07 Φεβρουαρίου 2023

📺Σεισμός στην Τουρκία: H ανατριχιαστική βοή των 7,8 Ρίχτερ - Καρέ καρέ το χτύπημα του Εγκέλαδου


Εικόνες βιβλικής καταστροφής επικρατούν από τα ξημερώματα της Δευτέρας στην Τουρκία μετά τον σεισμό των 7,8 Ρίχτερ που χτύπησε το νότιο τμήμα της χώρας καθώς και τη Βόρεια Συρία. Την ώρα που τα σωστικά συνεργεία δίνουν μάχη με τον χρόνο προκειμένου να εντοπίσουν εγκλωβισμένους στα συντρίμμια κτιρίων που έχουν καταρρέυσει τα social media έχουν κατακλειστεί από βίντεο που δείχνουν καρέ καρέ το χτύπημα του Εγκέλαδου.

Ένα από αυτά καταγράφει ακριβώς τη στιγμή που ο ισχυρός σεισμός χτυπά, ενώ ταυτόχρονα ο νυχτερινός ουρανός φωτίζεται από αστραπές, σχηματίζοντας μια εικόνα. βγαλμένη από θρίλερ. Μάλιστα η βοή είναι τέτοια που «σκεπάζει» κάθε άλλο ήχο μέσα στη νύχτα. 


«Είχε ισχύ όσο 130 ατομικές βόμβες» λέει Τούρκος σεισμολόγος

«Ο σεισμός στην Τουρκία στις 6 Φεβρουαρίου 2023, ο οποίος αναμενόταν για αιώνες στο ρήγμα των περιοχών, Χατάι, Οσμάνιγιε, Καχραμανμαράς και Γκαζιαντέπ, είχε μέγεθος 7,4 Ρίχτερ, την ισχύ 130 ατομικών βομβών και διήρκησε 43 δευτερόλεπτα, είχε 5 χιλιόμετρα εστιακό βάθος και ήταν πολύ καταστροφικός. Η καταστροφή είναι τεράστια σε μία κρύα ημέρα του χειμώνα», έγραψε στο Twitter ο καθηγητής σεισμολογίας δόκτωρ Οβγκιούν Αχμέτ Ερτζάνσε σε ανάρτησή του στο Twitter.

«Το επίκεντρο του σεισμού βρίσκεται στη συμβολή τεσσάρων μεγάλων ρηγμάτων, της Νεκράς Θάλασσας, της Ανατολικής Ανατολίας, της Αραβικής τεκτονικής πλάκας και του Τόξου της Κύπρου», σημείωσε ακόμα ο Οβγκιούν Αχμέτ Ερτζάν και πρόσθεσε ότι ο σεισμός ήταν ο μεγαλύτερος που θα μπορούσε να δώσει η περιοχή και ήταν μεγέθους 11 στην κλίμακα καταστροφής.

Ο Τούρκος καθηγητής σεισμολογίας έκανε λόγο «για έναν σεισμό που δεν έχει ξαναδεί ο κόσμος», αναφερόμενος στις μεγάλες δονήσεις που έπληξαν την Τουρκία, αλλά και τη Συρία, τα ξημερώματα της Δευτέρας (06.02.2023), με πάνω από 5.0000 νεκρούς και πολλές άλλες χιλιάδες τραυματίες. Όπως εξήγησε ο δόκτωρ Οβγκιούν Αχμέτ Ερτζάνσε, ο σεισμός είχε ισχύ ίση με 130 ατομικές βόμβες, συμπληρώνοντας πως «το επίκεντρο του σεισμού βρίσκεται στη συμβολή τεσσάρων μεγάλων ρηγμάτων, της Νεκράς Θάλασσας, της Ανατολικής Ανατολίας, της Αραβικής τεκτονικής πλάκας και του Τόξου της Κύπρου» και «ήταν μεγέθους 11 στην κλίμακα καταστροφής».