20 Φεβρουαρίου 2024

Εξεταστική για τα Τέμπη: Δεν έγινε συγκάλυψη αλλά αποκαλύψεις, λένε κυβερνητικές πηγές-Πλεύρης: Δεν συμμετείχα σε άλλες συσκέψεις πλην αυτών στο Νοσοκομείο Λάρισας


Η Εξεταστική Επιτροπή για το δυστύχημα στα Τέμπη συνεδριάζει μέχρι σήμερα, επί τρεις μήνες, χωρίς να συνυπολογίζεται ο χρόνος μέχρι τη σύνταξη πορίσματος.

Από την πλευρά της κυβέρνησης σημειώνουν πως έχουν εξεταστεί 37 μάρτυρες, τη στιγμή που σε Εξεταστικές επί ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ οι μάρτυρες ήταν 29 (για την Υγεία σε διάστημα 7,5 μηνών), 29 (για τα Δάνεια κομμάτων σε διάστημα 9 μηνών), 12 (για τα Μνημόνια), επισημαίνοντας πως είναι η απόδειξη ότι η ΝΔ θέλει ΚΑΙ την αλήθεια ΚΑΙ να μην μείνει καμία σκιά.

Οι ίδιες πηγές τονίζουν πως οι μάρτυρες ήταν προτάσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ενώ η ΝΔ πρότεινε μόνο έναν, τον διασωθέντα, στον οποίον ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε την Παρασκευή προσωπική επίθεση-μαζί με τα τρολς του, σαν να τον κατηγορούν που επέζησε.

Αναφορικά με τη διάρκεια χρόνου-εξέτασης μαρτύρων-πρακτικών, αυτή η εξεταστική έχει δώσει τη μεγαλύτερη άνεση σε απόψεις και χρόνο την τελευταία πενταετία και αυτό διότι μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί 29 συνεδριάσεις, διαρκείας 180 ωρών, με καταγεγραμμένες 8.000 σελίδες πρακτικών.

Πέρα από τα στατιστικά στοιχεία, από αυτήν την Εξεταστική Επιτροπή προέκυψαν εξόχως σοβαρά στοιχεία, που ανατρέπουν την εικόνα που κάποιοι θέλουν να παρουσιάζουν ως προς τη λειτουργία των Εξεταστικών, ότι δηλαδή η συγκρότηση και λειτουργία τους είναι άνευ λόγου, καθώς δεν οδηγούν σε αποτελέσματα.

Οι ίδιες πηγές τονίζουν πως η εξεταστική οδήγησε σε πολλές και μεγάλες ανατροπές:

  1. Είχαμε όχι συγκάλυψη, αλλά σειρά αποκαλύψεων.
  2. Ενώ η αντιπολίτευση προσήλθε «εν σώματι» με την άποψη ότι φταίνε συγκεκριμένα κυβερνητικά στελέχη, τώρα πλέον αποδέχονται ως δεδομένο τον ανθρώπινο παράγοντα. Και, βεβαίως, προσπαθούν να αναζητήσουν άλλους παράγοντες για να στηρίξουν το αφήγημά τους, που καταρρέει.
  3. Αναδείχθηκε η σημασία του Γενικού Κανονισμού Κυκλοφορίας από μάρτυρες ανεξαρτήτως κομματικής ή πολιτικής προέλευσης -και σίγουρα απ’ όλους όσοι έχουν γνώση του σιδηροδρομικού αντικειμένου.
  4. Η καθοριστική σημασία του ανθρώπινου παράγοντα, όχι μόνο στην επέλευση του δυστυχήματος, αλλά ακόμη και στη λειτουργία των συστημάτων.
  5. Οι «περίεργες διαδρομές» και επαγγελματικές εξαρτήσεις προσώπων που ήθελε η αντιπολίτευση να κληθούν ως μάρτυρες.
Σε αυτήν την εξεταστική αναδείχθηκε η τοξικότητα, η δημαγωγία και η πολιτική εκμετάλλευση που επιχειρεί πρωτίστως ο ΣΥΡΙΖΑ και ακολούθως άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης. Αναδείχθηκαν ανίερες πολιτικές συμμαχίες, με συνεκτικές δυνάμεις τη συνωμοσιολογία, την πολιτική καπηλεία, τη ρητορική μίσους, τον ανορθολογισμό, την απροκάλυπτη επένδυση στη συντριβή και τον ανθρώπινο πόνο των συγγενών. Αναβίωσαν σε αυτήν την επιτροπή «ημέρες πάνω και κάτω πλατείας» -με όλα τα χαρακτηριστικά εκείνης της εποχής: πολιτικά και λαϊκίστικα.

Εξεταστική για Τέμπη – Θάνος Πλεύρης: Δεν συμμετείχα σε άλλες συσκέψεις πλην αυτών στο Νοσοκομείο Λάρισας

Δεν συμμετείχα σε καμιά σύσκεψη πλην αυτών στο Νοσοκομείο Λάρισας, ανέφερε ο πρώην υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, στο πλαίσιο της κατάθεσής του στην εξεταστική επιτροπή για «τη διερεύνηση του εγκλήματος των Τεμπών».

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, όπως είπε ο κ. Πλεύρης επέστρεψε από τη Λάρισα το απόγευμα της 1ης Μαρτίου και την επομένη συγκροτήθηκε ένα κυβερνητικό κλιμάκιο «στο οποίο δεν ήμουν μέλος. Ο κ. Τριαντόπουλος ήταν επικεφαλής του κυβερνητικού κλιμακίου και (μετείχαν) μία σειρά από γενικοί γραμματείς [..] Επειδή φαντάζομαι ότι αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο κάποιοι συγγενείς έχουν ζητήσει να διερευνηθεί τυχόν δική μου εμπλοκή, (επισημαίνω) ότι δεν συμμετείχα σε καμιά σύσκεψη, εκτός Νοσοκομείου. Δηλαδή, εγώ δεν έφυγα από το Γενικό Νοσοκομείο της Λάρισας, και όποια σύσκεψη έγινε στο Γενικό Νοσοκομείο με συναρμόδιους ήταν αποκλειστικά και μόνο για την ταυτοποίηση των θεμάτων και για την κατάσταση των νοσηλευόμενων» είπε ο κ. Πλεύρης και συνέχισε: «Όχι απλά δεν έχω πάρει μέρος σε καμιά απόφαση που να σχετίζεται με παρεμβάσεις που μπορεί να υπήρχαν στο πεδίο ή παρεμβάσεις για απομάκρυνση αμαξοστοιχιών, δεν ήμουν ούτε σε συζήτηση για το συγκεκριμένο θέμα».

Ο κ. Πλεύρης είπε επίσης ότι «με τον κ. Τριαντόπουλο δεν έχω συνυπάρξει στη Λάρισα. Εγώ έφυγα την 1 Μαρτίου από τη Λάρισα, ενώ ο κος Τριαντόπουλος και το κλιμάκιο ανεβαίνει στις 2 Μαρτίου. Με τον περιφερειάρχη, τον κ. Αγοραστό, οι όποιες συνεννοήσεις μου περιορίστηκαν αποκλειστικά και μόνο στο να μπορούν οι συγγενείς που είχαν έρθει στο νοσοκομείο και ήταν από άλλες περιοχές να βρούμε ξενοδοχεία για να μπορέσουν να μείνουν, καθώς επίσης και στο σκέλος, δυστυχώς, το πως θα παραδοθούν οι σοροί και τα μέλη, μέσω του γραφείου τελετών, στους συγγενείς».