08 Φεβρουαρίου 2023

Εκπαιδευτική τηλεόραση για τους απόδημους Έλληνες - Ποια μαθήματα μπορούν να κάνουν


Την εκπαιδευτική τηλεόραση θα μπορούν να χρησιμοποιούν οι Έλληνες του εξωτερικού ως συμπληρωματική μέθοδο εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας, της ιστορίας και του πολιτισμού. Το σχετικό πρωτόκολλο υπέγραψαν, ο υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Κατσανιώτης και η υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Ζέττα Μ. Μακρή.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας «με στόχο τη σύσφιγξη των σχέσεων της Ελλάδας με τους Έλληνες της Διασποράς και την ενίσχυση της επαφής του Απόδημου Ελληνισμού με την πολιτιστική μας κληρονομιά, το Πρωτόκολλο Συνεργασίας ανοίγει προοπτικές για την πρόσβαση των απανταχού Ομογενών στο τηλεοπτικό πρόγραμμα που διατίθεται ανά τάξη στον διαδικτυακό τόπο της Εκπαιδευτικής Τηλεόρασης και αφορά στην Πρωτοβάθμια και στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, καθώς και σε επιμέρους θεματικές για την ελληνική γλώσσα, την ιστορία και τον πολιτισμό».

Σημειώνεται, τέλος, ότι οι συμβαλλόμενοι φορείς προτίθενται να υλοποιούν, να συντονίζουν, να παρακολουθούν αλλά και να εμπλουτίζουν περαιτέρω τις δράσεις τους στον τομέα της αξιοποίησης της Εκπαιδευτικής Τηλεόρασης η οποία καθίσταται, πλέον, ένα σύγχρονο και καινοτόμο εργαλείο διδασκαλίας και για τους Απόδημους Έλληνες. Μετά την υπογραφή του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας ο κ. Κατσανιώτης δήλωσε «Η διατήρηση της Γλώσσας για όλους τους Έλληνες που ζουν απανταχού της Γης, είναι μια μεγάλη πρόκληση. Ειδικά με κάθε γενιά που γεννιέται μακριά από την Ελλάδα, το εγχείρημα φαντάζει όλο και πιο δύσκολο. Για το λόγο αυτό και είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που δημιουργούνται σύγχρονα εργαλεία, που διευκολύνουν αυτόν τον άθλο.  Η νέα πρωτοβουλία δίνει τη δυνατότητα πρόσβασης των απανταχού Ομογενών στο πρόγραμμα της εκπαιδευτικής τηλεόρασης. Πρόκειται για ένα πλούσιο, εγκεκριμένο  εκπαιδευτικό υλικό που αφορά στην Πρωτοβάθμια και στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, καθώς και σε επιμέρους θεματικές για την ελληνική γλώσσα, την ιστορία και τον πολιτισμό. Η νέα αυτή υπηρεσία μπαίνει δίπλα στην ψηφιακή μαθησιακή πλατφόρμα «StaEllinika.com» που ήδη λειτουργεί, έχει πάνω από 35.000 χρήστες της Διασποράς και προσφέρει 4 διαφορετικά μαθήματα για αρχάριους μαθητές όλων των ηλικιών, από προσχολικό επίπεδο μέχρι εφήβους και ενήλικες».

Παράλληλα, ο Υφυπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι τα νέα εκπαιδευτικά εργαλεία για την Ομογένεια συμπληρώνουν το ευρύ φάσμα ψηφιακών υπηρεσιών που έχουν ενεργοποιηθεί τα τελευταία χρόνια για την εξ αποστάσεως εξυπηρέτηση των Ελλήνων του εξωτερικού από τις διπλωματικές αρχές και το Ελληνικό Δημόσιο. Από την πλευρά της η κ. Μακρή δήλωσε: «Σήμερα, υπογράψαμε και εδραιώσαμε μια συνέργεια που είναι απαραίτητη για την διάδοση της ελληνικής γλώσσας, καθοριστική για τη συνέχεια του Έθνους μέσω της καλλιέργειας εθνικής, ιστορικής και πολιτιστικής συνείδησης, καινοτόμα στον τρόπο εφαρμογής, σύγχρονη σε εκπαιδευτικό και παιδαγωγικό περιεχόμενο, προσανατολισμό και πρακτική. Η αξιοποίηση της Εκπαιδευτικής Τηλεόρασης ως συμπληρωματικής μεθόδου εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας από τους Απόδημους Έλληνες  αποτελεί την εκκίνηση μιας, ακόμα, σπουδαίας πρωτοβουλίας σύσφιξης και ενδυνάμωσης των δεσμών των Απόδημων Ελλήνων με την πατρίδα, τη γλώσσα, την ιστορία, τον πολιτισμό. Η ελληνική κυβέρνηση αισθάνεται ιδιαίτερη ευθύνη προς τους εκατοντάδες χιλιάδες Απόδημους Έλληνες και ηθικό χρέος προς τη νέα γενιά και κάθε επόμενη γενιά Ελλήνων που μεγαλώνουν και ζουν μακριά από την Ελλάδα. Αυτήν την ευθύνη φροντίζουμε με κάθε πρόσφορο μέσο, με κάθε δυνατότητα συνεργασίας, με κάθε νέα οπτική που έρχεται να συμπληρώσει την εικόνα του οικουμενικού Ελληνισμού μέσα από την διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας, της ελληνικής παιδείας, των ελληνικών γραμμάτων».