδα.