Το Μαξίμου κρατά στα χέρια του το υπόδειγμα κυβερνητικής δουλειάς που έχει βαθμολογηθεί με άριστα. Ένα μοντέλο δράσης που δοκιμάστηκε στον καιρό της πανδημίας και εγκρίθηκε από τους πολίτες, ανεξαρτήτως ιδεολογίας ή πολιτικής τοποθέτησης.
Θα μπορούσε να εφαρμοστεί το αντίστοιχο, τώρα, καθώς θα εξελίσσεται το σχέδιο Υποστήριξης και Ανασυγκρότησης της Θεσσαλίας. Η κοινωνία περιμένει μια ολική αντιμετώπιση της καταστροφής, η οποία θα ενσωματώσει σε πρώτη φάση την αποκατάσταση των πληγέντων και στη συνέχεια την προστασία και την ανάπτυξη της Θεσσαλίας.
Στρατηγικής σημασίας εδώ είναι το πρόσωπο που θα επιλέξει ο Πρωθυπουργός για να τεθεί επικεφαλής στην ιστορικού χαρακτήρα προσπάθεια. Ένα πρόσωπο εγνωσμένης αξίας, σεβάσμιο και αποδεκτό συνολικά. Θα αναλάβει τον συντονισμό όλων των Υπηρεσιών του κεντρικού κράτους, των δύο βαθμών της Αυτοδιοίκησης και της προσφοράς που θα έρθει από την πλευρά των ιδιωτών, είτε χρηματική, είτε με ομάδες εθελοντών.
Την κεντρική ομάδα θα πλαισιώσουν ακολούθως άλλες ομάδες εργασίας οι οποίες θα μελετήσουν, θα σχεδιάσουν, θα εκπονήσουν, θα αναθέσουν μελέτες για να εκτελεστούν σειρά έργων. Φανταζόμαστε πως θα πρόκειται για μια τιτάνια επιχείρηση που θα θέσει τα θεμέλια για τη Θεσσαλία στη διάρκεια του επόμενου Αιώνα.
Προηγουμένως πρέπει να συντονιστούν διαφορετικές ομάδες εργασίας επιφορτισμένες με τη φροντίδα και την αποκατάσταση των πλημμυροπαθών. Παρακολουθώντας τις, εν είδει οδηγιών, αποσπασματικές δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών τις τελευταίες ημέρες κρίνεται πως επείγει η συγκρότηση ενός ολιγομελούς σχήματος που θα αποτελέσει την «ομπρέλα» όλων των ενεργειών.
Κάθε στάδιο της επίπονης προσπάθειας Αποκατάστασης απαιτεί οικονομικούς και ανθρώπινους πόρους, γνώση, ιδέες πιθανότατα που να ξεπερνούν τις όποιες αγκυλώσεις του Δημοσίου και πολιτική τόλμη πάνω απ' όλα. Επιστήμονες που έχουν εγγραφεί για τη διατύπωση προτάσεων, όπως λέμε, «έξω από το κουτί» υπάρχουν. Ας τους δοθεί η ευκαιρία να προτείνουν.
Να ξαναγίνουν παραγωγικά τα χωράφια, οι καλλιέργειες, η κτηνοτροφία, η μεταποιητική βιοτεχνία, η βιομηχανία της περιοχής θα χρειαστεί χρόνος, στη διάρκεια του οποίου το Κράτος θα σταθεί αρωγός στον πληθυσμό της Θεσσαλίας. Να αποφευχθεί πάση θυσία η εσωτερική μετανάστευση και η εγκατάλειψη της υπαίθρου. Εξίσου σημαντική είναι προφανώς η μελέτη για τη μελλοντική χωροθέτηση των κοινοτήτων στην έκταση του κάμπου σε συνδυασμό με πιθανές μελλοντικές πλημμύρες.
Ας μην ξεχνούμε ότι η Θεσσαλία έχει το δικό της Πανεπιστήμιο. Το οποίο στελεχώνεται από επιστημονικό δυναμικό και φοιτητές και παραγόμενη γνώση ικανή να ανταπεξέλθει στην οργάνωση αντίστοιχων μελετών. Να χρησιμοποιηθεί ουσιαστικά το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Έχει καθηγητές μηχανικής που ασχολήθηκαν με τα σύγχρονα προβλήματα των αστικών κέντρων και της αγροτικής υπαίθρου. Το πόσο λήφθηκε υπόψιν η εργασία τους από την τοπική πολιτική της Περιφέρειας Θεσσαλίας και των Δήμων αποτυπώνεται στο αποτέλεσμα της καταστροφής…
Θα έβαζε, τέλος, στην πολιτική μουρμούρα εξαγγελία του Κ. Μητσοτάκη ότι θα διερευνηθεί το πρόσφατο παρελθόν, περίοδος άλλωστε της δικής του διακυβέρνησης, στη διάρκεια του οποίου χορηγήθηκαν στην Περιφέρεια Θεσσαλίας εκατοντάδες εκατομμύρια Ευρώ για την αποκατάσταση των ζημιών από τη θεομηνία «Ιανός».
Σημασία τώρα έχει η ταχεία δράση της Κυβέρνησης. Οι συμπατριώτες θα πειστούν μόνο όταν δουν σοβαρότητα και στοχοπροσήλωση. Προφανώς, ο Πρωθυπουργός θα εποπτεύει το εγχείρημα σε κάθε βήμα.
Και η Κυβέρνηση περνά τις σημαντικότερες της εξετάσεις.
Ας μη χαθεί η αξία του επιτυχημένου υποδείγματος που ανέδειξε στα μάτια των πολιτών μια νέα αντίληψη πολιτικής διαχείρισης.
Η τόλμη του Πρωθυπουργού ζητά, ξανά, δράση…
liberal.gr