04 Ιουνίου 2023

📺Έβρος: Σε δύο περιοχές εντοπίστηκαν ΛΑΘΡΟμετανάστες, ανάμεσά τους και παιδιά – Σε επιφυλακή οι ελληνικές αρχές-Επικοινωνία με την νέα τουρκική κυβέρνηση


Σε δύο περιοχές έχουν εντοπιστεί μετανάστες, μεταξύ των οποίων και παιδιά, στον βόρειο Έβρο. Οι δεκάδες μετανάστες βρίσκονται σε τουρκικό έδαφος, ωστόσο, η παρουσία τους και η φερόμενη προτροπή της τουρκικής στρατοχωροφυλακής ώστε να περάσουν σε ελληνικό έδαφος, έχει θέσει σε συναγερμό τις δυνάμεις ασφαλείας στον Έβρο.

Συναγερμός στον Έβρο: Περίπου 80 μετανάστες σε νησίδα στα Μαράσια – Εικόνες από το σημείο
Οι νεότερες πληροφορίες, αναφέρουν ότι συνολικά 100 μετανάστες έχουν εντοπιστεί στα δύο αυτά σημεία. Περίπου 70-80 άνθρωποι βρίσκονται πάνω σε νησίδα στα Μαράσια, κοντά στο τριεθνές σημείο του Έβρου, (σύνορο Ελλάδας- Τουρκίας- Βουλγαρίας).

Επίσης, σύμφωνα με την ΕΡΤ, άλλοι 25 μετανάστες βρίσκονται στη Νέα Βύσσα, κοντά στο σημείο της Πράσινης Πόρτας. Σε ό,τι αφορά στην δεύτερη αυτή περίπτωση, οι ελληνικές αρχές ενημερώθηκαν για τις συντεταγμένες από ΜΚΟ και, όπως διαπιστώθηκε, τα άτομα βρίσκονται σε τουρκικό έδαφος.


Αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι καθώς οι μετανάστες βρίσκονται σε τουρκικό έδαφος, οι ελληνικές αρχές δεν μπορούν να επιχειρήσουν, ωστόσο, παρακολουθούν τις εξελίξεις.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ελληνικές αρχές ενημέρωσαν τις τουρκικές για την ύπαρξη των παράτυπων μεταναστών, χωρίς όμως μέχρι στιγμής να έχει γίνει κάποια ενέργεια από την πλευρά τους.

Το OPEN μετέδωσε νωρίτερα εικόνες από τη νησίδα στα Μαράσια, όπου βρίσκονται οι μετανάστες. Ανάμεσά τους είναι και παιδιά, τα οποία ακούγονται να φωνάζουν βοήθεια και βρέφη να κλαίνε. Οι μετανάστες είναι μια ανάσα από το ελληνικό έδαφος, όμως φαίνεται ότι δεν έχουν βάρκα για να περάσουν απέναντι και οι Τούρκοι διακινητές τους άφησαν εκεί.

Σημειώνεται ότι την περασμένη Πέμπτη μία ομάδα 135 ατόμων πέρασαν παράνομα τα σύνορα και συνελήφθησαν από τις ελληνικές Αρχές στη Νέα Βύσσα.

Η ρεπόρτερ του OPEN είπε ότι ένας άνδρας της φώναζε ότι πεθαίνει και πρέπει να τον βοηθήσει.

Δείτε το ΒΙΝΤΕΟ του OPEN


Έβρος: Επιβεβαιώνει η Αθήνα την παρουσία μεταναστών σε νησίδα – Η επικοινωνία με την νέα τουρκική κυβέρνηση

Επιβεβαιώνει η Αθήνα ότι εντοπίστηκαν μετανάστες σε νησίδα, στον Έβρο, σημειώνοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει απευθυνθεί από χθες στην τουρκική για τον συντονισμό των συνοριακών αρχών και την αποτροπή παράνομων διελεύσεων.

Οι ελληνικές αρχές προβαίνουν στις αναγκαίες ενέργειες, ώστε με σεβασμό στο εθνικό, ενωσιακό και το διεθνές δίκαιο, να αποτραπεί κάθε αντικανονική είσοδος αλλοδαπού στη χώρα, επισημαίνεται.

Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωση από το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού Ι. Σαρμά αναφέρονται τα εξής:

«Οι ελληνικές αρχές προβαίνουν στις αναγκαίες ενέργειες ώστε, με σεβασμό στο εθνικό, ενωσιακό και το διεθνές δίκαιο, να αποτραπεί κάθε αντικανονική είσοδος αλλοδαπού στη χώρα.

Τις τελευταίες ημέρες, η χαμηλή στάθμη των υδάτων του ποταμού Έβρου ευνοεί την παράνομη διέλευση μεταναστών, με χρησιμοποίηση νησίδων που εμπίπτουν και στην ελληνική και την τουρκική επικράτεια. Σε μια τέτοια νησίδα, ογδόντα περίπου μετανάστες κατέληξαν στο ελληνικό τμήμα.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει απευθυνθεί στην τουρκική κυβέρνηση, που ορκίστηκε χθες, για τον συντονισμό των συνοριακών αρχών και την αποτροπή παράνομων διελεύσεων».