Το ποσό των 5 δισ. δολαρίων συμφώνησε να καταβάλει η Google, προκειμένου να διευθετήσει μια ομαδική αγωγή εναντίον της στις ΗΠΑ. Οι ενάγοντες υποστήριζαν ότι η αμερικανική τεχνολογική εταιρεία παρακολουθούσε τη δραστηριότητα των χρηστών στο πρόγραμμα περιήγησης στο διαδίκτυο «Chrome», ακόμη και όταν είχαν επιλέξει τη λειτουργία «incognito» ή αλλιώς την ιδιωτική περιήγηση.
Βάσει της αγωγής που κατατέθηκε το 2020, με αυτόν τον τρόπο η Google παραβίασε τους κανόνες περί προστασίας της ιδιωτικότητας, ενώ παράλληλα παραπλάνησε τους χρήστες κάνοντάς τους να πιστέψουν ότι δεν παρακολουθεί τις δραστηριότητές τους στο διαδίκτυο κατά τη χρήση της λειτουργίας «incognito».
Η αγωγή υποστηρίζει επίσης ότι η τεχνολογία που χρησιμοποιεί η Google για τις διαφημίσεις και οι ιστοσελίδες τρίτων που χρησιμοποιούσαν το Google Analytics ή το Google Ad Manager, συνέχιζαν να καταγράφουν λεπτομέρειες σχετικά με τις επισκέψεις και τις δραστηριότητες των χρηστών παρά τη χρήση της υποτιθέμενης «ιδιωτικής» περιήγησης, στέλνοντας τις πληροφορίες αυτές πίσω στους servers της Google.
Στη μήνυση αναφέρεται επίσης, ότι οι ενέργειες της Google της απέδωσαν έναν «ανεξέλεγκτο θησαυρό πληροφοριών» σχετικά με τους χρήστες, οι οποίοι εν προκειμένω θεωρούσαν ότι είχαν λάβει μέτρα για την προστασία της ιδιωτικότητάς τους χρησιμοποιώντας τον «Chrome» σε λειτουργία «incognito».
Ο διακανονισμός πρέπει να λάβει την έγκριση από ομοσπονδιακό δικαστήριο των ΗΠΑ για να επικυρωθεί και οι όροι του δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστοί. Η αγωγή απαιτούσε αρχικά το ποσό των 5 δισ. δολαρίων για λογαριασμό των χρηστών, ενώ οι δικηγόροι των εναγόντων δήλωσαν ότι θα παρουσιάσουν την τελική συμφωνία του διακανονισμού στο δικαστήριο έως τις 24 Φεβρουαρίου.
Αναδιπλώθηκε η Google
Στα χρόνια που μεσολάβησαν από την αρχική κατάθεση της αγωγής, η Google ανακοίνωσε ότι εγκαταλείπει την πολιτική των στοχευμένων ανακοινώσεων και ότι δεν θα παρακολουθεί πλέον συγκεκριμένους χρήστες κατά την περιήγησή τους στο διαδίκτυο. Η εταιρεία δημοσιοποίησε επίσης τα σχέδιά της να καταργήσει τα cookies τρίτων, τα οποία πολλές ιστοσελίδες χρησιμοποιούσαν μέχρι το 2022, ούτως ώστε να αποθηκεύουν τα δεδομένα των χρηστών στο πρόγραμμα περιήγησης Chrome.
Παρά την αρχική της υπόσχεση, η ιστοσελίδα Verge υποστηρίζει ότι η Google εξακολουθεί να μην έχει καταργήσει εντελώς τα cookies τρίτων. Ωστόσο, η ίδια εταιρεία έχει ανακοινώσει ότι θα απενεργοποιήσει την προαναφερθείσα τεχνολογία έως το δεύτερο μισό του 2024.
economistas.gr