Στην διαχείριση της κακοκαιρίας Daniel, την κριτική που δέχεται η κυβέρνηση, και την επόμενη μέρα μετά τις πλημμύρες αναφέρθηκε ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου.
Αρχικά ο κ. Κικίλιας έβαλε τέλος στα σενάρια περί παραίτησής του. «Δεν έχω μάθει να φυγομαχώ. Δεν φυγομάχησα το 2014 ως υπουργός Προστασίας του Πολίτη μέχρι τις εκλογές, δεν φυγομάχησα ως υπουργός Υγείας μέσα στην πανδημία μέχρι να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα εμβολιασμού. Δεν θα φυγομαχήσω τώρα με τις μεγαλύτερες πυρκαγιές και πλημμύρες που έχει βιώσει η χώρα για δεκαετίες. Φυσικά ο διορισμός και η σύνθεση της κυβέρνησης είναι αποκλειστικό προνόμιο του πρωθυπουργού» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Μιλώντας για την διαχείριση της κακοκαιρίας, ο κ. Κικίλιας τόνισε ότι μέρες πριν από την κακοκαιρία, όταν υπήρχαν οι πρώτες προβλέψεις, είχαν σταλεί ενημερώσεις σε Περιφέρειες και Δήμους, ενώ τέθηκαν και ερωτήματα, σε πολλά εκ των οποίων δεν δόθηκαν απαντήσεις.
«Εκδώσαμε προληπτικά και νωρίς οδηγίες για την κακοκαιρία και στείλαμε κατεπειγόντως επιστολές σε περιφέρειες και δημάρχους. Άρα στο κομμάτι της πρόληψης κρούσαμε τον κώδωνα του κινδύνου, έκανα συνέντευξη Τύπου και επανήλθαμε μετά βγάζοντας 112. Τα 112 βγήκαν εγκαίρως. Τα μηνύματα του 112 βγαίνουν προληπτικά από την Πολιτική Προστασία για να προειδοποιήσει τους πολίτες και την ευθύνη έχει ο δήμαρχος να δώσει εντολή τοπικά προς το ΕΣΚΕΔΙΚ προκειμένου να εκδοθεί 112 για εκκένωση. Η εκκένωση στις πλημμύρες μπορεί να γίνει μόνο σημειακά. Προφανώς δεν μπορείς να εκκενώσεις τον Κάμπο με 230 χιλιάδες κατοίκους. Να πάνε που; Στους δρόμους; Θα ήταν εγκληματικό. Κανείς δεν ζήτησε επιχειρησιακά να γίνουν εκκενώσεις» δήλωσε χαρακτηριστικά
Αναφορικά με την συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων και εάν άργησε να ζητηθεί η βοήθειά τους, ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας ευχαρίστησε τον στρατό και τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ και τόνισε: «δεν αργήσαμε να τους το ζητήσουμε, ούτε άργησαν να εμπλακούν. Ο στρατός κινητοποιήθηκε σύμφωνα με το σχέδιο “ΔΑΡΔΑΝΟΣ 2”. Δεν είναι αυτόματο. Είναι σε επιφυλακή. Δεν υπήρξε καμία καθυστέρηση. Τα ελικόπτερα δεν μπορούσαν να έχουν σηκωθεί νωρίτερα. Είχαμε ακραία καταιγίδα και κεραυνούς. Απαγορευτικό για οποιοδήποτε ελικόπτερο. Σηκώθηκαν μαζί τα ελικόπτερα της Πυροσβεστικής και του Στρατού και επιχείρησαν ασταμάτητα και επιχειρούν ακόμα».
Σχετικά με τον λόγο που δεν ήταν εφικτό να χρησιμοποιηθούν εξαρχής βάρκες του στρατού, ο κ. Κικίλιας ανέφερε: «όταν υπάρχει ακραία καταιγίδα, πλημμυρικά φαινόμενα και χείμαρροι, αυτού του είδους οι λέμβοι δεν μπορούν να κινηθούν».
Απαντώντας στο εάν έγιναν αντιπλημμυρικά έργα μετά τον Ιανό και εάν η Πολιτεία φρόντισε να είμαστε έτοιμοι για μία νέα ανάλογη καταστροφή, ο κ. Κικίλιας ανέφερε: «Η ένταση την κακοκαιρίας Daniel ήταν υπερπολλαπλάσια του Ιανού. Δεν είμαι ο ελεγκτικός μηχανισμός, δεν έχω καν αρμοδιότητα να ελέγξω. Αλλά νομίζω ότι έγιναν έργα αντιπλημμυρικά στην Θεσσαλία και αρκετά. Δαπανήθηκαν από την κυβέρνηση και δόθηκαν στην τοπική αυτοδιοίκηση σημαντικά κονδύλια και μένει να δούμε που και αν διοχετεύτηκαν αυτά με τον σωστό τρόπο».
Μιλώντας για το σχέδιο της Κυβέρνησης για μελλοντικά τέτοια ακραία φαινόμενα, ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας δήλωσε: «Είμαι σε ένα υπουργείο συνεχών κρίσεων. Το κύριο μέρος της δουλειάς ενός πολιτικού προϊστάμενου ενός υπουργείου είναι να μπορέσει να σχεδιάσει τις πολιτικές ώστε να μπορέσει να προστατεύσει το αύριο και το μέλλον. Έχω ήδη κινήσει με τους συνεργάτες μου αυτόν τον σχεδιασμό και την υλοποίηση. Δηλαδή τις δυνατότητες που δίνουν οι νέες τεχνολογίες, τις δυνατότητες που δίνει η πρόληψη και η ετοιμότητα, η αξιοποίηση του προγράμματος “ΑΙΓΙΣ”. Δρομολογούμε άμεσα υλοποιήσεις ψηφιακών εργαλείων έτσι ώστε να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε επιτέλους τα διαθέσιμα μέσα με τον καλύτερο τρόπο. Το 112 οφείλει να αναβαθμιστεί και να χρησιμοποιηθεί η τεχνητή νοημοσύνη. Οφείλουμε να έχουμε ραντάρ και μετεωρολογικούς σταθμούς που δεν έχουμε, έξυπνα συστήματα εναέριας παρακολούθησης, ευφυή συστήματα συντονισμούς, δίκτυο συναγερμού, κάμερες θερμικές που να βλέπουν τον καπνό στα 15 χιλιόμετρα. Αυτό καλούμε να κάνουμε, προκειμένου να βρεθούμε σε καλύτερη κατάσταση στην επόμενη κρίση».