24 Σεπτεμβρίου 2024

📺Μητσοτάκης - Ερντογάν: Σε 30 λεπτά ολοκληρώθηκε η συνάντηση στη Νέα Υόρκη - Βίντεο


Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της 79ης συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ - Συμφωνήθηκε η εντατικοποίηση της συνεργασίας για το μεταναστευτικό - Η γραβάτα του Φιντάν και τα χαμόγελα

Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πραγματοποίησαν στη Νέα Υόρκη την έκτη συνάντησή τους σε έναν χρόνο, «σε καλό κλίμα», σύμφωνα με διπλωματικές πηγές. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, συμφωνήθηκε η εντατικοποίηση της συνεργασίας των δύο χωρών για το μεταναστευτικό, ενώ οριστικοποιήθηκε η συνεδρίαση του ελληνοτουρκικού ανώτατου συμβουλίου συνεργασίας για τις αρχές του 2025. 

Κρατάω το σημείο της ομιλίας Ερντογαν (σ.σ στη Γενική συνέλευση του ΟΗΕ) για επίλυση των ελληνοτουρκικών προβλημάτων στη βάση του διεθνούς δικαίου, ανέφερε μετά τη συνάντηση ο ανώτατη κυβερνητική πηγή, που επισήμανε ότι «η θέση μας είναι πάγια και σταθερή για το Κυπριακό, παραμένω αισιόδοξος για να ξεκινήσει ο διάλογος μεταξύ των δύο πλευρών, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ». 

Η ίδια πηγή ανέφερε επίσης ότι θα υπάρξει επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Χακάν Φιντάνστην Αθήνα πριν τη σύγκληση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας που προσδιορίστηκε για τον Ιανουάριο του 2025, στην Άγκυρα, ενώ πρόσθεσε ότι επαναβεβαιώθηκε η εντολή στους υπουργούς Εξωτερικών για διερεύνηση κοινού εδάφους για το εάν μπορεί ν ξεκινήσει η συζήτηση για καθορισμό ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας...

Οι δύο ηγέτες έκαναν επισκόπηση της προόδου στον πολιτικό διάλογο και στη θετική ατζέντα. Συμφώνησαν να εντατικοποιήσουν τη συνεργασία στο μεταναστευτικό το επόμενο διάστημα για την εξάρθρωση των δικτύων των διακινητών που θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών σε αίθουσα του διεθνούς οργανισμού, στη Νέα Υόρκη. Στη συνάντηση των δύο ηγετών η οποία διήρκησε μισή ώρα (σ.σ. 20 λεπτά ήταν προγραμματισμένο να διαρκέσει, λόγω του «σφικτού» προγράμματος των ηγετών στον ΟΗΕ), συμμετείχαν οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, Γιώργος Γεραπετρίτης και Χακάν Φιντάν και οι επικεφαλής των διπλωματικών τους γραφείων, Άννα Μαρία Μπούρα και Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς.

Σύμφωνα με την τουρκική πλευρά, κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν θέματα διμερούς ενδιαφέροντος, καθώς επίσης ζητήματα περιφερειακά και παγκόσμιου ενδιαφέροντος. Ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι οι δύο χώρες μπορούν να προχωρήσουν στο μέλλον με βήματα αυτοπεποίθησης, βασισμένα στην καλή γειτονία, ζητώντας ενίσχυση του διαλόγου μεταξύ των δύο πλευρών και με βάση το γράμμα και το πνεύμα της Διακήρυξης των Αθηνών.


Ο Ερντογάν αναφέρθηκε και στον πόλεμο στη Μέση Ανατολή, τονίζοντας ότι αθώοι πολίτες σκοτώνονται στη Γάζα, ενώ εξέφρασε τον φόβο η κρίση να επεκταθεί και στην περιοχή μας. Ζήτησε, δε, να ενταθεί η πίεση στο Ισραήλ, προκειμένου η ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα να φτάνει απρόσκοπτα σε όσους την έχουν ανάγκη.

Δείτε βίντεο από τη συνάντηση


Οι διάλογοι μπροστά στις κάμερες

Μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε χειραψία με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν και τον επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του Τούρκου προέδρου. Από την πλευρά του ο κ. Ερντογάν χαιρέτισε τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη, και την επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του Κυριάκου Μητσοτάκη, την Άννα Μαρία Μπούρα.

«Τι κάνεις;» ρώτησε ο πρωθυπουργός τον Ερντογάν. «Είμαι πολύ καλά», απάντησε εκείνος, ενώ στη συνέχεια ο κ.Μητσοτάκης σχολίασε τη γραβάτα του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, λέγοντάς του «μου αρέσει η μπλε γραβάτα σου».

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανάρτησε στα κοινωνικά δίκτυα τρία βίντεο με στιγμιότυπα από την προσέλευσή του στην έδρα του ΟΗΕ, τη συνάντησή του με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αλλά και τη συνομιλία που είχε με την Ιταλίδα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι.

Δείτε τα βίντεο





Αξίζει να σημειωθεί ότι λίγο πριν την συνάντηση, ο Τούρκος πρόεδρος εκφράζοντας από το βήμα της συνέλευσης του ΟΗΕ την πάγια τουρκική θέση των τεευταίων χρόνων, μίλησε για δύο κράτη και δύο έθνη, ώστε να υπάρξει λύση στο Κυπριακό. 

Σε σχέση με την Ανατολική Μεσόγειο, ο Ερντογάν είπε: «Θέλουμε να δούμε το Αιγαίο Πέλαγος και την Ανατολική Μεσόγειο ως μια περιοχή σταθερότητας και ευημερίας, όπου τα νόμιμα συμφέροντα όλων των ενδιαφερομένων μερών γίνονται σεβαστά. Είναι προς το κοινό συμφέρον ολόκληρης της περιοχής να αναπτυχθεί συνεργασία, ιδίως όσον αφορά την οριοθέτηση των θαλάσσιων δικαιοδοσιών σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, την ελευθερία και την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας και του θαλάσσιου εμπορίου.

Ο στόχος της Αθήνας 

Στόχος της ελληνικής πλευράς από τη συνάντηση με τον Ερντογάν ήταν η επιβεβαίωση της βούλησης για τη διατήρηση των ήρεμων νερών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, της συνέχισης του πολιτικού διάλογου και συνάμα της προώθησης των θεμάτων ήπιας διπλωματίας.

Μετά τις συζητήσεις των δύο ηγετών αναμένεται να οριστούν τα χρονοδιαγράμματα όσον αφορά στον πολιτικό διάλογο, τη θετική ατζέντα, αλλά και τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Όλα αυτά θα “τρέξουν”, σύμφωνα με πληροφορίες, μέσα στον Οκτώβριο και Νοέμβριο, προκειμένου αμέσως μετά να φτάσουμε στο επόμενο ορόσημο του διαλόγου της Αθήνας με την Άγκυρα: τη σύγκληση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας. Το προηγούμενο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας είχε πραγματοποιηθεί στην Αθήνα. Αυτή τη φορά αναμένεται να πραγματοποιηθεί στην Τουρκία.