24 Σεπτεμβρίου 2024

FIBA για το τρίποντο του Διαμαντίδη στο Ελλάδα - Γαλλία: Είναι το μεγαλύτερο σουτ στην ιστορία του Eurobasket; - Βίντεο


Το ημερολόγιο έγραφε 24 Σεπτεμβρίου 2005 και η Ελλάδα έπαιζε στον ημιτελικό του Eurobasket 2005 στο Βελιγράδι με την Γαλλία του Τόνι Πάρκερ. 

Η ομάδα του Παναγιώτη Γιαννάκη είχε αποκλείσει στον προημιτελικό την Ρωσία και η Γαλλία τη Λιθουανία. Οι Γάλλοι είχαν σπουδαία ομάδα εκείνη την εποχή αλλά η Ελλάδα ήταν έτοιμη να πρωταγωνιστεί όχι μόνο σε ευρωπαϊκό αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο. 


Στα 13'' πριν από το φινάλε του ημιτελικού η Γαλλία του Πάρκερ και του Ριγκοντό ήταν στο +3 (65-62). Η Ελλάδα μειώνει στον πόντο με δύο βολές του Θοδωρή Παπαλουκά και εν συνεχεία ο Έλληνας βγαίνει από τον αγώνα με 5 φάουλ. Ο Ριγκοντό ευστοχεί στη μια από τις δύο βολές και γράφει το 66-64. Απομένουν 10''. 

Ο Νίκος Ζήσης παίρνει τη μπάλα διασχίζει όλο το γήπεδο φτάνει στη γραμμή των βολών και στέλνει τη μπάλα στον Δημήτρη Διαμαντίδη ο οποίος εκτελεί στα 3''! Ο Έλληνας γκαρντ ευστοχεί. Από την ΕΡΤ και από τον Βασίλη Σκουντή έχει ακουστεί ήδη η φράση «Βάλτο αγόρι μου» και ο άσος του ΠΑΟ που έκανε τη χάρη. 

Τον Διαμαντίδη μάρκαρε ο Πάρκερ αλλά δεν μπόρεσε να τον σταματήσει. 

Η Ελλάδα κερδίζει 67-66 και περνάει στον τελικό όπου νικά και τη Γερμανία. 

Με αφορμή την συμπλήρωση 19 ετών από την μέρα που ο Διαμαντίδης έγινε ήρωας στο Βελιγράδι, η FIBA γύρισε τον χρόνο πίσω και αναρωτήθηκε. «Είναι το μεγαλύτερο σουτ στην ιστορία του Eurobasket;».