11 Σεπτεμβρίου 2023

Στις πλάτες του Μητσοτάκη η «μεταπολεμική» Ανασυγκρότηση


Άρης Πορτοσάλτε

Κρίνει την Κυβέρνηση η εθνική Ανασυγκρότηση από τη θεομηνία. Να αποδείξει ότι στο δίμηνο του θέρους δεν έχασε τα αντανακλαστικά της. Άλλωστε, είναι ίδια ομάδα υπουργών, σε διαφορετικές θέσεις σήμερα, που αντιμετώπισε το 2020 με μπροστάρη τον Κ. Μητσοτάκη τον πόλεμο της πανδημίας και τον υβριδικό στον Έβρο. Στην προηγούμενη περίοδο παρουσιάστηκαν αδυναμίες. Αυτές εκ των πραγμάτων θα ξεπεραστούν μέσα από το καθήκον να αποκατασταθεί η Κεντρική Ελλάδα.   

Επιχαίρουν κάποιοι, μέσα στις ώρες της εθνικής Τραγωδίας, για τα αλλεπάλληλα συμβάντα που ανατρέπουν την καθημερινότητα και την ομαλή πορεία των πραγμάτων, προκειμένου να χτυπηθεί η Κυβέρνηση. Επιδιώκουν πολιτική «αρπαχτή» μέσα από τον πλημμυρισμένο Θεσσαλικό κάμπο και τα απομονωμένα χωριά του ορεινού Πηλίου. Ποντάρουν στην αποτυχία του πρωθυπουργού με ισοπεδωτική κριτική για τη δήθεν κυβερνητική ανικανότητα και απεργάζονται σενάρια επιστροφής. Τυχοδιωκτισμός ξανά. Αυτή τη φορά με χαμόγελο…

Η στιγμή δε σηκώνει πολιτική εκμετάλλευση. Όλο το πολιτικό σύστημα πρέπει να σηκώσει μανίκια και να βάλει πλάτη στο Κράτος. Είναι πολιτικά ανήθικο να επιδιώξει οποιοσδήποτε φιλόδοξος υποψήφιος στην  εσωκομματική εκλογική διαδικασία του ΣΥΡΙΖΑ να κερδίσει πολιτικά οφέλη πάνω στην καταστροφή. Με παρεμβάσεις του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Στ. Κασσελάκης «καρφώνεται»! Κι αν ο ίδιος αγνοεί το «μέτρο» που καθορίζει τον αντιπολιτευτικό τόνο σε κατάσταση εθνικής Τραγωδίας, ας τον προστατεύσουν οι θρυλούμενοι σύμβουλοι του…

Το Κράτος παρά τις συγκεκριμένες του δυνατότητες ανταποκρίνεται στην παροχή βοήθειας προς στους πλημμυροπαθείς συμπατριώτες. Η τιτάνια κινητοποίηση αναπτύσσεται χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες του προσωπικού πολλών διαφορετικών Υπηρεσιών και αρμοδιοτήτων για τη διάσωση, απεγκλωβισμό και ανακούφιση σε πρώτη φάση των Θεσσαλών.

Υπό την πολιτική καθοδήγηση της κυβέρνησης πρέπει να προσφερθεί πλήρης κάλυψη σε όλες τις ανάγκες των πληγέντων. Από την καταγραφή ζημιών, αποζημίωση και οργάνωση της παραγωγής όταν θα έχουν στραγγίξει τα νερά. Προέχει η χρηματική αποζημίωση ώστε να ανταπεξέλθουν στα βασικά και αναγκαία της στοιχειώδους επιβίωσης έξω από το σπίτι τους. Με δεδομένα ότι έρχεται φθινόπωρο και μετά ο δύσκολος χειμώνας οι παροχές αποκατάστασης πρέπει να γίνουν με ταχύτητα.

Η Κυβέρνηση έχει σε δεύτερο επίπεδο το καθήκον να «μαζέψει» όλο το πλέγμα Αυτοδιοίκησης και Κράτους σε ότι αφορά στο σκέλος των έργων υποδομής. Από τη μια πρέπει να σχεδιάσει την αποκατάσταση και την αντιπλημμυρική προστασία κι από την άλλη να ανατρέξει στο πρόσφατο παρελθόν να διαπιστώσει λάθη, προχειρότητα, αβλεψίες, σπατάλη, πιθανή διασπάθιση αλλά και την ατιμωρησία πολιτών στην παραβίαση των νόμων.

Όπως, «αταίριαστη» ήταν και η δήλωση του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κ. Αγοραστού ότι τα αντιπλημμυρικά έργα είναι στην αρμοδιότητα της Κυβέρνησης. Από την υπερδεκαετή εμπειρία του στην Αυτοδιοίκηση γνωρίζει πως η εκλεγμένη θέση τον καθιστά σαν «μικρό Πρωθυπουργό», που αναλαμβάνει να διαχειριστεί την κρατική χρηματοδότηση που του δίνει η εκάστοτε κυβέρνηση. Συνεπώς, πρέπει να εξηγήσει πως δαπάνησε τα 400 εκατ. € που έλαβε η Περιφέρεια το 2020, μετά την καταστροφή από τον «Ιανό».

Η πρόσφατη θεομηνία προκάλεσε συμφορά στην «καρδιά» της Ελλάδας. Σαν ένας πόλεμος που ισοπέδωσε τα πάντα. Δυστυχώς το νερό, βασικό συστατικό της ζωής, γίνεται από αγαθό στην περίπτωση αυτή αιτία μεγάλης καταστροφής. Το μέγεθος της καταστροφής είναι ακόμη ανυπολόγιστο. Θα χρειαστούν ημέρες και ανάλογα με τον ρυθμό υποχώρησης των νερών για να γίνει ακριβής αποτύπωση.

Χάθηκαν, δυστυχώς, άνθρωποι. Άλλοι αγνοούνται. Άρα το πρώτο και βασικό μέλημα ο εντοπισμός τους. Η εγκατάσταση των πλημμυροπαθών σε ασφαλή κτίρια, η οργάνωση τροφοδοσίας, η διανομή ειδών πρώτης ανάγκης, η παροχή ιατρικών και λοιπών υπηρεσιών εξελίσσεται ήδη. Θα ακολουθήσουν η εγκατάστασή τους εάν είναι υποχρεωτική η εγκατάλειψη του σπιτιού τους, η λειτουργία των σχολείων και η επαγγελματική τους αποκατάσταση. Σε ότι αφορά στους αγρότες, που είναι και η μεγαλύτερη επαγγελματική ομάδα, τα πράγματα πιο σύνθετα και δύσκολα.

Υπολογίζεται, με τις πρώτες εκτιμήσεις από δορυφορικές καταγραφές, ότι η καταστροφή μπορεί να αγγίξει το 25% της πρωτογενούς παραγωγής που καλλιεργείται στον Θεσσαλικό κάμπο και στα χωριά του Πηλίου. Τεράστια απώλεια. Και μακρύς ο χρόνος αποκατάστασης των εδαφών και των καλλιεργειών. Σημαίνει ότι για κάποια χρόνια οι ανάγκες της Ελλάδας σε εισαγωγές αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων θα ανατρέψουν τα έως σήμερα δεδομένα.

Η κρατική ενίσχυση, η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση που έχει ήδη ζητηθεί από τον πρωθυπουργό πιθανότατα να μην αρκέσει. Οπότε επιβεβλημένη είναι η συνδρομή των πολιτών. Εκείνων των οποίων η οικονομική τους δυνατότητα και τα περιουσιακά στοιχεία τους επιτρέπουν να συμβάλλουν στην επούλωση των πληγών και την ανόρθωση όσων έχασαν το βιός τους. Οι Έλληνες είτε με τον εθελοντισμό, είτε με την οικονομική ενίσχυση να καταδείξουμε την ανθρωπιά μας και να αποδείξουμε, άλλη μια φορά, ότι όλοι μαζί μπορούμε να σταθούμε αρωγοί στον διπλανό μας.

Η Ανασυγκρότηση είναι υπόθεση της κυβέρνησης που έχει την εμπιστοσύνη του 41% των πολιτών. Δεν μπορεί να είναι κανενός άλλου. Ούτε θα τεθεί σε κίνδυνο η ομαλή πορεία της Ελλάδας, επειδή κάποιοι θα επεδίωκαν να χρησιμοποιήσουν πολιτικά την εθνική Τραγωδία.

Η Κυβέρνηση ξέρει τι πρέπει να κάνει. Θα σταθεί και τώρα στο ύψος των περιστάσεων.
Τον Κ. Μητσοτάκη τον ξέρουμε. Και τον εμπιστευόμαστε.

liberal.gr