Απόσταση από τις αναρτήσεις της Έλενας Ακρίτα για τη Μαρέβα Γκραμπόφσκι - Μητσοτάκη κράτησε ο Χρήστος Σπίρτζης, καθώς τόνισε «μη βάζουμε στον πολιτικό διάλογο τις οικογένειες των πολιτικών αντιπάλων».
Ερωτηθείς στο Naftemporiki TV για την αντιπαράθεση που ξέσπασε για τη σύζυγο του πρωθυπουργού ο κ. Σπίρτζης ανέφερε: «Ρωτήστε με ό,τι θέλετε και για όποιον θέλετε με εξαίρεση τις οικογένειες και τους συγγενείς των πολιτικών μου αντιπάλων».
«Οποιοδήποτε θέμα αφορά οικογένεια ή συγγενή πολιτικού αντιπάλου, τουλάχιστον δικού μου, δεν το έκανα ούτε πρόκειται να το κάνω, δεν θα απαντήσω στο παραμικρό, δεν πρέπει κατά την άποψή μου άλλα ζητήματα που αφορούν τις οικογένειες όποιου πολιτικού, να μπαίνουν στο παιχνίδι του πολιτικού διαλόγου και της πολιτικής αντιπαράθεσης» τόνισε και πρόσθεσε ότι «οι πολιτικοί είναι πολιτικοί και νομίζω ότι στις πράξεις τους, τη συμπεριφορά τους, την κριτική τους, μπορεί να είναι πολύ σκληροί απέναντι στην κυβέρνηση, αλλά αυτό πρέπει να έχει γραμμή, πρέπει να υπάρχει ένας πολιτικός κώδικας αξιών».
Ο πρώην υπουργός αναφέρθηκε εκτενώς και στη σύμβαση 717. Ανέφερε ότι δεν μπορεί να υπάρχει αιτιώδης συνάφεια ανάμεσα σε ένα δυστύχημα και στην καθυστέρηση ενός έργου.
Όπως τόνισε, η υλοποίηση ενός έργου μπορεί να καθυστερήσει και να μην ολοκληρωθεί στο τέλος για εκατομμύρια λόγους. «Σε κάθε περίπτωση αυτά τα ζητήματα θα τα κρίνει η Δικαιοσύνη» υπογράμμισε.
Ο κ. Σπίρτζης εξέφρασε την εκτίμηση ότι πρέπει να αλλάξει το πλαίσιο περί ευθύνης υπουργών και βουλευτικής ασυλίας
Θ. Τζάκρη στηρίζει Ακρίτα: Το «πόθεν έσχες» των συζύγων των πολιτικών είναι πολιτικός έλεγχος
Θέση υπέρ της Έλενας Ακρίτας και των αναρτήσεων που έκανε για την Μαρέβα Γκραμπόφσκι - Μητσοτάκη πήρε η γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Θεοδώρα Τζάκρη.
Αναφερόμενη στην ανάρτηση της κ. Ακρίτα υποστήριξε ότι δεν επεμβαίνει στην οικογενειακή ζωή του πρωθυπουργού καθώς οι σύζυγοι είναι υπόχρεοι από το νόμο για την οικογενειακή και επιχειρηματική τους κατάσταση «επομένως δεν πρόκειται για ιδιωτική ζωή αλλά για πολιτικό έλεγχο».
Αναφορικά με την τραγωδία στα Τέμπη, κ. Τζάκρη ρωτήθηκε γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν καταθέτει αίτημα προανακριτικής υποστήριξε: «Παρέδωσα η ίδια στη ΝΔ το κατηγορητήριο με τις παραλείψεις του κ. Καραμανλή. Το επόμενο βήμα θα ήταν να καταθέσουμε με υπογραφές των βουλευτών μας το αίτημα, όμως δε θα το κάνουμε αν δε δεσμευθεί προηγουμένως η ΝΔ ότι θα την ψηφίσει καθώς χρειάζεται η απόλυτη πλειοψηφία των βουλευτών», είπε και πρόσθεσε: «Κυρίως αν συσταθεί η προανακριτική επιτροπή να δεσμευθεί ότι δε θα καλύψει τις ευθύνες του κ. Καραμανλή, όπως έγινε με την εξεταστική».
Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ακολούθως εξήγησε ότι αν δεν περάσει το συγκεκριμένο αίτημα της προανακριτικής θα θεωρηθεί ότι απορρίφθηκε για ουσιαστικό λόγο. «Δε θέλουμε να βλάψουμε τη διαδικασία και να γίνει όπως με τον 717 που ουσιαστικά η κυβέρνηση αθώωσε τον κ. Καραμανλή».
Συνεχίζοντας η κ. Τζάκρη, είπε ότι ο άλλος τρόπος για να ενεργοποιηθεί ο νόμος περί ευθύνης υπουργών είναι να αρθεί η δικαιοσύνη και μάλιστα αμελητί.«Πληροφορούμαι όμως, ότι έχει κατατεθεί μαζική μήνυση των οικογενειών των θυμάτων. Αυτό συνέβη το Μάιο 2023, πόσο αμελητί είναι που δεν έχει αρθεί ακόμα στη Βουλή;»
Εξηγώντας γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί υπεύθυνο τον κ. Καραμανλή, είπε μεταξύ άλλων, ότι στα 4 χρόνια που ήταν υπουργός Μεταφορών και εκ του νόμου είχε στην αρμοδιότητά του την ασφάλεια του σιδηροδρομικού δικτύου, δεν το διασφάλισε.
Στην ερώτηση γιατί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να δώσει στη δημοσιότητα το «πόθε έσχες» του είπε ότι θα το καταθέσει και θα αφορά την 26η Σεπτεμβρίου που έγινε υπόχρεος καθώς έγινε πρόεδρος του κόμματος.