03 Φεβρουαρίου 2023

Δημοσκόπηση της Marc: Οι αυξήσεις που «καίνε» τους πολίτες – Πώς κρίνουν τα μέτρα της κυβέρνησης


Το δεύτερο μέρος της μεγάλης μηνιαίας δημοσκόπησης της MARC για τον ΑΝΤ1 παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού με τον Νίκο Χατζηνικολάου.

Στο στούντιο μαζί με τον Νίκο Χατζηνικολάου βρέθηκε ο Διευθύνων Σύμβουλος της MARC, Θωμάς Γεράκης, ο οποίος ανέλυσε τα στοιχεία του Β’ μέρους της δημοσκόπησης.

Όπως προκύπτει από τη δημοσκόπηση, σε ερώτημα σχετικά με τις προσωπικές προσδοκίες τους για το 2023, το 35,9% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι θα είναι «καλύτερη χρονιά», το 32,1% «περίπου ίδια» ενώ το 30,5% απαντά «χειρότερη χρονιά».



Στο ερώτημα πού πρέπει να δώσει προσοχή η κυβέρνηση (με δυνατότητα μίας επιλογής), το 31,2% των συμμετεχόντων στη δημοσκόπηση απαντά στην αντιμετώπιση της ακρίβειας, το 27,6% στην οικονομία/ανάπτυξη, το 21,8% στην υγεία, το 9,2% στην παιδεία, το 4,4% στην ασφάλεια των πολιτών, το 2,6% στη λειτουργία των θεσμών και ίδιο ποσοστό απαντά στην εξωτερική πολιτική.





Στο ίδιο ερώτημα αλλά με δυνατότητα δύο επιλογών, η απάντηση «αντιμετώπιση ακρίβειας» αναδεικνύεται πρώτη με ποσοστό 47,1%.

Ακολουθούν η υγεία με 46,6%, η οικονομία/ανάπτυξη με 42,1%, η παιδεία με 24%, η ασφάλεια των πολιτών με 13,5%, η εξωτερική πολιτική με 8,9% και η λειτουργία των θεσμών με 6,9%.





Οι αυξήσεις στα τρόφιμα/σούπερ μάρκετ είναι αυτές που «καίνε» περισσότερο τους πολίτες, όπως προκύπτει από τις απαντήσεις σε σχετικό ερώτημα.

Η συγκεκριμένη απάντηση συγκεντρώνει ποσοστό 54,7%, ενώ ακολουθούν οι αυξήσεις στην ηλεκτρική ενέργεια με 22,4%, στη βενζίνη με 10,1%, στο πετρέλαιο θέρμανσης/φυσικό αέριο με 8,3%, στα ενοίκια 1,9%, στην ένδυση/υπόδηση 0,4%.





«Σχεδόν καμία βοήθεια» κρίνει το 45,8% των ερωτηθέντων πως είναι τα μέτρα στήριξης που έχει λάβει η κυβέρνηση, ενώ το 34,8% τα χαρακτηρίζει «μικρή, αλλά αναγκαία βοήθεια» και το 18,8% ως «σημαντική βοήθεια».



Σχετικά με το «καλάθι του νοικοκυριού» και εάν αυτό συμβάλλει στην συγκράτηση των τιμών, το 70% εκτιμά πως «όχι» και «μάλλον όχι», ενώ το 27,3% κρίνει πως «ναι» και «μάλλον ναι».



Ως κύρια αιτία έλλειψης των φαρμάκων, το 51,4% των πολιτών κρίνει πως είναι η «κερδοσκοπία στο χώρο εμπορίας», το 22,6% η «διεθνής έλλειψη πρώτων υλών» και το 20,9% απαντά «λανθασμένοι κυβερνητικοί χειρισμοί».



Σύμφωνα με την δημοσκόπηση, το 56,9% κρίνει ως «σωστή/μάλλον σωστή» την απόφαση να κηδευτεί ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος ως ιδιώτης, το 31,6% ως «λάθος/μάλλον λάθος», ενώ το 11,5% των συμμετεχόντων δεν απαντά στο ερώτημα.