29 Ιουλίου 2024

📺Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Η ολυμπιακή φλόγα στο μπαλόνι πάνω από το Παρίσι είναι ψεύτικη


Η ολυμπιακή φλόγα που εντυπωσίασε τον κόσμο στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού 2024 σε ένα πλωτό καζάνι δεν είναι πραγματική. Στην πραγματικότητα είναι 100% ηλεκτρική, όπως αποκάλυψαν οι διοργανωτές.

Η «ψεύτικη» φλόγα δημιουργήθηκε από 40 φώτα LED και υδρατμούς. Αυτό σημαίνει ότι είναι ασφαλής για οποιονδήποτε να την αγγίξει.

Το Παρίσι έχει θέσει ως στόχο να διοργανώσει τους «πιο πράσινους Ολυμπιακούς Αγώνες όλων των εποχών» και γι’ αυτό προτίμησε μία ηλεκτρική εκδοχή της ολυμπιακής φλόγας. Συνήθως η φλόγα εξαρτάται από ορυκτά καύσιμα.


Ο Tony Estanguet, επικεφαλής της οργανωτικής επιτροπής του Παρισιού 2024, δήλωσε: «Θέλαμε το καζάνι να χρησιμοποιεί μια νέα τεχνολογία για να μην παράγει πολλές εκπομπές. Ήμασταν φιλόδοξοι και θέλαμε να συνδυάσουμε κάτι θεαματικό και περιβαλλοντική υπευθυνότητα ταυτόχρονα».

Οι Γάλλοι Ολυμπιονίκες Marie-José Pérec και Teddy Riner εξέπληξαν το κοινό στην τελετή έναρξης το βράδυ της Παρασκευής, όταν μετέφεραν την φλόγα με την δάδα στο Ολυμπιακό καζάνι.


Οι λαμπαδηδρόμοι Marie-Jose Perec και Teddy Riner φτάνουν για να μεταφέρουν την ολυμπιακή φλόγα στο αερόστατο κατά την διάρκεια της τελετής έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024, στο Παρίσι, 26 Ιουλίου 2024. Πηγή: EPA

Στη συνέχεια, ένας δακτύλιος φωτιάς τροφοδότησε ένα αερόστατο θερμού αέρα που ανέβηκε στον νυχτερινό ουρανό πάνω από το Παρίσι. Η κίνηση αυτή ήταν ένας φόρος τιμής στους αδελφούς Μονγκολφιέ, τους Γάλλους πρωτοπόρους του αερόστατου. Τα πρώτα τους σχέδια πέταξαν το 1783 στην ίδια τοποθεσία με την Ολυμπιακή φλόγα.

Η «ψεύτικη» φλόγα θα είναι αναμμένη καθ’ όλη τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, ενώ το αερόστατο θα προσγειώνεται στον κήπο Tuileries κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Κάθε μέρα 10.000 άνθρωποι κάθε μέρα μπορούν να πάρουν δωρεάν εισιτήρια για να προσεγγίσουν το καζάνι, το οποίο είναι το πρώτο στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων που ανάβει χωρίς τη χρήση ορυκτών καυσίμων. Τη νύχτα το αερόστατο θα σηκώνεται ξανά στον αέρα και θα αιωρείται περίπου 30 μέτρα πάνω από τη γαλλική πρωτεύουσα.

Ο Γάλλος σχεδιαστής Mathieu Lehanneur ανέπτυξε τον νέο τύπο αερόστατου που φέρει μαζί του έναν δακτύλιο φωτιάς. «Αυτό το απολύτως μοναδικό καζάνι αντιπροσωπεύει όλο το πνεύμα που ήθελα να δώσω στα Ολυμπιακά και Παραολυμπιακά αντικείμενα. Ελαφρύ, μαγικό και ενωτικό, θα είναι ένας φάρος τη νύχτα και ένας ήλιος σε απόσταση αναπνοής κατά τη διάρκεια της ημέρας», είπε ο Γάλλος σχεδιαστής.

Και συνέχισε: «Η φωτιά που θα καίει μέσα της θα είναι φτιαγμένη από φως και νερό, σαν μια δροσερή όαση στην καρδιά του καλοκαιριού».

Το καζάνι με την φλόγα θα μείνει στην γαλλική πρωτεύουσα και μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες για να χρησιμοποιηθεί για τους Παραολυμπιακούς Αγώνες που θα φιλοξενήσει το Παρίσι από τις 28 Αυγούστου έως τις 8 Σεπτεμβρίου.