18 Σεπτεμβρίου 2023

📺Κακοκαιρία Daniel - Ενημέρωση του Συντονιστικού Κέντρου: Άνοιξε τραπεζικός λογαριασμός για δωρεές προς τους πληγέντες


«Πάνω από 1.500 αυτοψίες έχουν πραγματοποιηθεί. Συνεχίζεται το έργο καταγραφής των ζημιών, έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 10.200 αυτοψίες σε έξι Περιφερειακές Ενότητες της χώρας. Στην πλατφόρμα αρωγής, έχουμε αποτυπώσει έναν αριθμό τραπεζικού λογαριασμού, στον οποίο οι ιδιώτες οι οποίοι έχουν τη διάθεση να προσφέρουν κάποια χρήματα με τη μορφή δωρεάς, να μπορούν να το πράξουν. Παραμένουμε πάντοτε στο πλευρό των συμπολιτών μας, τιμώντας πάντα το υστέρημα του Έλληνα φορολογούμενου», υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο Γενικός Γραμματέας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής, Πέτρος Καμπούρης, κατά την ενημέρωση από το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στη Λάρισα μετά την κακοκαιρία Daniel. 

Το νέο τηλεφωνικό κέντρο 213 13300 όπου οι πληγέντες της Θεσσαλίας μπορούν να λαμβάνουν απαντήσεις από 11 στελέχη της Γενικής Διεύθυνσης Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών ανακοίνωσε ο κ.Καμπούρης κατά τη νέα ενημέρωση από το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων της Λάρισας. Τη στιγμή που οι αυτοψίες εξεπερνούν τις 10.000, οι οριστικές αιτήσεις ανέρχονται σε 15.000 ενώ προστίθενται 4.661 προσωρινές.
Παραμένουν οι δυσκολίες στη συλλογή των νεκρών ζώων ιδιαίτερα στις Περιφερειακές Ενότητες Τρικάλων και Λάρισας, σύμφωνα με τα όσα είπε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Διονύσης Σταμενίτης από το Συντονιστικό στη Λάρισα.

Όσο αφορά τα νεκρά ζώα που έχουν δηλωθεί μέχρι σήμερα στον ΕΛΓΑ αυτά έχουν ως εξής:

- Αιγοπρόβατα 71.212

- Χοίροι 20.326

- Βοοειδή 6.136

Σύμφωνα με τον αρμόδιο υφυπουργό οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν διαχειριστεί 38.609 νεκρά αιγοπρόβατα, 16.465 χοίρους και 237 βοοειδή.

«Πρόκειται για ένα δύσκολο εγχείρημα. Υπάρχουν ακόμη περιοχές στις οποίες δεν υπάρχει πρόσβαση για να γίνει η περισυλλογή των νεκρών ζώων, είτε γιατί δεν έχουν υποχωρήσει τα νερά είτε γιατί υπάρχουν δρόμοι που είναι απροσπέλαστοι» όπως είπε.

Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ανέφερε μεταξύ άλλων ότι το πεδίο δράσης του ΥΠΑΑΤ στη Θεσσαλία αναπτύσσεται σε τρία σημεία:

1) Συγκέντρωση/αποτέφρωση ή ταφή των νεκρών ζώων, σε συνεργασία με τη Περιφέρεια Θεσσαλίας και τους Δήμους που έχουν τον πρώτο λόγο.

2) Στην καταγραφή των ζημιών στο ζωικό και φυτικό κεφάλαιο, μια διαδικασία που ήδη έχει ξεκινήσει και αποτελεί έργο του ΕΛΓΑ.

3) Στη δειγματοληψία και την εκτίμηση των συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί στα εδάφη και στο νερό άρδευσης μετά τις πλημμύρες, η οποία αποτελεί διαδικασία ευθύνης του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ.

Σε ό,τι αφορά τις αιτήσεις που έχουν δηλωθεί μέχρι σήμερα για ζημιές σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο στον ΕΛΓΑ, σύμφωνα με τον κ. Σταμενίτη αυτές ανέρχονται για τη φυτική παραγωγή σε 5.162 δηλώσεις και για τη ζωική παραγωγή σε 1.597 δηλώσεις ζημιών.

Τέλος, μετά από εντολή του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ο ΕΦΕΤ λαμβάνει έκτακτα μέτρα άσκησης επισήμων ελέγχων οι οποίοι εστιάζουν σε σημεία παροχής διανομής τροφίμων σε πλημμυροπαθείς, χώρους υποδοχής και φιλοξενίας πλημμυροπαθών, αλλά και σε λειτουργούσες επιχειρήσεις τροφίμων που εξακολουθούν να βρίσκονται σε ιδιαίτερες συνθήκες λόγω έλλειψης βασικών υποδομών.

Αρτοποιός: Παρακολουθούμε τη στάθμη του νερού στην Κάρλα με drones

Συνολικά μέχρι σήμερα στην περιφέρεια Θεσσαλίας έχουν καταγραφεί 10.051 κλήσεις, 3.451 αντλήσεις υδάτων ενώ 3.576 πολίτες έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία, όπως τόνισε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιπύραρχος Ιωάννης Αρτοποιός, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης από το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στη Λάρισα.

«Από επιχειρησιακής πλευράς για τις δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος και της Πολιτικής Προστασίας έχει γίνει πλήρης αποτύπωση των επικρατουσών συνθηκών σε όλες τις περιοχές και βλέπουμε ότι κατά το πλείστον επεμβαίνουμε κυρίως σε απαντλήσεις υδάτων, συνδράμουμε σε μεταφορές τροφίμων, νερού, φαρμακευτικού υλικού, προς υποστήριξη των κατοίκων που επλήγησαν στο πιο ακραίο πλημμυρικό φαινόμενο που έχει αντιμετωπίσει η χώρα μας στην σύγχρονη ιστορία», σημείωσε ο κ. Αρτοποιός. Σε ό,τι αφορά τη λίμνη Κάρλα, όπως είπε, παρακολουθούν την εξέλιξη της στάθμης του νερού με drones σε όλες τις παραλίμνιες περιοχές και προσέθεσε ότι βρίσκονται εκεί με πλωτά μέσα του Πυροσβεστικού Σώματος, της Πολιτικής Προστασίας καθώς και ερπυστριοφόρα οχήματα της Ειδικής Μονάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών.

«Όλες και όλοι οι πυροσβέστριες και οι πυροσβέστες που βρέθηκαν και εξακολουθούν να είναι στο πεδίο είμαστε δίπλα στους συμπολίτες μας. Σημειωτέον ότι πολλοί από τους συναδέλφους μας πυροσβέστες οι οποίοι διαμένουν στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας έχουν υποστεί και αυτοί πολλές ζημιές των οικιών, των περιουσιών τους, όπως φυσικά και πάρα πολλοί κάτοικοι της Θεσσαλίας. Κι αυτοί καθώς και οι συνάδελφοι μας από όλη την Ελλάδα που βρίσκονται στο πεδίο ούτε μια στιγμή δεν κάναμε πίσω και δεν θα κάνουμε πίσω. Αυτή είναι η αποστολή μας. Συνεχίζουμε να στεκόμαστε στο πλευρό των συμπολιτών μας με όλες μας τις δυνάμεις με όλα μας τα μέσα. Θα συνεχίσουμε να βρισκόμαστε δίπλα στους συμπολίτες μας για την παροχή οποιασδήποτε βοήθειας χρειαστούν, οποιαδήποτε στιγμή μας χρειαστούν», σημείωσε ο κ. Αρτοποιός.

Τέλος ο κ. Αρτοποιός εξέφρασε εκ μέρους των πυροσβεστών τα ειλικρινή συλλυπητήρια του στους οικείους και συγγενείς των συμπατριωτών μας που έχασαν την ζωή τους στην Λιβύη.

Δείτε την ενημέρωση