Για συμφωνία να μην τεθεί στη -ματαιωθείσα- συνάντηση Μητσοτάκη με Σούνακ ζήτημα για τα Γλυπτά του Παρθενώνα μιλούν βρετανικά μέσα - Δημοσίευμα των FT - Κατηγορηματικά διαψεύδει την ύπαρξη μιας τέτοιας συμφωνίας η ελληνική πλευρά
Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός
Εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης είπε πως η ακύρωση της συνάντησης μεταξύ Ρίσι Σούνακ και Κυριάκου Μητσοτάκη οφείλεται σε αθέτηση συμφωνίας εκ μέρους του Έλληνα πρωθυπουργού.
Όπως γράφουν οι Financial Times με πληροφορίες παρόμοιες με τις πρωινές του BBC, ο εκπρόσωπος είπε ότι ο κ. Μητσοτάκης είχε δώσει μια διαβεβαίωση πως δε θα χρησιμοποιούσε την επίσκεψή του ως «δημόσια πλατφόρμα» για να ζητήσει την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα από το Λονδίνο στην Αθήνα.
«Αυτές οι διαβεβαιώσεις δεν τηρήθηκαν», συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος, παραπέμποντας στη συνέντευξη του κ. Μητσοτάκη στο BBC την Κυριακή.
Ο εκπρόσωπος συμπλήρωσε πως ο Βρετανός πρωθυπουργός θεώρησε «πως δε θα ήταν παραγωγικό να έχει μια συνάντηση που θα κυριαρχείτο από αυτό το θέμα».
Το δημοσίευμα των FT τονίζει πως η ελληνική κυβέρνηση έχει διαψεύσει τα περί μιας τέτοιας συμφωνίας.
Η Ντάουνινγκ Στριτ από την πλευρά της απέρριψε τον υπαινιγμό ότι ο πρωθυπουργός Σούνακ ενοχλήθηκε από τη συνάντηση Μητσοτάκη-Στάρμερ.
Σημείωσε επίσης ότι ένα συμβιβασμός για τα Γλυπτά «δεν είναι κάτι που θα υποστήριζε» η βρετανική κυβέρνηση.
Στους FT μιλούν επίσης ο πρώην γενικός γραμματέας του Foreign Office λόρδος Ρίκετς και ο πρώην πρέσβης του ΗΒ στην Ουάσινγκτον λόρδος Ντάροχ που δηλώνουν έκπληξη και απορία για την «υπερβολική» αντίδραση Σούνακ.
Ευρωπαίος αξιωματούχος έκανε λόγο στην εφημερίδα για «άκομψη» κίνηση και πρώην υπουργός των Τόρις σχολίασε ότι η μόνη εξήγηση είναι «αψιθυμίες και παντελής έλλειψη στρατηγικής κατεύθυνσης» εκ μέρους του Βρετανού πρωθυπουργού.
Η δηλωση του εκπροσώπου του Βρετανού πρωθυπουργού
Ειδικότερα, κληθείς να εξηγήσει την απόφαση του Ρίσι Σουνάκ, στην ενημέρωση των δημοσιογράφων σήμερα το πρωί, ο εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού είπε ότι «η σχέση Ηνωμένου Βασιλείου και Ελλάδας είναι εξαιρετικά σημαντική, από τη συνεργασία μας στο ΝΑΤΟ, μέχρι την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων όπως η παράνομη μετανάστευση και οι κοινές προσπάθειες για την επίλυση της κρίσης στη Μέση Ανατολή και του πολέμου στην Ουκρανία».
«Όταν ζήτησε συνάντηση με τον πρωθυπουργό αυτή την εβδομάδα, η ελληνική κυβέρνηση παρείχε διαβεβαιώσεις ότι δεν θα χρησιμοποιούσε την επίσκεψη ως δημόσια πλατφόρμα για να επιλύσει μακροχρόνια ζητήματα που σχετίζονται με την ιδιοκτησία των γλυπτών του Παρθενώνα, τα οποία απλώς θα αποσπούσαν την προσοχή από άλλα σημαντικά θέματα που μόλις ανέφερα», αναφέρει ο Βρετανός εκπρόσωπος.
«Δεδομένου ότι αυτές οι διαβεβαιώσεις δεν τηρήθηκαν, ο Πρωθυπουργός θεώρησε ότι δεν θα ήταν παραγωγικό να πραγματοποιήσει μια συνάντηση στην οποία κυριαρχούσε το θέμα, παρά οι σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες και οι Βρετανοί».
Κλείνοντας ο Βρετανός εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι «Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ήταν διαθέσιμος να συναντήσει τον Έλληνα πρωθυπουργό για να συζητήσουν τα ευρύτερα θέματα και είμαστε απογοητευμένοι που ο πρωθυπουργός επέλεξε να μην λάβει αυτή τη συνάντηση».
Πηγή: skai.gr
Δημήτρης Τσιόδρας: «Δεν υπήρχε συμφωνία που να εμποδίζει τη συζήτηση για τα Γλυπτά του Παρθενώνα»
O Δημήτρης Τσιόδρας, διευθυντής γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, μίλησε στο LIVE NEWS για την ακύρωση από τη Downing Street της προγραμματισμένης για σήμερα συνάντησης του Ρίσι Σούνακ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Σφοδρές αντιδράσεις προκάλεσε η ακύρωση από τη Downing Street της προγραμματισμένης για σήμερα συνάντησης του Ρίσι Σούνακ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Ο διευθυντής γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, Δημήτρης Τσιόδρας, μιλώντας στο LIVE NEWSμ, παρουσίασε μηνύματα που έστειλαν Βρετανοί πολίτες στον Κυριάκο Μητσοτάκη, με τα οποία ζητούν συγγνώμη για τη συμπεριφορά του πρωθυπουργού τους.
Ο κ. Τσιόδρας ξεκαθάρισε πως η βρετανική πλευρά γνώριζε πως το ελληνικό αίτημα για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα θα βρισκόταν στην ατζέντα των συζητήσεων.
«Δεν υπήρχε συμφωνία που να εμποδίζει τη συζήτηση. Πάντα τίθεται αυτή η συζήτηση από ελληνικής πλευράς. Είχε προηγηθεί συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Μπόρις Τζόνσον για το ίδιο θέμα παλαιότερα. Δεν περιμέναμε πως θα μας πει ‘’πάρτε τα ‘’ αλλά δεν υπήρχε περίπτωση να μην τεθεί το θέμα. Γνώριζε η βρετανική πλευρά, καθώς νωρίτερα γίνεται μία συνεννόηση για τα θέματα που θα συζητηθούν», είπε αρχικά και πρόσθεσε:
«Δεν υπήρχε περίπτωση να πάει στο BBC ο Κυριάκος Μητσοτάκης και να μην αναφέρει το ζήτημα των Γλυπτών. Καταλαβαίνω πως ο Σούνακ είναι στρυμωγμένος με τις δημοσκοπήσεις και ίσως να θεωρούσε πως ένα ζήτημα ευαίσθητο προς τον λαό της Βρετανίας, θα έφερνε κοντά του τη συντηρητική πλευρά της Βρετανίας».
Όπως είπε, όλο αυτό το διάστημα γίνονται διαπραγματεύσεις.
«Υπάρχουν και από την UNESCO ψηφίσματα τα οποία είναι θετικά. Με προσεκτική δουλειά θα μπορέσουμε να καταλήξουμε σε συμφωνία. Δεν είναι δυνατόν να είναι τα μισά εδώ και τα μισά στη Βρετανία».
Αναφερόμενος στο γεγονός πως η βρετανική πλευρά επικαλέστηκε αλλαγή προγράμματος του κ. Σούνακ, και πρότεινε να συναντηθεί ο κ. Μητσοτάκης με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της Βρετανίας ενώ μάλιστα, υπήρξαν φήμες πως μειώθηκε η φρουρά από τον Έλληνα πρωθυπουργό κατά την επίσκεψή του, ο κ. Τσιόδρας είπε πως σε σχέση με την ασφάλεια του πρωθυπουργού δεν θα ήθελε να αναφέρει κάτι, ενώ όσον αφορά, τη συνάντηση, ήταν ξεκάθαρο πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν πρόκειται να συναντηθεί με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό.
«Αυτός είναι ο λόγος που επικρίνεται έντονα από τα βρετανικά μέσα και τον διεθνή Τύπο και έτσι κάποιοι από την Downing Street θεώρησαν πως θα πρέπει να πουν πως το θέμα δεν είχε συμφωνηθεί να τεθεί προς συζήτηση».